galapatipi

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich!
ja szukam natomiast osob, ktore moglyby mi cos powiedziec odnosnie egzaminu ZOP.

obecnie przebywam na rocznej praktyce w niemczech (na razie 2 miesiace za mna), wczesniej 4 miesiace bylam tu na wymianie. poniewaz tak sie zlozylo, ze wciaz trafialam na niemieckojezyczne towarzystwo, nie mam wiekszych problemow, jesli chodzi o mowienie (slysze na ten temat mnostwo komplementow takze od niemcow :) ). jednak boje sie, ze na ZOP zalatwic moga mnie jakies niesamowite konstrukcje jezykowe, niuanse, ktorych nieznajomosc w jezyku mowionym jescze ujdzie.

czy ktos moze sie podzielic doswiadczeniami?
pozdrawiam
a.
ups pola autor i temat zamienilam z pospiechu :)
pozdrawiam
a.
Hejka,
no to jesteś w komfortowej sytuacji ponieważ,
masz kontakt z językiem i możliwosc porozumiewania sie nim na codzień co uczącym sie w kraju sprawia najwiecej problemów to egzamin ustny i rozumienie ze słuchu wiec dwie ważne częsci egzaminu mamy już za soba no jak szybko poszło, z napisaniem wypracowanie też nie moze byc problemów wiec mamy następną część kurcze dobrze Ci idzie :):):
co proponuje powtórzyc to gramatyka szczególnie zwróc uwage na przekształcanie zdań, przyimki i (Normalisierung i Verbalisierung). pomogą ci w tym książki 1 Buscha Grammatik i Sag\'s besser! część 5 i 6 autro Hans Foeldeak bardzo dobra jest też książka Karin Hall/Barbara Scheiner U\'\'bungsgrammatik Deutsch als Fremdsprache fuer ?Fortgeschrittene
i to by bylo na tyle moich rad powodzenia na egzaminie

»

Pomoc językowa