ślub Polki z Niemcem

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:)
Ja i mój narzeczony niedługo chcemy się pobrać. On jest Niemcem, ja Polką. Ślub (zarówno kościelny jak i cywilny) chcemy wziąć w Polsce. Później jednak chcemy się wyprowadzić do Niemiec. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Czy w Niemczech nie będzie problemów np. z uznaniem "ważności" tego ślubu? (tzn. czy istnieją jakieś powody dla których lepiej dla nas byłoby pobrać się w Niemczech)? Wiem, że najlepiej pytać w odpowiednich urzędach, ale zależy mi na kontakcie z kimś, kto być może już był w podobnej sytuacji.
Pozdrawiam :)
W sumie obojetnie gdzie wezmiecie slub ale ja bym na twoim miejscu wziela cywilny w niemczech poniewaz mniej kasy pojdzie na tlumczenia :) poniewaz akt urodzenia w pl daja tez miedzynarodowy czyli w 3 jezykach w tym w niemieckim i tylko muszialabym tlumaczyc zaswiadczenie o braku przeszkod do zawarcia slubu.Tymczardziej ze chcecie mieszkac w de .Ja rowniez biore w tym roku slub ile jestescie razem i skad ejstes??
aha z waznoscie slubu wzietego w polsce nei ma zadnego problemu musicie tylko przetlumaczyc akt slubu i dostarczyc do urzedu stanu cywilneo w de:)
Hej:)
Dzięki za odpowiedź. Jesteśmy razem prawie 3 lata. Pobieramy się na począktu przyszłego roku i dręczy mnie kilka pytań;) A Wy? Długo jesteście razem? ps.Jestem z Trójmiasta.
2.5 roku moje gg 3[tel]pisz to ci odpowiem jestem na bierzaca ze wszystkim:) papa
Zostawiłam Ci wiadomość na GG - mam nadzieję, że dotarła:)? Czekam na odzew;)
Cześć,
Jestem w podobnej sytuacji co Ty. To znaczy też chcemy niedługo wziąść ślub z narzeczonym. Pisałaś, że jesteś na bieżąco z tymi sprawami. Czy wiesz może komplet jakich dokumentów potrzebny mi jest z Polski do wzięcia ślubu cywilnego w Niemczech bo powoli się gubię, każdy mówi mi inaczej. Mój narzeczony ma obywatelstwo niemieckie. Wiem, że na pewno w całości akt urodzenia i zaświadczenie określające mój stan cywilny. Słyszałam, że potrzebne są także akty urodzenia moich rodziców i akt ich ślubu. Tak było w przypadku mojej koleżanki jak brała ślub.
Dziękuje z góry za odp.justa
justa najlepiej sami wypytajcie sie w urzedzie co dokladnie potrzebujesz, bo tutaj w kazdym 'wojewodztwie' jest inaczej. Tak z tego co wiem to potrzebujesz odpis z 'familien buch' nie wiem dokladnie co to jest, ale to moze byc ten akt urodzenia twoich rodzicow.
Jabralam slub w Danii, potrzebowalam tyklko paszport, akt urodzenia, i papierek ze jestem w niemczech zameldowana, takim sposobem ominelam cala biurokracje w de. Bez zadnych problemow(29.02.08 bralam slub), teraz dostane pozwolenia na prace za pare dni i ubezpieczenie od meza
Masz rację najlepiej to w urzędzie się wypytać. Tak też zrobię tylko tam też mówią inaczej. Zależy do kogo się pójdzie. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Za parę tygodni biorę ślub. Chłopak ma niemieckie papiery, ja polskie. Mieliśmy to zrobić w Polsce, ale ze względu na rodzinę zastanawiamy się czy nie zrobić tego w Polsce. Zastanawiam się tylko czy nie będzie potem problemów z szybkim uznaniem tego ślubu. Poza tym myślę, że mniej tłumaczenia by było, bo skoro obydwoje jesteśmy Polakami to potem trzeba już chyba przetłumaczyć tylko akt ślubu? Może ktoś mi coś podpowie. Nadmienię, że ślub miałby być w Hamburgu.
Slub prawie gdziekolwiek wziety jest wazny.Ja bralam 22.02.08 w Nowym Jorku i nawet nie musielismy akt slubu przetlumaczac .Ty potrzebujesz przetlumaczac na 100% na niemiecki u tlumacza przysieglego jesli slub odbedzie sie w Polsce.Potem tylko zaniesc akt urodzenia przetlumaczony i wasze zameldowanie w de to urzedow(urzad miasta,urzad pracy i kasa chorych )
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia