KINDERGELD itd.-matka polka

Temat przeniesiony do archwium.
Chcialam sie dowiedziec apropo:
1-czy polce z zameldowaniem w NIEMCZECH przysluguje pomoc finansowana po/przed narodzeniu dziecka?
2-czy matka pobierajac pomoc finansowa w niemczech zdecyduje sie na zamieszkanie z dzieckiem w polsce pomoc finansowa jest dalej przyslugiwana?
3-jezeli ojcem dziecka jest niemiec to czy kobieta wraz z dzieckiem moze wyjechac na stale do polski?
4-czy jezeli ojcem dziecka jest niemiec a matkazrzeka ie dziecka czy wtedy ojciec jest zobowiazany do wychowywania samotnie a matka musi zjechac do polski

5-czy matce polce posiadajacej zameldowanie przysluguje pomoc materialna po urodzeniu dziecka gdy nie posiada podpisu ojca niemca?

6-matka polka ojciec niemiec czy dziecku urodzonemu w niemczech mozna zmienic obywatelstwo z niem na polskie?czy takie dziecko moze miec 2 obywatelstwa???
1 nie
2 nie
3 tak
4 nie, jezeli matka zrzeka sie dziecka na korzysc oja, to on moze je oddac do adopcji
5 nawet jak posiada ale nie jest jego zona to jej nic nie przysluguje chyba ze sama ma prawo do legalnego pobytu
6 jezeli ojciec uzna dziecko otrzyma ono rowniez obywatelstwo niemieckie
Witam.
Co do pierwszego punktu oznacza to, ze jezeli wyjade wraz z rodziną do legalnej pracy w Niemczech i będziemy tam zameldowani to nie dostanę Kindergeld?
Ula samo zameldowanie w niemczech nic nie daje !! powinnas po 3 miesiacach pobytu w de wystapic o pozwolenie na pobyt .Jesli urzednicy zorientuja sie ze jestes zameldowana w Niemczech (po 3 miechach trzeba starac sie o pozwolenie na pobyt) a nie masz pozwolenia na pobyt moga cie deportowac do Polski w najgorszym wypadku.Dopiero majac pozwolenie na pobyt mozesz starac sie o pozwolenie na prace i o kindergeld nawet jak obydwoje rodzice sa polakami.Oczywiscie jesli ojciec niemiec je uzna kindergeld dostaniesz ,ale nic wiecej bo nie jestescie po slubie.Za porod sama placisz a to sa duze koszty.Jak byscie byli po slubie masz kase dla dziecka ,dla siebie ,kase za urodzenie ,leki za darmo dla dziecka,porod bezplatny, wszystkie inne swiadczenia ,automatycznie pozwolenie na pobyt i prace.Pamietaj ,ze jesli ojciec niemiec uzna dziecko bedzie zobowiazany placic ci na nie alimenty.
arkadiusz jesli pracujesz w niemczech legalnie masz prawo pobytu to nalezy ci sie na dzieci kindergeld .Zloz jak najszybciej wniosek kase wyplacaja od nia zlozenia wniosku.pa
jak pisalas ze matka polka bedac w nieformalnym zw z niemcem majac jego podpis gdzie dziecko ma obywatelstwo niem...matka moze na stale wyjechac do polski....co do tego to wtedy matka nie moze pobierac kindergel...ale niby ´ojciec´chyba musi wyrazic zgode albo matka jakies papiery wypelnic musi...?BO TO od tak wyjechac na stale nie mozna gdy dziecko ma ob.niemieckie...w sumie matka polka...a ojciec tylko na papierze bo bez zw.malzenskiego... to jak to wkoncu jest!?
mam pytanie jak odp dostała pani na swoje pytanie prosze o przesłanie na mój adres mejlowy odp [email] z góry dziękuje
od listopada mieszkam w niemczech i opisze ci co załatwilam. mam córke ma 2 latka jej ojciec jest niemcem nie mamy ślubu, ale razem mieszkamy więc on jest zarejstrowany w biurze pracy więc tak ja przyjechalam to zameldowałam się potem poszlam do biura pracy zarejstrowałam jestem na wychowawczym póki moja mala nie skonczy 3 lat dostaje 323 euro ona dostaje też 31 euro plus kindergeld 184 euro. Dostałyśmy pierwsze pieniądze po 3 miesiacach od zameldowania . rodzinnego nie pobierałam w polsce wiec załatwiłam w polsce wszystkie papiery i zwrócili mi ok 3000 euro kindergeld . Jak masz jakies pytania to pisz na maila [email] pomogę
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia