niemiecka szkoła dla dzieci

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !!!!!
Prosze o rade osoby które miały podobna sytuacje ,czy dzieci które maja 15
i 12 lat maja szanse na ukonczenie w Niemczech szkoły ,odpowiednika naszej szkoly sredniej,zaznaczam ze słabo znaja niemiecki Tutaj w Polsce ucza sie dobrze,chciałm wyjechac do Niemiec ale boje sie aby im nie zaszkodzic.Mój mąż jest Niemcem ,ale nie jest biologicznym ojcem dzieci.Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!
Jak najbardziej.
Ja wyjechalam w wieku 13 lat, bez jakiejkolwiek znajomosci jezyka. Jest duzo szkol typu: europa schule itp , tam jest sie najlatwiej dostac. Czasami odsylaja do szkoly jezykowej na pol roku, albo chodzi sie przez kilka miesiecy do normalnej szkoly, do klasy dla obcokrajowcow, a potem przechodzi sie do normalnej szkoly.
Jezeli moge spytac, jakie miasto ? Moze moglabym pomoc

Pozdrawiam
Bardzo Ci dziekuje za Radę ,to dla mnie bardzo wazne .A jeżeli chodzi o miasto to są to okolice Dortmundu, Soest.
Powiedz mi jeszcze po jakiej szkole w Niemczech mozna zdawac mature?i do jakiej musieli by isc teraz ,gdy maja 12 i 15 lat? Czytałam na forum ze chodzisz jeszcze do szkoly przy Konsulacie,czy mozesz mi powiedziec gdzie?i dlaczego robisz ta dodatkowa szkole?
Powiedz mi jeszcze po jakiej szkole w Niemczech mozna zdawac mature?i do jakiej musieli by isc teraz ,gdy maja 12 i 15 lat? Czytałam na forum ze chodzisz jeszcze do szkoly przy Konsulacie,czy mozesz mi powiedziec gdzie?i dlaczego robisz ta dodatkowa szkole?
Sory !!Dwa razy mi sie wysłało!!
12 to chyba jeszcze podstawowka, nie jestem pewna (Grundschule) , 15- na pewno szkola odpowiednik polskiego gimnazjum z tym ze tu maja "3 rodzaje gimnazjow" : hauptschule (najnizszy poziom), gesamtchule (po srodku), gymnasium (trudno sie dostac, ale najlepsza). Jezeli jest sie w Gesamtschule (ja jestem) to: w 10. ostatniej klasie zdaje sie egzaminy tzw MSA. To nie jest MATURA! Dalsza edukacja polega na tym, ze trzeba spelnic okreslone warunki czyli, w 10. klasie na swiadectwie miec 112 punktow, i zdane dobrze MSA. Jezeli spelnia sie te warunki to idzie sie na tzw Gymnasialer Oberstufe, uczysz sie 3 lata, zdajesz mature.

Teraz co do szkoly przy konsulacie http://www.szkolaberlin.polemb.net/

Ja mieszkam w Berlinie i tu chodze do obydwoch szkol.
Polska szkole wybralam poniewaz chce wrocic do Polski jak nie w 2. liceum, to zeby isc tam na studia.
Bo tu nie jestem szczesliwa.
tu jest caly system szkolnictwa w niemczech

http://www.ggg.ra.bw.schule.de/schueler/roadahead/schule/g-deutschland.htm
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego