Utrzymanie na studiach w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka,
Mam do osób studiujących w Niemczech takie pytanko: Jak wyglądają wsze sprawy finnsowe jeżeli chodzi o studia w Niemczech? Tzn. sami zarabiacie na utrzymanie czy rodzice wam daja? Czy ciężko jest znaleść prace studencką???

Mnie przeraża to że jest to bardzo droga inwestycja:
w przeliczeniu miesięcznie potrzebuje się od 400 do 700 Euro + do tego jeszcze opłaty za semestr w wysokości 500 Euro... :(:(:(
To łącznie wychodzi za 5 lat studiowania ponad 100 tys. zł. Mein Got
Skąd wy bierzecie na to kaskę.

Poradzcie mi, proszę.
Pozdrawiam.
Z pracy. W zeszlym roku skonczylam studia i sama je sobie oplacilam. Pracowalam w czasie semestru, miedzy wykladami, a na ferie szukalam sobie jakiejs pracy na caly etat w jakiejs firmie. Nie chcialam narazac rodzicow na takie koszty, bo przeciez w przeliczeniu na Pl warunki miesiac pobytu w Niemczech i utrzymanie kosztuje wiecej niz srednia krajowa :-(
Dzięki za odpowiedź.

A jak to możliwe, że pracowałaś tak dużo w ciągu roku, ja słyszałem że można tylko 90 dni na cały etat lub 180 na pół etatu. Jak to jest w praktyce???

Ciężko jest znaleść taka prace studencką między wykładami ???
Pozdrawiam.
Tak to prawda. Ale mozna tez dostac pozwolenie na dodatkowe 10 godzin tygodniu, jesli sie wykaze ze dodatkowa praca nie powoduje zadnych skutkow ubocznych w studiowaniu.Ja sobie znalazlam prace na Uniwersytecie, wiec nie musialam nigdzie dojezdzac i tracic czasu. No i mialam wszyzstko pod nosem: uczelnie i prace :-)
Co do znalezienia pracy: nie jest latwo znalesc prace miedzy wykladami szczegolnie teraz jak wprowadzli oplaty za studia, ale zawsze mozna sprobowac. Najprosciej jest znalesc prace w jakiejs restauracji np w weekendy lub wieczorami, albo po prostu opieka nad dzieciem.
Nie jest tak zle, jak sie wydaje. Studiujac w Niemczech nie mozesz na Polskie przeliczac, b o zwarjujesz. Oplaty za studia mozna bedzie ( tak sie teraz mowi) w ratach placic. Caly rok kosztuje ok 1500 euro. Wiec musisz na miesiac 125 euro za szkole dac, a to jest okolo 16 godzin pracy. Naturalnie Nebenkosten i czasami chce sie do POlski pojechac, czy na koncert pojsc albo ciszki i ksiazki kupic. Ale jesli sie wszystko dobrze zorganizuje i wmiare rozsadnie pieniadze wydaje, to mozna dac rade. Ale nie zapominaj, ze tu znajdziesz szybciej prace niz w Polsce jako student. Ja jste na Uni-Hamburg i to ja decyduje, ktory kurs, wyklad wezme. Nie dostajesz z gory ulozonego planu zajec, ty sama to robisz. Ja od wtorku do czwarzku mam zajecia od 8:30 do 18:00 i poniedzialek i piatek to moje dni pracy. Wazne, by nie marudzic a poszukac i sie znajdzie. A co do oplat, to nie sa fajne, ale studeci to jedyni, ktorzy nie placa. Chcesz zrobic Ausbildung bulisz co miesiac i to nie mala kase, czy chcesz byc majstrem, to za kazdy egzamin placisz. A na uni to kredy i pisakow brakuje, nauczyciele sami swoje przynosza. Tylko, czy jak bedziemy placic, to cos sie zmieni i 500 to za duzo.
A gdzie chcesz studiowac? Bo jesli w Hamburgu, to moge Ci pomuc.
A może pogadamy na gg: masz może , mó nr to 3128534. Odezwij się, to pogadamy, jeśli możesz. Z góry thx
Może mógły się ktoś jeszcze wypowiedzieć do tego tematu.
plissss
hej:)koszty zaleza np od tego ile bedziez placic za mieszkanie( od 150 eu i wiecej) - najlepiej znalezc mieszkanie w WG-mieszka sie w 3 do 5 osob i dzieli kuchnie i lazienke. im wiecej osob tym taniej. no i do tego koszty utrzymania. ksiazki sa potwornie drogie;/ fortune juz wydalam. studiuje w aachen na 1 roku. ale jestem w trakcie szukania pracy, z tego co mi wiadomo to studenci moga pracuja ok 16 godz w tyg.miesiecznie ok 3[tel]eu.a ze to miasto studenckie to nielatwo cos znalezc:/
pozdrawiam :) jak masz pytania to pisz :) postaram sie odpowiedziec.
a dzie chcesz studiowac???
JA chciałbym studiować w Berlinie lub Hamburgu, bo do Monachium strasznie daleko :/ Tylko mam jeszcze taki problem czy nie bedzie dla mnie za wcześnie jeśli wyjade od razu po maturze, czy lepiej pociągnąć rok lub 2 w PL a potem się dopiero przenieść??? Bo niektórzy mi mówią, że mając 18 lat to jest szaleństwo wyjechać na studia do obcego kraju i miasta. Co o tym sądzisz?
A ty jak z językiem, zdałaś DSH czy Test DaF, który certyfikat bardziej byś poleciła??? Cięzko ci jest się dogadać z Niemcami na początku ???

Pozdr.
Ja po maturze wwyjechalam na rok jako au pair i to mi barzo duzo dalo,bo to co sie uczy w szkole to jest nic.Uczylam sie 8 lat niemieckiego ale jak tam przyjechalam to byly "male" problemy z dogadaniem:/ Ale przyswoilam sobie jezyk i tak po pol roku mowi sie juz automatycznie:)Takze teraz problemow z dogadaniem sie nie mam:)chociaz slownik jest mi jeszcze potrzebny do tlumaczenia fachowych slowek:)Mysle ze przed studiami w Niemczech warto tak zrobic,wyjechac chociazby na pol roku:) co do testow to zdalam test daf-naprawde polecam,jest latwy,nie ma zadan z gramatyki,tylko zad.z pisania,mowienia,czytania i sluchania.no i z tym testem bez problemu przyjma Cie na niemiecka uczelnie:)ale warto studiowac u naszych sasiadow:)
pozdrawiam
Studentka20 Ja chcę zrobić dokładnie tak jak Ty czyli po maturze wyjechać jako au-pair.Myślę że tak w czerwcu wyjadę i jak myślisz zdążę się nauczyć języka na tyle by móc zacząć studia na tym semestrze zimowym ? Aha uczę się niemieckiego także od 8 lat ale dopiero od roku tak porządnie.
Co o Tym myslisz?Buśka pozdrawiam;-)
hej sorki ze tak pozno odpisuje:) mysle ze powinnas zdazyc w nauce jezyka, zapisac sie najlepiej na jakis kurs i duuuuuuuuuzo rozmawiac:)ale warto ciezko pracowac:) wtedy powinnas dac rade :) pozdrawiam
hej studentko! jestem czwarty miesiac w Niemczech jako aupair i mysle o studiach. jesli pozwolisz,chcialabym ci zadac pare pytan odnosnie studiow :) jakie papiery i dokumenty musialas wziac z Polski, czy musialas zdawac jakis egzamin,by dostac sie na studia,czy patrza na mature,ile wczesniej musialas to zalatwiac (slyszalam,ze czasem pol roku wczesniej trzeba cos podawac). bylabym wdzieczna za cala twoja historie zwiaana ze studiami :) moj mail to [email]
pozdrawiam serdecznie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa