Jakie uniwersytet polecilybyscie ?

Temat przeniesiony do archwium.
Jaki uniwersytet ( badz uczelnie panstwowa) polecilibyscie jesli chodzi o germanistyke? Bo teram to juz sie zakrecilam i nie weim co i jak :( Co prawda mature zdaje za rok ale chcialabym miec jakies obeznanie. Z tego co czytalaam ( z waszych opini) to uniwersytet wroclawski odpada.

A co myslicie o Zielonogorskim , Warszawskim albo lodzkim ? czy ktos sie tam dostal ? czy duzo trzeba bylo mniec procent z matury?
albo moze juz ktos tam studiuje ?

prosze o rade
Witam,
zbierałem sam informacje o różnych uczelniach, konkretniej o germanistykach na nich i wyszło mi co nastepuje: UW leci na renomie, podobnie jak UJ. Po tych dwóch uczelniach masz prestiż na dyplomie, jeśli pojawią się dwie osoby o takim samym CV i jedna będzie miała UW, a druga jakiś inny uniwersytet, to przypuszczalnie chętniej przyjęta zostanie ta z UW. Na UW masz dużo kulturoznawstwa, na UJ duzo fonetyki, na UAM dużo translatoryki. Najbardziej cenione [również przez wykładowców] filologie znajdują się na UAM, najwięcej się tam nauczysz i największe umiejetności zdobędziesz właśnie tam. To jest konieczne przy rozmowach kwalifikacyjnych, które sa obecnie bardzo ważne przecież.
Polecam UAM, tak samo jak mi polecano. A polecali mi wykładowcy, nauczyciele, studenci i absolwenci :)
ja wybralem UW, zaczynam tam studia od pazdziernika, z tym ze na ILS... no nic, zobaczymy jak to bedzie, zawsze mozna rzucic uczelnie i startowac na inna jak sie nie bedzie podobalo.
Dlaczego Uniwersytet Erocławski odpada jeśli chodzi o germanistykę. Z etgo co wiem to jedna z czołowych germanistyk w Polsce
Ludzie jacy wy jestescie dziwni...ile osob tyle opini, ktos powie wrocław jest beznadziejny, a drugi, ze tam jest raj..nigdy nie anlezy wierzyc, w takie subiektywne odczucia osob, bo to nie jest jakas obiektywna ocena..dopiero jakby ktos studiował germe na 5 uniwerkach mogłby sie jakos pewnei o tym wypowiedziec
a z drugiej strony...jesli ktoś się chce uczyć to wszędzie będzie się uczył..
a ja od pazdziernika bede studiowal na UW i sie zaloze ze za 5 lat nieliczni z UAM-u beda wyzszym poziomie. A tak przy okazjiiiii to: Roberciq do zobaczenia na uczelni :-)
jaka kombinacja?:>
To czy będziesz na "takim lub na innym poziomie" nie zależy od uczelni(może w małym stopniu)..:/ to wszystko zależy od ciebie i od twoich predyspozycji...
zgadzam sie z Brutusem calkowicie. Mozna byc po najgorszej szkole/uczelni i prezentowac calkiem neizly poziom. Np ja chodzilem chyba do jednego z najgorszych LO jakie tylko mozna sobie wyobrazic i zdalem niezle mature, dostalem sie na studia... jak bedzie dalej to zobaczymy. W kazdym razie wiedza wyniesiona ze szkoly jest tylko podstawa, najwazniejszy jest wklad wlasny
Roberciq! Ty przynajmniej byles w Niemczech, wiec mogles lepiej podszlifowac jezyk. Ale czlowieku gdybys wiedzial do jakiego Liceum ja chodzilem to z pewnoscia bys sie zalamal psychicznie. Na niemieckim przez 3 lata byla tylko nauka: der,die,das. Oprocz mnie z mojej bylej klasy nikt nie wie co to jest präsens Musialem sam wkuwac i nikt mi nie pomogl. Mature zdalem b. dobrze, a gorszej szkoly chyba nie ma. Wszystko zalezy od wlasnej woli." Albowiem w co uwierzycie bedzie wam dane" Pozdrawiam
dokladnie zgadzam sie i nie mozna mowic ze na tym uniwerku jest zle na tym dobrze...bo kazdy i tak bedzie bronil swojego..i co z tego ze bedziesz chodizl na najlepsza uczelnie a tak naprawde bedziesz bimbal sobie pzrez 5 lat..ktos z duzo gorszej uczelni znajdzie szybciej prace i bedzie lepsy bo mu naprawde zalezalo, dlatego prosze dajcie sobei spokoj z glupim gadaniem, co lepsze i ladniejsze...to ,ze komus sie gdzies nie podoba lub cos zlego go spotkalo to nie znacyz ze tak tam jest!!!!!i ze kazdego to spotka...
irgendjemand bys zobaczyl moje LO :P z rozsz niemca na maturze oprocz mnie nikt w szkole nie przekroczyl 60 %. Tragedia, a rozsz niemeicki 20 osob zdawalo. Zreszta z angielskiego tez chyba nikt nie mial wyzej 60 % :] Mentalnosc wiekszosci ludkow na poziomie najgorszej zawodowki, nie ublizajac zawodowkom.

W Niemczech fakt bylem ale razem ze mna byla tez jedna kolezanka i co ma 55 % na rozsz, wiec pobyt w Niemczech to tez nei wszystko
Hej! Ja chodziłem do LO, w którym miałem przedmioty po niemiecku. Maturę zdawałem na poziomie dwujęzycznym. Z podstawowej miałem 100%, z rozszerzenia 84% a dwujęzyczna 72% oszedłem na UKW do Bydgoszczy, bo mieszkam w Bydgoszczy. Nie wiem czy to dobra uczelnia, ale słyszałem, że germanistyka jest na wysokim poziomie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe