Problem z wyborem studiów

Temat przeniesiony do archwium.
Za rok muszę podjąć decyzję odnośnie studiów, a ja zupełnie nie wiem jakie powinieniem wybrać. Ze wszystkich przedmiotów najbardziej lubie niemiecki, rozwiazując testy maturalne z tego języka wychodzi mi ok 60 - 65% z rozszerzenia, troche kiepsko idzie mi wymowa.Na maturze chce też pisac matme, choc nie jestem z niej az taki dobry. Przeglądajc internet spodobał mi się kierunek filologia germańska z infomatyką na wsjo w poznaniu, ale nie wiem czy warto tam isc ??? Moze lepiej wybrac jakas inna uczelnie ?
Witam, mam podobny problem tylko, że ja mam jeszcze 2 lata! Też ze wszystkich przedmiotów njbardziej lubię niemiecki. Podobnie jak Ty myślę o germanistyce, ale na razie nie wiem jak zdam maturę i czy się dostanę. W ogóle to chciałbym studiować germanistykę i hispanistykę :) a żeby było ciekawiej to jestem w klasie bio-chem I CO TU WYBRAĆ??? :)
Witam;]
Do pewnego czasu także miałam taki problem, jednak, kiedy wybierałam liceum cos pchnęło mnie do klasy językowej na rozszerzony niemiecki. Ale chciałabym studiować kombinację: niemiecki+ hiszpański, ( co zgadza się z poglądami mojego przedmówcy- cóż za zbieg okoliczności:>). Może będę mięć szanse uczyć się hiszpańskiego, bo do maturki 2 lata;]---> przydałoby się.
A co do założyciela tematu, to uważam, że jeśli chce się cos studiować to najlepiej to, co się lubi. O wiele łatwiej jest się uczyć tego, co sprawia przyjemności, niż np. znienawidzonej od lat matematyki. Chyba proste i logiczne.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru=]
no tak sie tylko mowi...studiowac to co sie lubi...ale jak przyjdzie wybrac tak aby byla to w pzryszlosci dobrze platna praca zgodna z twoimi zainteresowaniami i zeby studia byly dla ciebie ciekawe to nei tak latwo...moze podam soj pzryklad...klasa mat-fiz...matura z matmy///plus milosc do niemieckiego...myslisz ze bylo mi latwo:/ wybralam germe lecz dalej sie boje ze nei poradze sobie z tymi wszystkimi humanistycznymi przedmiotami an tym kierunku...zobaczymy jednak jak to bedzie.pozdro
Opłaca się studiować filologię germańską na uniwesytetecie w Opolu ? I czy trzeba zdawać rozszerzony polski chcąc się dostać na ten kierunek ??
Wydaje mi się, że do Opola wystarczy polski podstawowy, a w ogóle biorą chyba pod uwagę tylko niemiecki :)
Pytanie do JASMIN: A ile masz godzin niemieckiego tygodniowo w klasie językowej? Uczysz się niemieckiego tylko w szkole czy jeszcze gdzieś dodatkowo???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe