germanistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z forumowiczów planuje składać papiery na germanistyke? jak tak to gdzie sie wybieracie i dlaczego hehe taka sonda mała..
ja, na UW...ale cholernie sie boje. w sumie mam jeszcze 1,5 do matury ale to w rzeczywistosci nic. slyszalem ze z rozszezonej trzeba miec tak mniej wiecej okolo 95%...załamka. a potem jeszcze egzamin chyba na studiach...nie wiem jak to bedzie, narazie tylko kuć, kuć i kuć.
Ich studiere seit 2 Monaten an der warschauer Uni und kann dir nicht zustimmen. Hier ist es nicht so schwer einen Studentenplatz zu bekommen. Man muss nur Abitur gut machen und es ist alles. Es gibt keine zusaetzlichen Pruefungen beim Aufnahmeverfahren-du glaubst an die Geruechte!!! Du sollst beginnen, dich fuer Deutsch zu interessieren. Innerhalb von 1 Jahr kannst du einen grossen Fortschritt erreichen. Ich druecke dir Daumen
Ich freue mich sehr. :-) Hmm, früher? Deutsch lerne ich seit 4 Jahren...intensiv 2. Sag mal, wie viel Prozent hattest du? (Abitur)
tak ja też się wybieram i w ogóle to chciałabym się dowiedzieć czy aż tak bardzo trudno się dostać??? i ile pk trzeba mieć zeby tam w ogóle startowac??
mi marzy się germanistyka, myślałam o toruniu... uniwerek lub kolegium, wiem że na pewno pisemną muszę zdawać rozszerzoną, ale na stronach internetowych nie ma nic o ustnej... nie wiem co robić, skoro nie wymagają rozszerzonej to jak zdawać... może jest ktoś na forum kto studiuje tam, gdzie się wybieram i może udzielić mi kilku informacji...
a ktoś się może wybiera na UAM wPoznaniu?
jak oceniacie ta uczelnie?
romek!! czyzby kolega z browarnej?:D
Studiuję w Poznaniu FG od ponad dwóch miesięcy. Duuużo nauki. Duża konkurencja. Chociaż ludzie się powoli wykruszają, nie nadążają za tempem, rezygnują. Przychodzą tu z różnym poziomem Deutscha; czasem lepszym, czasem gorszym. Są tacy, którzy niemieckiego uczą się od trzech lat i tacy, dla ktorych ten język to Muttersprache.
Ale jeśli ktoś się solidnie weźmie do pracy, to da radę.
Zresztą zobaczymy po pierwszych egazminach w styczniu ;p
jeżeli jest duża konkurencja to na pewno trudno było się dostać:/? są jakieś konkretne wymagania min.%....? itd.
nu... ;p
Nie ma konkretnego progu % - wszystko zależy od tego jacy ludzie złożą papiery. Zazwyczaj przyjmują więcej ludzi, bo dużo odpada (dobrowolnie bądź i nie ~~) Próbować zawsze warto.
Temat przeniesiony do archwium.