gdzie mozna studiowac germanistyke ?prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Mam ogromna prosbe , bardzo chcialabym stydiowac w zieloonej gorze albo we wroclawiu, ale poza tym mysle o jeszcze jakiejs mnieszej uczelni panstwowej gzdie moglabym studiowac germanistyke ze specjalizacja translatoryka, czyli na to wychodzi z ekollegium nauczycielskie odpada :( Moze ktos ma jakies namiary na uczelnie w jakims mnieszym miescie gdzie moglabym studiowac ten kierunek ? Chodzi mi po prostu o to zebym miala jakies zabezpieczenie jak sie nie dostane na tamte wieksze, tzn miasto nie musi byc mneijsze tlyko uczelnia , tak zeby byly tez szanse sie dostania . Bardzo prosze o pomoc, bede bardzo wdzieczna :)
jezeli chodzi o mniejsze uczelnie, na które nie tak najtrudniej jest się dostać to napewno poleciłbym AP. słyszałem o tej uczelni same pozytywne opinie. niestety jak na razie jest tam tylko licencjat (ale możesz za to wybrać drugą specjalizację, np. angielski,rosyjski,hiszpański itd.) a uczelnia ma zamiar wprowadzić studia IIstopnia i może będzie tam specjalizacja translatorska. musisz się popytac osób tam studiujących albo zadzwonic na uczelnię i się o to zapytać. zyczę powodzenia !!
sorry, ze nie sprecyzowałem - chodzi mi oczywiście o Akademie Pedagogiczną im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie :)
wg wcale nie latwo bylo sie tam dostac( do ap w krakowie) otoz przyjmowali najpierw od 83 procent z rozszerzenia, a np na innych uczelnaich brano czasmi tez podstawe albo polak i czasami( weim to na bank, bo orientuje sie w tegorocznej rekrutacji abrdzo dobrze) np na uj dostaly sei osoby co mialy duzo mneij z niemca ale za to z polaka w miare dobrze, bo tam wogoel dziwnie to przeliczali, tzn inaczej niz na poczatku mialo to byc, oczywiscie polak tez ejst wazny jeli chodiz o studia filologiczne no ale ta matura zpolaka rozsz to jets loteria!!!ja sie mocno uczlylam z polaka na podstawie mialam ponad 80 procent a rozszerzenie..lipa..i nagle moj poziom jezykowy z maksymium na podstawie spadl na prawie zero na rozsz, a to wszystko zaezy od widzi misie egzaminatora. wiec radze skladac tam gdzie bedziesz meic dobry przelicznik i wcale nei ejst powiedizane ze jak uczlenia dobra to cie nie przyjma a jak zla to od razu cie przyjma, zalezy jakei kryteria ustanowi dana uczelnia.
w polsce jest wiele uczelni i każda wg innych zasad traktuje kandydatów. ja startowałam w tym roku ze starą maturą do opola, ale niestetty 1/2 osób tam byli to Niemcy, których babcie do tej pory mieszkają w Polsce. Więc porównaj jakie sznase masz Ty, która możesz siedzieć przy niemieckim dniami i nocami, a jkie ma rodowity Niemiec, który po polsku potrafi powiedzieć wyłącznie :tak" i "nie". tam jest przeważnie niski poziom na uczelniach dlatego fala studentów niemieckich jest w Polsce. Próbowałam też do Zielonej Góry,ale niestety dwa razy nie zostałamprzyjęta. Uważam, że jest to jeden wielki przekręt, bo uczyłam się jak chora i uważam,że poszło mi bardzo dobrze,zarówno z ustnego jak i pisemnego.Nie polecam tej uczelni ze względu na opieszałość i brak troski o studentów. Gdy po pierwszym razie napisałam odwołanie,nawet nikt nie odpowiedział mi, lecz przysłali po raz kolejny oświadczenie o nieprzyjęciu na studia.Poza tym, gdy chcesz się czegoś dowiedzieć możęsz tam dzwonić i po sto razy, a i tak bęziesz odsyłany od jendej osoby do drugiej. kompletna dezorganizacja. Cztery prace, które były takie same jak przy pierwszym naborze sprawdzano 6 dni... hmmm, brak słów.
bardzo przydatna jest ta stronka, gdzie jest zbiór uczelni zajmujących się germanistyką. serdecznie pozdrawiam i polecam przejżenie tej strony
http://www.ap.krakow.pl/neofil/germ/germanistyka_w_polsce.html

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia