studia w niemczech.

Temat przeniesiony do archwium.
hallo!!! kto studiuje w niemczech?? czekam na wasze opinie, jak sobie radzicie itp.:) ja studiuje polityke i literature. pozdrowka
hej! na jakim uniwerku studiujesz? Chciclaabym z Toba porozmawiac.
Ja tez sobie studiuje w Niemczech, ale Ostslavistikjako kierunek glowny i Osteuropastudium jako dodatkowy fakultet, drugiego jeszcze nie mam.
Pozdrawiam
hej:) ja jestem na rwth w aachen:) tez tu studiujesz?? pozdr
a gdzie studiujesz??pozdrowka:)
hej! poki co nie studiuje...lecz zainteresowana jestem jedna z uczelni niemieckich. Chcialam sie dowiedziec, czy przy wypelnianiu i wysylaniu wszystkich niezbednych papierow na uczelnie, ktos Cii w tym pomagal?
Pozdrawiam cieplo!
hej:) ja sobie ze wszystkimi papierami sama poradzilam, to nie jest tez takie trudne jak sie wydaje :) pozdrawiam :)
hu... uspokoilas mnie, przyznac musze :)
Ja niestety mimo wszystko wciaz wszystko to masz przed soba :|
Powiedz, dostajesz stypendium z Daad?
Ah... gdybym miala jakies pytania, moglabym prosic Cie o pomoc?
Pozdrawiam...
i powodzenia!!
no jasne jak masz jakies pytania to pytaj, postaram sie odpowiedziec:) a tego stypendium nie dostaje. ale znalazlam ostatnio prace, nie chce caly czas brac kasy od rodzicow...
goraco pozdrawiam:)
czesc :) Dziekuje, ze zaoferowalas mi swoja pomoc. Problem w moim przypadku stanowia formularze, formularze i raz jeszcze formularze.
Wiem, ze kazdy Ausländer chccacy studiowac w Niemczech, jest zobowiazany do przedstaienia osiwadczenia o zarobkach (w celu zabezpieczenia sie). W jaki spsopsb Ty to zalatwilas? Skad zdobyc formularz?
Studentko, powiedz, czy jestes ubezpieczona w Niemczech, czy tez w Polsce i nie placisz 60 Euro miesiecznie?

ah... a teraz o czyms innym. Swietnie, ze udalo Ci sie znalezc prace! To zapewne wielka pomoc dla Rodzicow. Mam nadzieje, ze pomimo obowiazkow odnajdujesz tez troszke czasu dla siebie!
Pozdrawiam Cie cieplo!
Aska :)
Hej:)A wiec ja nie potrzebowalam zadnego zaswiaddczenia o zarobkach... No ale na kazdym uni jest inaczej. Ja jestem ubezpieczona w Polsce w Warcie ale w najblizszym czasie chce wykupic tutaj ubezpieczenie ktore z tego co mi wiadomo kosztuje 50 eu. Nie masz sie czego obawiac- te formularze to nic trudnego :) poradzisz sobie napewno :) jesli masz pytania to pisz:) pozdrowionka
Gabi
hey studentka, mozesz mi napisac, czy bylas u jakiegos lekarza z ubezpieczeniem w warcie?przyjeli cie bez problemu?musialas placic?
hej. musialam niestety "odwiedzic"dentyste, zaplacic ze swoich pieniedzy no i rachunek wyslac do warty - wtedy zwroca kase. ale bylam przyjeta jako pacjent prywatny akurat u tego lekarza. innym razem bylam tez po antybiotyk w jednym szpitalu ale musialam zaplacic tylko 10 eu na poczatek, tak jak wszedzie. pozdrawiam
hej studentka :)jako że w styczniu jade do niemiec również chce tam rozpocząć studia. Chcialabym abys mi udzieliła pare wskazówek, masz może gadu gadu? Ja mam paszport niemiecki certyfikat ukonczenia 3letniego kursu niemieckiego i w styczniu jade działać :) nie będe sie pytac czy cięzko czy nie bo kazdy ma swoje zdanie:) czy ty tutaj robiłaś jakiś kurs w polsce? bardzo bym się cieszyła gdybyś mi odpowiedziała:) pozdrawiam
hej :) nie mam niestety gg. ale moge Ci podac mojego meila : [email] co do kursu to zrobilam tylko test daf w aachen, bez kursow przygotowawczych. a gdzie chcesz studiowac? jesli masz pytania to pisz :) pozdrawiam gabi
ja jakos musialam dawac zaswiadczenia, miec ubezpieczenie w Niemczech a tez jestem na rwth. nie wiem moze sie pozmienialo od tamtego czasu...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie