studia uzupelniajace w berlinie?

Temat przeniesiony do archwium.
hmm..nurtuje mnie pewna rzecz..obecnie studiuje turystyke i rekreacje jednak sa to tylko studia licencjackie, dlatego tez chcialabym sie dowiedziec czy jest mozliwosc dokonczenia tych studiow w berlinie i tam uzyskania stopnia mgr. w gre wchodzi tylko to miasto bo tam mieszka moja ciocia a zatem mieszkanie i jedzonko za free. niestety nie mam zadnego certfikatu, czy musze na uni humbolta udowadniac swoja znajomosc jezyka oraz czy beda sprawdzali moja wiedze zdobyta podczas 3letnich studiow w Polsce...i ile placi sie za studia?i jak sprawdzic czy w ogole taki kierunek jest w berlinie...
Hej! No ja tam za bardzo sie nie orientuje ale powiem Ci to co moja kolezanka mi mówila! A mianowicie moja kolezanka zaczyna teraz turystyke w Braunschweig to jest gdzies kolo Hannoweru! Z tego co wiem to pierwsza nurtujaca sprawa to oplaty za studia! Za studia dzienne placisz w calych niemczech 600 euro za semestr to jest ponad 2000 zl. Nie malo ;-( Jesli dobrze przeczytalem jestes zainteresowana studiami zaocznymi dlatego mysle ze takie studia bedas jescze wiecej kosztowac! Prawde mowiac ja w ogole chcialem zaczynac studia w Niemczech no ale jak sie dowiedzialem o tych wszytkich procedurach oplatach i innych pierdolach zmienilem zdanie i od tego roku zaczynam studia na Uniwerku w Bydgoszczy! Druga sprawa! Wiem napewno ze musisz miec certyfikat z jezyka niemieckiego! Berlin tak jak mowisz UNI Hubboldt albo Technische Universitat masja napewno wysoki wymagania! Jesli nie masz certyfikatu robisz egzamin z jezyka tam! Oczywiescie jeszcze placisz za niego! Tak jak widzisz nie jest latwo! Mialabys wieksza gwarance dostac sie na jakas prywatna uczelnie w Berline no ale tam to juz kasa kasa i jeszcze raz kasa! OJ nie jest latwo nie jest ale zycze powodzenia!rnPozdrawiamrnMarcin
A no widzisz niedokladnie przeczytalem! Wiec ty chcesz dokonczyc te studia w Nieczech? Nie masz szans! Bedziesz zaczynac od poczatku czyli normalnie przystepowac na I rok turystyki! Powiem szczerze ze w ogole studia z Polski nie sa uznawane w Nieczech! Moja znajoma ktora poznalem podzczas mojego 2 letniego pobytu w nimczech skonczyla chemie na UJ-cie i niestety w swoim zawodzie nie pracuje bo jej papierka nie uznaja! Wiec widzisz jak to jest! Chyba szkoda tracic tyle lat studiow dla zaspokojenia swoich ambicji! Moja dobra rada! Zawsze mozesz wziac dziekanke! I wtedy ubiegac sie o studia w Niemczech!
Pozdrawiam
MArcin
hej a co twoja kolezanka zrobila ze pracuje tam legalnie ?ja koncze wlasnie germanistyke ale tylko licencjackie i mam zamiar mieszkac w niemczech a nie wiem jak z ta praca bedzie i dzy moj dyplom bedzie wogole uznany ze ukonczylam studia wyzsze?!!!!!
dziekuje bardzo za info...szkoda ale niestety tego sie spodziewalam, bardzo bym chciala tam zamieszkac i uczyc sie i dokonczyc moj ukochany kierunek...no ale nie wierze naprawde nie da sie tego dokonczyc?? a gdzie tego sie tak profesjonalnie dowedziec? w dziekanacie? przeciaez tam to nic nie wiedza... tyle ludzi studjuje za granica jak to pozalatwiac?slyszalam ze ktos tam dokanczal studia za granica, a w ogole to uczelnia pomaga cos tam pozalatwiac?
O Jezu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dziewczyny słuchajcie! Najpier odniose sie do pytania pierwszej kolezanki. Moja znajoma to mieszka juz 8 lat w Niemczech ma dziecko z niemcem i dlatego sobie tam mieszka. Mam jeszcze druga znajoma (dwa lata starsza ode mnie) ona takze wyszla za mąż i zaczyna turystyke w Braunschweig-u. No ale ta znajoma ma takze jakiegos chlopaka niemca ktory ja utrzymuje. Tzn. ma juz u niego mieszkanko i jedzonko a to naprawde baaaaardzo, baaaardzo duzo. Jeslli jestes obcokrajowcem ale studentem w Niemczech masz prawo do legalnej pracy. Jeest tylko ustalone ze nie mozesz wecej zarabiac niz np. 500 euro. wiec nie powiedzialem ze sie nie da ale jest cięzko.
