studia niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
interesuję się j. niemieckiem. Uczę sie go od kilku lat, myślę o studiach z nim związanych, ale do dokonania takiej decyzji mam jeszce czas (kilka lat). Krótko mówiac chciałam się dowiedzieć czegoś więcej na temat kierunków studiów: jakie są, na czym polegają, gdzie, jakie uczelnie.
mozesz wybrac filologie germanska, jest ten kierunek wlasciwie na kazdym uniwersytecie. Studia trwaja 5 lat i koncza sie tytulem magistra

Mozesz wybrac NKJO jesli chcesz byc nauczycielem - studia 3-letnie, koncza sie dyplomem licencjata. Mozna po nich zrobic uzupelniajace studia magisterskie

to takie dwie najpopularniejsze opcje :)
hmm... ale coś innego? np co na tłumacza? a filologia wydaje mi się nudna, prawda?
Heyka:)
Jeśli lubisz j.niemiecki, interesujesz się historią niemieckojęzycznych landów, uwielbiasz czytać ksiażki i zależy Ci aby dobrze nauczyć się jezyka to filologia jest dla Ciebie :):)
Każde studia to przedewszystkim samodzielna nauka, tak też jest w przypadku filologii. I jeśli to co u góry napisałam nie wydaje Ci sie nudne, to polubisz ten kierunek studiów. :)
no dobra:) ale chcę wiedzieć jeszce coś więcej :| zależy mi na tym, myślałam o filologii, ale jak już wspomniałam mam czas na decyzje. słyszałam oczymś takim jak lingwistyka....
na lingwistyce jest zazwyczaj wiecej jezykow. Ja np jestem na lingwistyce stosowanej UW na profilu rosyjsko - niemieckim
ja tez chciałabym coś więcej wiedzieć. jakie uczelnie polecacie?
:) Lingwistyka to połączenie dwóch filologii. To tak jakbyś była na dwóch filologiach ale to jeden kierunek. Co prawda masz podwojną ilość pracy. Większosć osób nie potrafi sie wyrobić i poprostu odpada :(
No ale wszystkim życze powodzenia :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nur deutsch

»

Inne