ej, naprawde fajnie bym sie poczuł, gdybym dostał kilka wyczerpujących odpowiedzi, bo chyba foru to jest po to, żeby ktoś, kto wie więcej, powiedział coś, by wytłumaczyć coś komuś, kto coś chce naprawde wiedzieć.
patrzac na sprawe certyfikatu, to jak daleko jest od ZD do Mittelstufe Deutsch, czyli od poziomu B1 do B2, przy zwyczajnych zajęciach trzy godziny w tygodniu, a przy prywatnych lekcjach z nauczycielem? ja kończe teraz Tangrama 2B, dużo patrze naprawde w domu na gramatyke, będe chciał przerobić jeszcze dużo testów, no i zastanawiam się nad zdawaniem ZD w czerwcu. chyba jest sens, tak? czy da się wyróżnić naprawde jakąś książkę do ZD? bo brakuje w Internecie komentarzy do podobnych książek.
no i to, co ma chyba dla mnie najwięcej znaczenia: czy warto myśleć naprawde poważnie o zdaniu na wysokim poziomie (powyżej 80% - powiedzmy) rozszerzonej matury z języka niemieckiego, jak się naprawde chce popracować na tym, jest się no na jakimś podobnym do ZD poziomie i bierze się pod uwagę prywatne lekcje? tak btw. do matury ja mam jeszcze roczuś. czy podczas tego roku można przygotować się, by z poziomu ZD zdać bardzo dobrze te rozszerzoną maturę? i czy jest jakiś lepszy od pozostałych podręcznik do niej?
ej, wiadomo, że komuś może się nie chcieć odpisać, ale mam nadzieje, że zwłaszcza ktoś, kto na przykład zdawał już mature rozszerzoną z tego jezyka i certyfikat, albo ma z tym wiele wspólnego, podpowie, jak warto się uczyć, no i czy to nie jest przypadkiem bezsens zwłaszcza z tą maturą. byłoby mi miło naprawde się dowiedzieć.