Przeprowadzka do Niemiec - formalności

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Dostałem propozycję pracy w Niemczech. Jakie formalności muszę załatwić aby ją podjąć nie posiadając obywatelstwa niemieckiego.
Po okresie próbnym chciałby aby dołączyły do mnie żona i córeczka (3 lata). Czy będą mi się należały jakieś świadczenia dla nich?
Jakie warónki trzeba spełnić aby otrzymać obywatelstwo niemieckie (moje korzenie są czysto Polskie) i po jakim czasie?

Dziękuję i pozdrawiam forumowiczów.
Nie posiadajac korzeni neimieckich obywalestwo mozna zyskac przez zasiedlenie w de .Musialbys tam legalnie przebywac przez 8 lat sam sie utrzymywac i nei pobierac zadych swiadczen socjalnych ,zdac test z jezyka i z polityki.Jak sie nei myle po 6 miesiacach legalnego pobytu i pracy mozna ubiegac sie o kindergeld dla dzieci.Najlepiej isc do urzedu miasta i pracy sie upewnic jak to dokladnie wyglada bo moze sie z czyms myle.Co to zalatwiania pozwolenia twoj pracodawca musi wystapic z wnioskiem do urzedu pracy w polsce ze chce ciebie zatrudnic bo w niemcech nei ma kandydata na to stanowisko.Taka procedura trwa do 3 miesiecy.To o co ty bedziesz sie starac to-pozwolenie na prace imienne- wpisz w google i dokladnie przeczytaj .Aha z tego co pamietam musisz byc zarejestrowany jako bezrobony w polsce.pozdrawiam
No to mam mały zgrzyt bo aktualnie parcuje w Polsce. Kurcze dlaczego to jast takie skomplikowane. Skoro niemiecka firma chce mnie zatrudnić bo jestem specjalistą w swojej dziedzinie, dlaczego nie może tego po prostu zrobić. Teraz chyba już wiem co to oznacza otwarty rynek pracy. Jak rozumiem Niemcy jeszcze na Polskę się nie otworzyły. Ktoś może wie kiedy to będzie?

PS: Madzia, jesteś wielka a twoja wiedza nieoceniona. Musisz tam już troche mieszkać. Twoja znajomość procedur jest na poziomie prawnika :-)
witaj dzieki ,ja mam 22 lata mieszkam ponad rok w de:) .jesli jedziesz jako specjalista to moze nie trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny w pl.Moj kolega wlasnie tak jechal jest po studiach i dostal prace w de a nie byl bezrobony.Poszukaj na stronie eures jak to wyglada lub w google.Chyba wystarczy ze twoj pracodawca wysle do urzedu pracy w de dokumenty ze chce ciebie zatrudnic a potem oni beda pisac do polskiego urzedu itd.Pozdrawiam
Rynek niemiecki bedzie otwarny dla polakow w 2009 chyba ze niemcy znow przedluza to 2011 musza na 100% otworzyc .
wcale nie musisz byc bezrobotny,wystarczy pobrac z Arbeitsamt formularz,ktory wypelniasz ty i firma ktora chce cie zatrudnic,i zanosisz to do Arbeitsamt ktoremu firma podlega,oni maja czas,rozpisuja to jako ogloszenie i jak nie znajda zadnego niemca na to miejsce to dostajesz pozwolenie,trwa to kolo 4 tygodni, z tym ze musisz miec miejsce zamieszania w DE i to najlepiej wiecej jak 3 miesiace i posiadac Freizügigkeit,(ktore uprawnia cie do pobytu w DE dluzej jak 3 miesiace).To z kolei zalatwiasz w Auslanderamt odpowiednim dla twojego meldunku w DE. jest jeszcze opcja ze jesli jstes specjalista,ktorego poszukuja tutaj bardzo,jak lekarz czy inzynier to ten cyrk trwa troche szybciej i krocej,powodzenia!!!
to juz dawno zostalo przedluzone do 2011 roku!!! powod - za duze bezrobocie w niemczech.........
Dzięki serdeczne. Już chyba wszystko jest jasne.
Prawo do otrzymania obywatelstwa po 8 latach pobytu dotychczas mieli cudzoziemcy, którzy nie wychowali się w Niemczech. Teraz ma prawo do otrzymania obywatelstwa ten, kto złoży odpowiedni wniosek i:

* przebywa legalnie od ośmiu lat w Niemczech
* kto uznaje podstawowy demokratyczny porządek i niemiecką konstytucję i nie uprawia przeciw niej działalności
* jest w posiadaniu uprawnienia na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) lub pozwolenia na pobyt (Aufenthaltserlaubnis)
* j est w stanie zapewnić środki utrzymania sobie i członkom swojej rodziny bez korzystania z pomocy socjalnej lub zasiłku dla bezrobotnych (Arbeitslosenhilfe). To nie dotyczy młodzieży do 23 roku życia. Również to nie dotyczy w przypadku pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub socjalnej z powodów niezawinionych przez daną osobę - np. bezpodstawnego wymówienia umowy o pracę
* kto zrzeka się bądź traci swoje dotychczasowe obywatelstwo (możliwe wyjątki - patrz niżej)
* kto (z wyjątkiem drobnych przekroczeń) nie był karany
* kto wykazuje dostateczną znajomość języka niemieckiego

Małżonek i niepełnoletnie dzieci mogą otrzymać równocześnie obywatelstwo, nawet jeśli ich okres pobytu w Niemczech nie przekroczył jeszcze ośmiu lat. Nabycie obywatelstwa od stycznia 2000 roku kosztuje 500 DM, dla niepełnoletnich dzieci, które równocześnie je otrzymują - 100 DM.
I tu sie mylisz,oficjalnie jest przedluzone do 2009,dopiero w 2008 moga przedluzyc dalej do 2011 ale musza to uzasadnic w Brukseli.Politycy chieli juz to 2009 zniesc,ale zwiazkowcy sie oburzyli bo sie boja ze wschodni przyjda za duzo mniejsze pieniadze pracowac i oni na tym straca.A bezrobocie spada,8,8% w tej chwili.Pozatym dla mnie to bezrobocie to fikcja,tu w Bayern az sie prosza o pracownikow,niestety nie na tych najlepiej platnych miejscach,a za 700€ niemcom sie pracowac nie chce skoro cala rodzinka moze HarzIV do 2000€ wyciagnac...
u mnie w Niedersachsen moze sie obnizylo ale prawie jak wcale.. przynajmniej jest to nieodczuwalne... a z praca srednio.. trzeba sie powysilac zeby ja znalesc (i nie mowie tu o 400€ jobach)
a ja czytalam na jednej stronce ze jest przedluzone do 2011 roku... kiedys sie tym interesowalam, wiec chyba masz zle informacje:)
informacje mam akurat dobre,Owe ograniczenie dla nowych EU krajow bylo trojfazowe,najpierw do maja 2007,teraz do maja 2009 a potem pewnie i do maja 2011.Teraz przedluzyli do 2009,potem pojawily sie w prasie plotki ze PRAWDOPODOBNIE bedzie to do 2011 (Np. tutaj http://www.mojemiasto.de/poradnik/praca/warto_wiedziec/okres.html )czyli nie jest to jeszcze pewne (oczywiscie w sensie na papierze,bo pewnie i tak przedluza do 2011)bo potrzebuja zgode Brukseli na to.
W kazdym razie 100% wiedzy oficjalnej jeszcze nie ma,pozatym nawet tutaj w AA powiedza ze do 2009 jest rynek zamkniety,a nie do 2011.
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka