Nauczyciel w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,czy ktos z Was jest moze nauczycielem w jakiejs niemieckiej szkole?Obojetnie jakiej,chodzi mi poprostu o to,czy po ukonczeniu germanistyki w Polsce( Uni Wroclaw i NKJO Wroclaw) jest mozliwa praca w niemieckiej szkole.Wiem,ze dyplom jest uznawany,nie trzeba go nostryfikowac,ale czy trzeba robic dodatkowo ten niemiecki egzamin panstwowy dla nauczycieli?Bede wdzieczna za wszystkie wskazowki.
o ile wiem do tej pory (może się coś zmieniło) po germanistyce to możesz w bibliotece pracować lu bw przedszkolu (znam takie przypadki) - zalezy od landu.
Cze
Ja juz jestem nauczycielem sportu..studia robilam w Polsce natomiast zeby tutaj w Niemczech moc pracowac w swoim zawodzie musze uznac swoje dyplomy...tzn juz wiem na pewno ze moje dyplomy sa uznawane w 100% bo wyslalam je do Presidium ...ale w Niemczech by moc pracowac to trzeba zdac egzamin z jezyka TestDaf to na ewentualne studia pedagogiczne albo DSH3 ...nastepnie nauczyciel niemiecki ma minimum dwa fachy...a polski nauczyciel tylko jeden tzn ze polski nauczyciel przewaznie naucza jednego przedmiotu a w Niemczech musi nauczyciel byc od dwoch chociaz przedmiotow...dlatego musze zapisac sie na studia pedagogiczne i zrobic drugi przedmiot...wszystko zalezy od uczelni na ktora sie dostanie kandydat o podobnej sytuacji jak ja...podobno nie trzeba robic calych studiow tylko niektore zajecia zaliczac i te studia nie koncza sie egzaminem koncowym...a jak to bedzie to sie dowiem w praktyce jak juz bede na uczelni narazie przygotowuje sie do egzaminu Testdaf