Teraz do kolezanki która chce dokonczyc studia w Berlinie. Dziewczyno! Rozumiem masz ciotke w Berlinie i jedzonko i inne pierdoly masz za darmo. Ale mozliwosc przeniesienia sie z turystyki z Polski do Niemiec graniczy chyba z cudem. Ja przeciez powiedzialem ze musisz duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo dac z siebie. Jesli nie masz certyfikatu to pozostaje ci Tylko zdawac normalny egzamin na uczelni za ktory tak jak wczesniej powiedzialem musisz napewno zaplacic. Moja kolezanka miala to szczescie ze sie dostala w tym roku i miala certyfikat zrobiony w Niemczech. Ale dostala sie za 3 razem! TAK! Wytrwala kobita. I to byl Uniwersytet w braunschweig. wiec teraz pomysl sobie jak bedzie ciezko sie dostac do Berlina. Z tego co slyszalem naszych studiów w Niemczech nie uznaja.
Ale mimo wszytko życzeWAM powodzenia.
POZDRAWIAM
MARCIN
a wiec ja gdzies czytalam,ze zeby uznali dyplom,trzeba miec 3 lata w tym zawodzie przepracowane
no jaaaa czlowiek chce dobrze, jakies normalne wyksztalcenie zdobyc, jakos sie dorobic bo w tej polsce co sie dzieje to rece odpadaja, a tu takie trudnosci!! chyba pojde na germanistyke do szczecina..tylko cholera te testy wstepne sa bardzo trudne...niestety mam do tego wszystkiego stara mature..cos trzeba wymyslec.
powiem tak....wszystko w niemczech jest do uzgodnienia, jak sie dogadasz to cie przyjma.
Hej! Ja również zamierzam dokończyć swoją wymarzoną turystykę gdzieś w Niemczech. Tylko mnie nie zależy tak bardzo by był to akurat Berlin. Nie wiem jak to może być w Twoim przypadku (nie wiem jaką szkołę kończysz), więc pewnie nie pomogę Ci za bardzo, ale chcę tylko napisać, iż wiem napewno, że kończąc Turystykę Krajów Biblijnych w Wyższej Szkole Teologiczno-Humanistycznej im. Michała Bieliny w Podkowie Leśnej istnieje możliwość by dokończyć studia na Uniwersytecie w Friedensau w zakresie międzynarodowych nauk społecznych. Nie mam pojęcia jak to jest w przypadku innych szkół - podejrzewam, że muszą mieć pewnie podpisany jakiś dokument o wzajemnej współpracy z uczelnią zagraniczną by można było tam dokańczać studia. Jak to jest w przypadku gdy takiego dokumentu nie ma to już niestety nie mam pojęcia. Wiem tylko jak to jest w przypadku ukończenia 3 letnich studiów w WSTH w Podkowie L. o czym pisałam już wyżej = sama zamierzam dokończyć tam swoją turystykę (narazie mam technika, ale tam mogę "zrobić" rok licencjacki) i zdobyć w przyszłości mgr w Niemczech.
Pozdrawiam!
faktycznie jest to do zalatwienia ponoc... weszlam na stronke www.studiawniemczech.pl i poczytalam i napisalam do nich maila...odpowiedzieli ze wszystko da sie zalatwic..czyli da rade! ale obawiam sie ze bede potrzebowala naprawde sporo kasiorki:( papa pozdrowka
przeklinam los, ktory osobom zdolnym, chcacym sie ksztalcic, prawi psikusa w postaci wielkich kosztow! Sylwia, jasne ze wszystko jest mozliwe! Widze, ze Marcin Cie troszke postraszyl... Ciesze sie ze wzielas sprawy w swoje rece i zagladnelas na www.studiawniemczech.pl. Mam nadzieje, ze wszystko sie u Cebie ulozy! A ja obecnie siedze sobie na Obczyznie - dokladniej mowiac na Bawarii... Od wrzesnia pracuje jako Au-Pair. Robie kurs, zdobywam doswiadczenie i za rok staram sie o miejsce na uczelni we Frankfurcie (Oder)...Viadrina mi sie marzy... :)rnPozdrawiam cieplo!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka