czy mogę myśleć o poszerzonej maturze i o ZD

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 105
poprzednia |
ej, naprawde fajnie bym sie poczuł, gdybym dostał kilka wyczerpujących odpowiedzi, bo chyba foru to jest po to, żeby ktoś, kto wie więcej, powiedział coś, by wytłumaczyć coś komuś, kto coś chce naprawde wiedzieć.

patrzac na sprawe certyfikatu, to jak daleko jest od ZD do Mittelstufe Deutsch, czyli od poziomu B1 do B2, przy zwyczajnych zajęciach trzy godziny w tygodniu, a przy prywatnych lekcjach z nauczycielem? ja kończe teraz Tangrama 2B, dużo patrze naprawde w domu na gramatyke, będe chciał przerobić jeszcze dużo testów, no i zastanawiam się nad zdawaniem ZD w czerwcu. chyba jest sens, tak? czy da się wyróżnić naprawde jakąś książkę do ZD? bo brakuje w Internecie komentarzy do podobnych książek.

no i to, co ma chyba dla mnie najwięcej znaczenia: czy warto myśleć naprawde poważnie o zdaniu na wysokim poziomie (powyżej 80% - powiedzmy) rozszerzonej matury z języka niemieckiego, jak się naprawde chce popracować na tym, jest się no na jakimś podobnym do ZD poziomie i bierze się pod uwagę prywatne lekcje? tak btw. do matury ja mam jeszcze roczuś. czy podczas tego roku można przygotować się, by z poziomu ZD zdać bardzo dobrze te rozszerzoną maturę? i czy jest jakiś lepszy od pozostałych podręcznik do niej?

ej, wiadomo, że komuś może się nie chcieć odpisać, ale mam nadzieje, że zwłaszcza ktoś, kto na przykład zdawał już mature rozszerzoną z tego jezyka i certyfikat, albo ma z tym wiele wspólnego, podpowie, jak warto się uczyć, no i czy to nie jest przypadkiem bezsens zwłaszcza z tą maturą. byłoby mi miło naprawde się dowiedzieć.
Jeśli będziesz pracować to powinieneś przygotować się dobrze do matury i zdać ją jak chcesz. Ja osobiście uważam, że w Twoim przypadku zdawanie ZD nie ma większego sensu. Z tego co mi wiadomo to ZD jest na poziomie matury podstawowej. Lepiej przystąpić w dalszej przyszłości do któregoś z egzaminów na wyższym poziomie :)

pozdrawiam
hej
jesli jestes dobry na tym poziomie to dasz rade przygotowac sie do matury i to wcale nie bedzie trudne. Najlepiej spróbuj zrobić np to z maja 2007, żeby zobaczyć jaki wynik jest w tej chwili w zasięgu twojej ręki. Powiem Ci tak, że znam osoby z poziomu ZD, które spokojnie napisaly mature na powyzej 80%.
Natomiast jeśli chodzi o certfiktaty to Mittelstufe jest na C1. Jest to dość dużnica miedzy nim a ZD( miedzy dobrze zdanym C1). Teoretycznie matura jest na B2.
Jeśli chodzi o podrecznik to Tangramy sa dobre, ale przydaloby sie jeszcze repetytorium leksykalne i jakas gramatyka.
tak, podobno właśnie z powodu dużej różnicy między ZD a Mittelstufe na początku roku Mittelstufe przeszedł z C1 do B2, zobacz jeśli chcesz
http://www.osd.at/OeSDpruefungen/beschreibung.asp
ej, bo właśnie fajnie mieć jakiś certyfikat z języka, żeby mieć więcej motywacji, no i znać swój poziom. i tak właśnie myśle, czy warto zdawać ten ZD, bo też myślałem, że przed maturą jest dobrze coś takiego napisać, ale jeśli naprawde jest on poziomem zbliżony do podstawowej, no to trochę to nie pociesza, bo miałem wrażenie, że to coś jednak wyżej :-)
a możesz powiedzieć, ile czasu może zająć przygotowanie do Mittestufe, które jest na B2 teraz chyba, z ZD i Tangrama 2B?
bardzo podoba mi się gramatyka i dużo już naprawde zrobiłem z repetytorium Bęzy, ale ten tangram 2B na kursie, po ktorym dopiero jest książka do ZD, no to nie jest ambitny poziom, dlatego chyba warto myśleć samemu o sobie.
w ogóle dzięki za odpowiedź;)
hej
jesli chodzi o certyfikaty to faktycznie doszlo do zmian. polniewaz goethe-institut wprowadzil egzamin na pozomie B2. w osd certyfikat pod nazwa mittelstufe jest teran na poziomie B2,l ale osd wprowadzilo nowy certyfikat pod nazwa obersufe C1. Jednak egzamin przeprowadzony w sesji wiosennej 2007 pod nazwa mittelstufe odpowiada poziomowi C1. a nowe certyfikaty zostaly wprowadzone ze wzgledu na nowe przepisy, w ktorycj jest mowa, ze w nazwie certyfikatu musi widniec poziom jezykowy okreslony przez rade europy.
nie, nie z Tangram Z to poziom B1. najlepiej z Em neu Hauptkurs, Mittelstu? to trudne pytanie, poniewaz rozne osoby pomimo, ze znaja jezyka nha niby tym samym poziomie to ich wiedza strasznie sie roznie. Jesli myslisz o B2 to rok , a C1 zalezy od twojego aktualnego poziomu. oprocz tangram z na B2 musisz opanowac troche materialu. Zd jest trudnieszy od matury na poziomie podstawowym. Ten certyfikat jest pomiedzy podstawa a rozszerzeniem trudniejsza jest na pewno czesc Sprachbausteine. Jednak moim zdaniem warto zrobic Zd jesli masz taka potrzebe i ceryfikat na poziomie C1, ktory juz duzo daje. Napiszo ktore ci konktretnie chodzi bo repetytoriuym Bezy moze juz nie byc wystarczjace.
tak. w Goethe-Institut jest teraz ZD (B1) i Goethe-Zertifikat B2 (neu). w OSD Zertifikat Deutsch (B1)i B2 Mittelstufe Deutsch (B2). myślałem przedtem, że certyfikat jest przeprowadzany we współpracy tych dwóch instytutów. te poziomy odpowiadają sobie? czy któryś dyplom jest bardziej ceniony?
nie. najpierw chciałbym zdać poziom B1 albo B2. C1 później:-) i właśnie powiedz: warto zdawać i B1 i B2 i w końcu C1, po którym C2? ja cchiałbym zwłaszcza przejść coś, co pozwoliło by mi się czuć trochę lepiej na maturze poszerzonej. ale na pewno B1 albo B2:) matura rozszerzona prezentuje poziom podobny do B2, wyższy? Em neu Hauptkurs Mittelstufe przygotowuje dobrze do B2? Bęza do tego poziomu to z gramatyki jest za mało? ej, dzięki że mi podpowiadasz, bo fajnie czegoś się dowiedzieć dokładnej:)
Zd jest tylko wspolnym certyfikatem.moim zdaniem, certikat giethego jest bardziej uznawany. Podobno maja byc te certfikaty tak samo cenoniony teraz po ich refermie. Jednak w praktyce Gothe goruje prestizem zwlaszcza w Niemczech, gdzie certfikaty ÖSD sa traktowane po macoszemu. Teraz sa takie certyfikaty:
Goethe-Institut
ZD
Zertifikat Deutsch für den Beruf (ZD+)
Goethe-Zertifikat B2
Goethe-Zertifikat C1
PRÜFUNG WIRTSCHAFTSDEUTSCH INTERNATIONAL (PWD)(C1+)
GOETHE-ZERTIFIKAT C2 (ZOP)
ÖSD:
ZD
B2 Mittelstufe Deutsch
C1 Oberstufe Deutsch
Wirtschaftssprache(C2)
ZD jest wspólny dla ÖSD;Goethe Institut; WBT, der Schweiz
Pozostałe certyfikaty są odpowiednikami deanego pziomu w konkretnym instytucie
Musisz skonkretyzować swoje plany B1 czy B2. Napewno B2 byloby lepsze, bo odpowiada teoretycznie poziomowi matury. Ale musisz wziasc pod uwage czy to bedzie dobre B2. Moim zdaniem najlepiej zdać B2, C1, C2. Malo ludzi robi C2. Jest znowu bardzo duza roznica miedzy C1 a C2, moze nie w wiedzy na egzamin, le jesli chce sie byc na dobrym C2 to tak...
matura, trudno odpowiedziec sa czasem latwiejsze czasem trudniejsze ,ale napewno B2(Leseverstehen) HV moim zdaniem to B1/B1+, transformacje- potrzebna wiedza wg informatora to B2. Bęza powinna wystarczyć. Em ma dobre HV i dobre cwiczenia na podstawowe slownictwo MitTelstufenbuch ma bogartsze slownictwo i trudniejsze Leseverstehen
* jesli chodzi o repetytorium leksykalne to nowet dobtre ist Hubera
do podobnych działow są wogole inne slowka niz w Tangramach
Tylko nie wiedamo dokladnie jak wyglada ten egzamin na B2 jest tylko Modelprüfung.
czym dokładnie jest repetyrorium leksykalne: czymś między rep. z gramatyki a zwyczajnym podręcznikiem?
zastanawiam się, bo albo w tym czerwcu zdać mogę ZD albo trochę później (chyba) coś z poziomu B2, Goethego, jeśli myślisz, że jest naprawde bardziej uznawany. ale jeśli nie ZD, a coś więcej, to też musiałbym myśleć nad tym, kiedy, bo w przyszłym marcu chciałbym zdać CAE, a później w maju ta superancka matura. zdawałaś któreś certyfikaty i mature z tego, tak? bo to chyba widać.
Goethe-Zertifikat B2 wygląda tak:
http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/gzb/prf/deindex.htm
porównując z ZD:
http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/zdt/bst/deindex.htm
jest Twoim zdaniem dużo trudniejszy z tego, co widać po formie? chyba nie ma własnej części gramatyka, co nie?
repetytorium leksykalne- słownictwo
Mialam zdawać ZD ale przeskoczylam pare semestrow i teraz bede zdawac Goethe-Zertifikat C1. O uznawalnosci nie mozna mowic, bo zostal dopiero teraz wprowadzony. Na twoim miejscu z CAE, zdawalabym teraz ZD. Maturke pisze w maju.
Hörverstehen i Leseverstehen sa napewno duzo trudniejsze
a schreiben ma ta wade,ze jest cos w rodzaju klucza i trzeba to zawrzec. Nie jest to trudniejsze od pisanie na maturze. Wszystko zalezy ja sie czujesz teraz we wszystkich sprawnosciach jezykowych.
a gramatyka jest tam w tym cwiczeniu z poprawianhiem bledow...
Powiem tak, matura rozszerzona z niemieckiego jest na trochę niższym poziomie od ZMP (teraz już chyba Goethe-Zertifikat C1), z tą różnicą, że maturę zdajesz od 30%, a tam jednak trzeba mieć te 60% z każdej części.

pozdrawiam
Maciek
Czyli myślisz, że matura rozszerzona jest na poziomie - powiedzmy - wyższym niż B2 i niższym od C1, tak? Chyba tak to wygląda, bo w przypadku angielskiego matura rozszerzona też poziomem jest przy FCE (B2), ale znacznie poniżej CAE (C1).
:) przeskoczyłaś? jak dawno chciałaś zdawać ZD? Czemu tak byś zrobiła na moim miejscu? Bo jak przez ten rok będe sie przygotowywał do CAE, to do czegoś więcej niż ZD mogę się nie przygotować, czy coś innego? Ej, bo wiadomo, że zwłaszcza chodzi o to, jak sie przygotowuje i co się naprawde potrafi tak ogólnie, ale jakbym nie napisał jednak tego ZD teraz w czerwcu, czy lipcu (tak jest w Warszawie), potencjalnie będąc jednak trochę wyżej, o czym tez trudno powiedzieć, to da się przygotować do Goethe-Zertifikat B2 do stycznia, bo wtedy też można spróbować? biorąc pod uwagę własnych chęci i lekcje prywatne. czy przez tyle nie da się przygotować na tyle, żeby spokojnie zdawać ten poziom? no bo jak nie będę zdawał B1 w czerwcu, ani B2 w styczniu, to najwcześniej potem czerwiec po maturze. chciałem zdać coś pod poziom tej matury R ale przed nią, żeby się czuć spokojniej, ale nie wiem, czy nie są to plany do dupy.
to co z tą maturą, tak naprawde bardziej jest pod C1 czy pod B2?
Nie widziałem nigdy na oczy B2, bo jak ja zdawałem, to jeszcze egzaminu na tym poziomie nie było. Rozszerzona jest zdecydowanie trudniejsza od ZD (czyli B1), ale nie aż tak dużo łatwiejsza od C1 - chyba, że to moje subiektywne odczucie... ;) Poszukaj sobie przykładowych testów na stronie insytutu goethego i weź do ręki przykładowy arkusz maturalny, to będziesz mieć porównanie ;)
teraz w czerwcu.... 2 certyfikat w sesji zimowej...moze Ci byc ciezko... ale mozesz sprobowac- Goethe-Institut organizuje probne egzaminy i jesli wynik by cie nie zadowal mozesz pisac w czercu. Chociaż sama swiadomosc, ze jestes na tym poziomie tez duzo daje. Tylko czy przygotowujac sie do 2 raz przygotujesz sie do nich dobrze?
czytanie jest czasem na B2+, ale pozostale sprawnosc jezykowe mieszcza sie do B2
http://www.hueber.de/seite/pg_lehren_hkl01_emn?menu=15400

Hauptkurs-B2
Brückenkurs-B1
na mat. R, tak?
Raczej tak, gdyż matura podstawowa, to mniej więcej poziom B1
No i jest napisane, że są one coś miesiąc przed zapisami, tak? To są zarówno pisemny, jak i ustny i są bezpłatne czy płatne? Właśnie, niby ten CAE w marcu, więc być może jest sens ten B2 z niemieckiego spróbować w styczniu. wiadomo, że trudno teraz to powiedzieć. Ale zwłaszcza o tych językach myśle w perspektywie matury R, dlatego chyba spokojniej bym do niej podszedł po tych dwóch certyfikatach, a kierunek nauki jest podobny. Zrobiłem właśnie jakiś test ZMP Goethego, ale jakiś dziwny, bo zawierał tylko gramatykę i tekst, na podstawie któreo trzeba było wyjaśnić znaczenie niektórych słów, no i zrobiłem powiedzmy tak, że jak czegoś nie wiedziałem to nie zgadywałem, no i nie przyglądałem się za dużo, oczywiście nie było słuchania, pisania i mówienia, ale nigdy przedtem takiego testu nie widziałem, wyszło blisko 60%. i właśnie nie bede teraz tym bardziej wiedział, czy jest sens próbować coś ambitniejszego niż ZD, ale planuje chyba znaleźć nauczyciela i zrezygnować ze zwykłego kursu po tangramie 2B najpóźniej od początku nowego roku szkolnego, kupie pare książek i jeszcze sie bede zastanawiał milion dni:-)
No ale chyba nie jest tak do końca na poziomie C1 ta rozszerzona. Mój kolega, który pisał teraz próbną mature z angielskiego powiedział, że poza słuchaniem wszytsko było banał, a zdał FCE, czyli B2, zimą i to nie za mocno. No to chyba jest jakieś podobieństwo, zatem być może też z wyjątkiem słuchania, ta R z niemieckiego nie wykracza poza B2. no sory, wiadomo, że to jednak rozszerzona, ale tak naprawde jest to matura publicznego szkolnictwa, a wiadomo również na jakim poziomie są prowadzone lekcję języków w szkołach, z wyjątkiem pewnie kilku lepszych liceów w większych miastach, bez kursów nikt by nie mógł pomyśleć o R w przypadku języków moim zdaniem, więc dziwnie by to wyglądało, gdyby ta matura wymagała poziomu C1, po którym jest C2, który to już pokazuje biegłość.
Nie do końca się z Tobą zgodzę ;) Dla kogoś, kto jest na poziomie B1, egzamin na poziomie C1 nie wygląda wcale tak strasznie (z własnego doświadczenia mówię). A dla kogoś, kto ma zdany C1, egzamin na poziomie C2 wygląda potwornie strasznie! To jest kwestia względna oczywiście, ale znam parę osób, które podzielają moje zdanie.

Wracając do matury. Wiadomo, że nie może być na bardzo wysokim poziomie, ale trzeba podkreślić, że wystarczy mieć tylko 30%, żeby zdać. W moim odczuciu jest tylko trochę łatwiejsza od C1 (może to trochę, to B2, tutaj się nie będę sprzeczał ;) ). Ja mam zdany ZOP na koło 86%, a maturę rozszerzoną próbną napisałem na tylko 94% ;).

A co do poziomu C1 - on na prawdę nie jest taki straszny, jak się wszędzie słyszy... Jak się czyta, co umie ktoś, posiadający papierek poświadczający znajomość języka na poziomie C1, to się mogłoby wydawać, że potrafi "prawie wszystko", co w MOIM ODCZUCIU nie jest do końca prawdą.

kurcze, a się rozpisałem:p
no to jesteś mocny. dzięki za wytłumaczenie ;)
a myślisz, że da się przy dość intensywnym przygotowaniu przejść od ZD potencjalnie zdawanym w czerwcu do Goethe-Zertifikat B2, który można zdawać w styczniu? i czy warto zdawać ZD Twoim zdaniem? no i czy możesz powiedzieć, czy znasz jakieś naprawde dobre książki przygotowujące do rozszerzonej matury i certfikatu na B1, B2 albo C1, które znasz i powiedziałbyś o nich, że są naprawde dobre? w ogóle może są jakieś leksykony albo repetytoria, które warto wg Ciebie mieć.
i jak się do niej przygotowujesz i z jakimi książkami? do certfiaktów na B1, B2 albo C1 polecałabyś te podręczniki em, czy coś innego?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 105
poprzednia |

»

Brak wkładu własnego