stara matura a egzaminy wstępne

Temat przeniesiony do archwium.
Posiadam starą maturę od dwóch lat, niestety w porówananiu z nową maturą (na poziomie podstawowym banalną i niemożliwą do oblania) mogę ze swojej zrobić wyłącznie papier toaletowy:/. Jeszcze dwa lata temu były nieco inne warunki rekrutacji. Jakie to komiczne, że w ciągu czasu, kiedy nie było możliwości zrobienia z nią czegokolwiek, aby ją poprawić warunki te zmieniły się aż tak radykalnie. Mówię o Wrocławskim uniwerku. Startując do Opola zaskoczyłam się pytaniami i niestety oblałam wstępne, natomiast w Zielonej Górze egzaminy były dosyć proste i ustne i pisemne, wydawało mi się, że poszło nieźle. Zawiodłam się;(. z 27 osób ze starej matury na 90 miejsc, dostało się 5... o czym to świadczy??? o banalności nowej matury z języka, bo tylko my musimy męcztyć się z egzaminami :/. czuję się koszmarnie, bo obecnie jestem w sytuacji bez wyjścia, bez studiów, bez nadziei na lepsze jutro. To jedyne co chcę w życiu robić. Poradźcie coś. czekam na jakieś podpowiedzi. buziunie :)
tez nie dostalam sie ....a powodem brak miejsc!!!!! nei chce isc na zaoczne , wiec nie pozostalo mi nic innego jak wyjazd do niemiec! no juz tu jestem :) jako oper i jestem zadowolona... wybierma sie na kurs, zrobie certyfikat i za rok powalcze o miejsce na uni w niemczech..... te nowe ,matury zamykaja mozliwosc osiagniecia czegos starym maturzystom... bo daja nam smieszne pare miejsc..... to serio denerwujace i smutne zarazem....
to tak wcale nie jest bo np na uniwerku na psychologie wiekszosc wlasnie przyjeli ze stara matura,przynajmniej w gdańsku!i tez moich wielu znajomych,ktorzy we wczesniejszych latach nie dostali sie teraz bez zadnego problemu i bez egzaminow zaczynaja studia na wymarzonych kierunkach!i duzo opini slysze ze ze stara matura jest sie teraz latwo dostac... ale ja juz studiuje takze mnie ten caly bałagan juz nie dotyczy:P
hey,
ludzie ze stara matura, ktorzy startowali na uw i nie dostali sie tam wkurzyli sie i wystosowali petycje o traktowaniu ich matury tak jak tej nowej.o ile pamietam, to podpisalo juz ja 100 osob i rektor bedzie ja rozpatrywac. chca tez pisac list do pieknego romana. moze rto wam cos pomoze? w porownaniu z nowa matura, stara matura to naprawde nic, co uwazam za glupote. osobiscie jestem zdania, ze stara matura byla trudniejsza niz nowa.i uwazam, w takim razie, ze ludzie z nowa matura powinni byc przyjmowani na innych zasadach na studia zagranica!
siema popieram Boniową my ze starą maturą musimy się męczyć na jakiś dziwnych egzminach wstęnych na których nie można przewidzieć co będzie zadane i które moim zdaniem są trudniejsze, a i tak pierwszeństwo na studia mają ci z nową maturą...;-(
a czy to prawda ze jezeli chcialabym sie do niemiec sie dostac na uni to moja matura moze najwyzej miec dwa lata??? cos kiedys obilo mi si eo uszy hahhaa z gory dzikei za info :)
A nie wiesz gdzie można podpisywać taka petycję??? bo oglądałam, że podobna sprawa działa się w Warszawie, a ja mieszkam we Wrocku :/. Nie wiem co mam teraz począc z tymi studiami. a może jest jakiś certyfikat niemiecki który upoważnia na wybranie sobie uczelni i osoby ze stara maturą nie muszą zdawać egZaminów? wiem, że są takie ale upoważniają studiowanie w Niemczech. Mi niezbyt podoba się idea kolejnego wyjazdu do Niemiec na tak długi okres i tyo jeszcze samej :/. chyba jedynym wyjściem to ponowne zdawanie matury, ale tym razem nowej. Ale czy w ogóle jest taka możliwość?? nigdzie nie mogę się dowiedzieć o czymkolwiek na ten temat. kiedy dzwonię to nigdzie nikt nie posiada takich informacji... Nie chcę iśc na zaoczne, bo tam kształcą w kierunku nauczyciela a nie translatoryki. Amoże gdzieś są wieczorowe na germanistyce, tego nie wiem:/. Ale może ktoś z Was się orientuje?!
Jest jeszcze nabór na zaoczne lub dzienne płatne na WSF we Wrocławiu
http://www.wsf.edu.pl/main.xml tam można wybrać specjalizację tłumaczeniową, a jeśli miałaś ze starej matury z pisemnego conajmniej ocenę 4 to jesteś zwolniona z egzminów wstępnych, wydaję mi sie że warto spróbować pozdrawiam;-)
hey,
wiem, ze np. na umk jak sie skladalo papiery i certyfikat dsh to dostalo sie miejsce na germanistyce. nie wiem, czy tak teraz jeszcze jest. co do bycia sama w niemczech na studiach- polecam. jest calkiem fajnie :)
Przylaczcie sie do naszej akcji >>Egzamin 2007
Wiecie może, czy jest możliwośc zdawania nowej matury, kiedy posiadam już te starą? Czy to nie ma żądnej reguły? chyba będę musiała podjechac do Liceum mojego byłego i zapytac, bo o czymś takim nie słyszałam :/. pozdrawiam cieplutko :*:*:*
wreszcie znalazłam wyjście z mojej sytuacji :))). a tak poza tym to jeśli by ktoś był ciekawy, dowiadywałam się w moim liceum o ponowne pisanie matury tyle, że w starym systemie. Także oczywiście jest taka możliwość, ale dokładniej należy się zorientować w Liceum i w Okręgowej komisji. pozdrawiam serdecznie :*:*:*. a mioże ktoś mi napisze jak jest na germanistyce w Wałbrzychu, albo w prywtanej szkoler na Sienkiewicza we Wrocku??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa