Zona niemca a pozwolenie na prace

Temat przeniesiony do archwium.
nie chcieli mi wydac pozwolenia na prace bo jeszcze nie pracowalam w niemczech. Czy ktos moze mi wytlumaczyc jak to jest obecnie z pozwoleniami na prace dla osob ktore wyszly za maz za obywatela niemiec a same nie posiadaja niemieckiego obywatelstwa z gory dzieki
musisz dostac wize i pozwolenie automatycznie na rok albo 2 lata.bez wyjatkow
Hej
Jestem w podobnej sytuacji co Ty ale nie mialam zadnych problemow z dostaniem pozwolenia na prace (pomimo ze wczesniej nie pracowalam w Niemczech). Ja zalatwilam to w Ausländeramt , tam skladasz wszystkie wymagane dokumenty razem z paszportem , do ktorego wklejaja Ci pozwolenie ( wazne 4 lata) .
Powodzenia - Kasia.
ja po slubie, gdy juz mialam nowy paszport z nowym nazwiskiem, poszlam do arbeitsamtu i zlozylam wniosek na arbeitserlaubnis, oddalam paszport i po jakis 2-3 tyg. dostalam wiadomosc ze juz jest gotowe do odebrania. od razu dostalam pozwolenie na czas nieokreslony mimo ze poczatkowo mialam pozwolenie na pobyt tylko na 3 lata.
wczesniej nie pracowalam w de!!
Witaj.ja tez nie mialam zadnych z tym problemow. wszystko zalatwilam razem z moim mezem w jeden dzien i bez problemow.No i oczywiscie na czas nieokreslony.Przyslali mi zaswiadczenie w ciagu paru dni do domu.
Aha zapomnialam i ja nie potrzebowalam miec paszportu z nowym nazwiskiem tylko zaswiadczenie o zawarciu zwiazu malzenskiego. Powodzenia!
Ja to zalatwilam w Ausländeramt.Wpisali mi w pozwolenie na pobyt na czas nieokreslony.Potrzebowalam paszport i zaswiadczenie o zawarciu zwiazku amlzenskiego
Mój mąż był w Auslanderamt i go odeslali powiedzieli ze pozwolenie załatwia sie w Arbeitsamcie w ktorym tez nie chieli mi go wydac a raczej chca zebym sobie poszukala legalnej pracy bez pozwolenia co jest w zasadzie niemozliwe. Pomozcie bo juz nie wiem co mam robic chce dostac glupi papierek ze moge pracowac a nie 1000 euro jestem strasznie rozczarowana.
to niemozliwe! no co za praktyki w tym twoim arbeitsamcie.
oni musza ci wydac pozwolenie. masz pozwolenie na pobyt, nawet czasowe, to nie powinni robic problemow! nie rozumiem...
oni nie wydaja tego od reki, trzeba troche poczekac. tak bylo w moim przypadku, czekalam moze 2-3tygodnie.
jesli zapytasz w rathausie albo bürgeramt, to tam powinni cie poinformowac jakie przepisy teraz obowiazuja, bo moze sie zmienily
znalazlam cos, poczytaj
http://www.aufenthaltstitel.de/stichwort/arbeitserlaubnis.html
No tak ale dlaczego inni dostaja aja akurat nie. Nie rozumiem tego.
Z pewnoscia natrafilas na "niedoinformowana" albo "zawzieta" urzedniczke. Gdzies w na peno jest stwierdzone jakie masz prawa. Zadzwon na informacje w urzedzie dal obcokrajowcow i sie spytaj jak to jest. Dowiedz sie dokladnie i idz jeszcze raz.

Powodzenia!
Jestem przekonana,ze masz prawo tu legalnie pracowac. Przeciez masz w paszporcie pozwolenie na pobyt i przebywasz tu legalnie.Masz pecha,bo trafiłaś na niedouczonych urzedników.
Nadal stoje w tym samym miejscu:(
Dlaczego?
DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN!!!

Pozwolenie na prace zyskuje sie automatycznie po slubie z niemcem.Upowaznia nas do tego ArVG Artykul 1 paragraf 1 i 2 , 2 w szczegolnosci.

Pozdrawiam
Magda
Jesli nigdzie wczesniej nie pracowalyscie zasilek 342 eur ktory kiedys byl nie dostaniecie juz !!.Jedynie jesli macie dziecko to 156 eur kindergeld i 300 elterngeld .Wniosek skladac po urodzeniu.Jesli pracujecie to do 80% wczesniejszej (max1800eur)pensji bedziecie otrzymywac do 1 roku jak zrezygnujecie z pracy na rzecz wychowania dziecka
hej, czy to oznacza wiec, ze nie ma po co sie wybierac do Hartz IV bez slubu?
My z chlopakiem zyjemy juz 7 lat. Od stycznia tego roku jestem u niego zameldowana, lecz mieszkamy jeszcze z jego mama czy to tez bierze sie pod uwage on nie ma skonczonych 25 lat wiec jak to jest? A czy pozwolenia nie mozna uzyskac po zameldowaniu? Poradzcie cos ...dzieki
nie wiem czy mam isc zeby no wiecie siary sobie i jemu nie narobic bo moze sie okazac, ze nic z tego
bardzo prosze o szybkie odpowiedzi...
pozdrawiam
Twoj chlopak jest obywatelem niemiec lub polakiem z obywatelstwem niemieckim?? .Samo zameldowanie nic ci nie da .Polacy moga legalnie pracowac dopiero od 2011 roku w de.Zadne pieniedze,ubezpieczenia czy zasilki ci sie nie naleza bez slubu.Chyba ze sama masz obywatelstwo niemieckie lub zalatwisz sobie pozwolenie na prace (pisalam o warunkach,rodzajach pozwolen wczesniej poszukaj).Masz jakies pytania pytaj .
Pozdrawiam
Magda
najlepiej pisz na gg 3[tel]papa
Witam
Ja mam podobny problem. Niedawno wyszłam za mąż za Niemca. Planujemy w listopadzie wyjechać do Niemiec i mieszkac tam przez conamniej rok. Ja teraz dopiero konczę studia więc jeszcze tam nie pracowałam, ale poniewż jestem terz w ciąży a w styczniu urodzę to nie będę mogła przynajmniej narazie pracowac. Nie wiem jakie formalności muszę załatwić i kiedy. Kiedy i gdzie np powinnam ubiegać się o pozwolenie na pobyt, no i na jakie pieniądze możemy liczyć od państwa. Wiem że 156e plus 300e po urodzeniu dziecka, a przed urodzeniem dziecka? Też przecież muszę za coś się utrzymać. Albo np czy ja mogę się zarejestrować tam jako bezrobotna żeby otrzymac tam zasiłek. Poza tym wiem, że istnieje coś jak Wohnunggeld, ale też nie wiem czy nam przysługuje. Jak i gdzie to sprawdzić? A może wy coś wiecie na ten temat. Acha dodam, że mąż jeszcze przez rok będzie studiował.
Pomóżcie i z góry dziękuję
Gdy czytam takie posty jak np.:

"mam meza niemca" albo "wyszlam za obywatela niemiec" i chcialam zapytac co mi przysluguje...., gdzie dostane.... czy moge ..... jak to jest....

przychodzi mi do glowy tylko jedno: Czy ci niemcy lub obywatele niemiec nie mogea sie sami tego dowiedziec w odpowiednich urzedach w niemczech? Informacje u zrodla sa napewniejsze i najprawdziwsze. Niektorzy tu podaja tu rozne informacje, ktore zwykle odbiegaja od faktow lub sa niedokladne. NIe mowie o wymianie doswiadczen lecz o checi uzyskania faktow. Pytanie o fakty na forum i oczekiwanie w 100% pewnych informacji na forum od "normalnych" ludzi to strata czasu.

Takie instytucje jak:

Ausländeramt
Sozialamt
Arbeitsamt
Einwohnermeldeamt

to odpowiednie adresy, pod ktory nalezy kierowac wiele powyzszych pytan.
.... sorry za bledy
Mi do pracy potrzebna byla tylko kopia wizy z paszportu,ktora otrzymalam automatycznie po zawarciu zwiazku malzenskiego.I jest ona wazna przez 3 lata,bynajmniej ja na tyle dostalam.Ubezpieczona jestem przy mezu,dostalam swoja karte.Jak juz bedziesz w niemczech,po urodzeniu dziecka otrzymasz Kindergeld.Moze Erziehungsgeld-ale o to musisz sie sama dowiedziec.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka