No ma, ma =) Podhale dziękuje za pozdrowienia. Ja przygotowywałam się z "So Gehts" wyd. Klett i bardzo sobie chwalę te książki bo jest w nich wszystko co zdający ZD wiedzieć powinien, no i jest masa zadań jak na certyfikacie. Z tych książek uczyłam się w prywatnej szkole, a we własnym zakresie jeszcze z repetytorium Benzy. A już na certyfikacie zadania nie były właściwie jakieś specjalnie trudne- LV było banalne- jeden był o koncercie młodych ludzi dla starszych z domów spokojnej starości, inne o ochronie środowiska. w Teil 2 było o pracy Austriaków w soboty, a Teil 3 to wiadomo- cała mieszanina. sprachbausteine było średnio trudne- zawsze wychodzi najgorzej, ale przyznam, że zdarzało mi się robić trudniejsze. Z HV miałam trochę problem, bo się rozkojarzyłam, ale ostatecznie nie wyszło tak źle. Jedyne co pamiętam to to, że w Teil 2 było o kobiecie, która pracuje w hotelu. W schreiben było że znalazłam pracę w Neustadt i odpisuję koleżance, jaka była reakcja rodziny i przyjaciół, czy potrzebuję jakiejś pomocy, gdzie będę mieszkać i coś o tej pracy. A sprechen to wiadomo: I część przedstawienie się (miałam zadawać pytania egzaminatorowi), 2 mialam statystykę do jakich klubów tudzież stowarzyszeń należą Austriacy, a w 3 mieliśmy zorganizować prezent na wesele koleżanki. Było tam tez coś w stylu jak się ubieramy itd. No to chyba tyle =)