O Jezu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dziewczyny słuchajcie! Najpier odniose sie do pytania pierwszej kolezanki. Moja znajoma to mieszka juz 8 lat w Niemczech ma dziecko z niemcem i dlatego sobie tam mieszka. Mam jeszcze druga znajoma (dwa lata starsza ode mnie) ona takze wyszla za mąż i zaczyna turystyke w Braunschweig-u. No ale ta znajoma ma takze jakiegos chlopaka niemca ktory ja utrzymuje. Tzn. ma juz u niego mieszkanko i jedzonko a to naprawde baaaaardzo, baaaardzo duzo. Jeslli jestes obcokrajowcem ale studentem w Niemczech masz prawo do legalnej pracy. Jeest tylko ustalone ze nie mozesz wecej zarabiac niz np. 500 euro. wiec nie powiedzialem ze sie nie da ale jest cięzko.
Teraz do kolezanki która chce dokonczyc studia w Berlinie. Dziewczyno! Rozumiem masz ciotke w Berlinie i jedzonko i inne pierdoly masz za darmo. Ale mozliwosc przeniesienia sie z turystyki z Polski do Niemiec graniczy chyba z cudem. Ja przeciez powiedzialem ze musisz duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo dac z siebie. Jesli nie masz certyfikatu to pozostaje ci Tylko zdawac normalny egzamin na uczelni za ktory tak jak wczesniej powiedzialem musisz napewno zaplacic. Moja kolezanka miala to szczescie ze sie dostala w tym roku i miala certyfikat zrobiony w Niemczech. Ale dostala sie za 3 razem! TAK! Wytrwala kobita. I to byl Uniwersytet w braunschweig. wiec teraz pomysl sobie jak bedzie ciezko sie dostac do Berlina. Z tego co slyszalem naszych studiów w Niemczech nie uznaja.
Ale mimo wszytko życzeWAM powodzenia.
POZDRAWIAM
MARCIN