pomóżcie

Temat przeniesiony do archwium.
mam 20 lat, jestem po maturze, angielski umiem w stopniu komunikatywnym,
niemieckiego zero a chciałbym wyjechac do dziewczyny do niemiec...
mam pytanie: czy jest mozliwosc zebym tam mogł mieszkac i pracowac?
na czarno badz na biało... wiem ze rynek jest zamkniety ale czy jest
opcja bym tam mieszkał i pracował chocby poł roku? prosze o pomocc...
pilne! z gory dziekuje.... to jest moj e-mail: [email]
Jak dziewczyna mieszka w Niemczech, to niech sie wszystkiego dowie w odpowiednich urzedach. Tutaj ci ludzie roznych informacji udziela i nie bedziesz mial gwyrancji, ze one sa poprawne. Poza tym w zaleznosci od Bundesland moga sie zasady troche roznic.
to z tym rynkiem to ciezko okereslic bo w sumie mozemy po 3 miesiacach od dnia zameldowania leglnie pracowac
> w sumie mozemy po 3 miesiacach od dnia zameldowania leglnie pracowac

A skad ta informacja? Ze strony jakiesgos urzedu pracy? Chetnie poczytam o tym wiecej.
to mi powiedziano w arbeitsamt jak staralam sie o pozwolenie o prace
Niestety to nie prawda nie ma czegos takiego.Moze zle zrozumiales.
bardzo dobrze zrozumialam... po 3 miesiacach moglam pracowac legalnie.. tzeba tylko wiedziec o co sie pytac , inaczej nic ci nie powiedza
>bo w sumie mozemy po 3 miesiacach od dnia zameldowania leglnie pracowac

>Niestety to nie prawda nie ma czegos takiego. Moze zle zrozumiales.

Widzisz kaniu20, o to mi chodzilo...
Nie ma co polegac na wypowiedziach "laikow".
Kazdy mowi cos innego.
No wiec radze jeszcze raz: zapytaj w urzedzie!
tak tylko jak sie ona spyta w urzedzie czy moze tutaj pracowac to powiedza jej ze nie mozna ... beda ja z jednego do drugiego urzedu posylac ... a wystarczy sie zameldowac i po 3 miesiacach lohnsteuerkarte odebrac i wtedy moga cie w arbeitsamt w dupe pocalowac bo z lohnsteuerkarte mozna legalnie pracowacv.
No jak masz Niemieckie papiery to se mozesz pracwac,ale jak sie nie ma to owszem po 3 miesiacach po zameldowaniu mozna sie ubiegac o zezwolenie na prace,oczywiscie przyznaja to jak im sie tylko podoba,ale idz do Urzedu sie dowiedz,to zawsze pewniejsze!!!
Mausilein spojrz na swoja wypowiedz:

> mozemy po 3 miesiacach od dnia zameldowania leglnie pracowac
> to mi powiedziano w arbeitsamt jak staralam sie o pozwolenie o prace

Pozniej piszesz:

> tak tylko jak sie ona spyta w urzedzie czy moze tutaj pracowac to powiedza jej ze nie mozna

Chyba zaprzeczasz sobie samej troche.

Nie wiem jak jest i nie wiem, kto z was ma racje. (Chociaz mi sie twoja wersja wydaje bardzo nieprawdopodobna.). Kazdy urzad pracy, dla obcokrajowcow, meldunkowy czy jaki kolwiek inny urzad jest zobowiazany do wydania informacji prawdziwych i zgodnych z prawem. Wiem, ze zdarzaja sie niedoinformowani urzednicy, dlatego czasem trzeba spytac dwoch roznych urzednikow w dwoch roznych placowkach jednego urzedu. Tak juz bylo, jest i bedzie.
problem polega na tym ze niemcy nie chca bysmy tutaj pracowali bo sie boja ze zajmiemy caly rynek pracy. Dla tego graja na zwloke i pozwolenie dostanie tylko ten kto wie ze moze pracowac. jezeli pokaze sie ze nic sie nie wie to mozna od razu do polski wracac. Mnie to tez nie obchodzi czy ci sie wydaje ze prawde pisze czy klamstwo... powiedzialam jak jest i kazdy moze robic dalej co chce
>Mnie to tez nie obchodzi czy ci sie wydaje ze prawde pisze czy klamstwo.

A gdzie w moim teksie padlo slowo "klamstwo"?
Mowie, ze sobie zaprzeczasz, a nie ze klamiesz.
Ja koncze tutaj, bo rozmowa schodzi z tematu i moze zrobic sie niemila.
Wlasnie jest tak jak napisala ybka po 3 miechach mozna dopiero ubiegac sie o pozwolenie na prace a nie ze mozna juz pracowac.Oczywiscie mozna sobie otworzyc Gewerbe i odrazu pracowac .
a zeby dostac pozwolenie na prace trzeba miec najpierw pozwolenie na pobyt(tak bylo kiedys nie wiem czy po wejsciu go jeszcze potrzebujemy) .Zeby wyrobic pozwolenie na pobyt musicie udowodnic ze macie kase zeby sie utrzymac,posiadacie ubezpieczenie ,nie jestescie karani i trzeba sie przebadac u niemieckiego lekarza itd.Potem z pozwoleniem na pobyt mozna ubiegac sie o pozwolenie na prace ale dopiero po min. 3 miesiacach zameldowania w de.
Co sie tyczy tych 3 miechow zameldowania ja jestem juz tutaj zameldowana od poczatku roku a gdy dostalam prace musieli mi extra robic pozwolenie wiec nic sie nie dostaje po 3 miechach automatycznie.
Niemcy

Jest to jedno z państw, gdzie najtrudniej uzyskać pozwolenie na pracę. Obowiązuje tu okres przejściowy – 7-letni. Jednak dzięki międzypaństwowym umowom dwustronnym co roku tysiące Polaków mogą legalnie pracować w Niemczech. Najwięcej z nich to tzw. pracownicy kontraktowi, których liczbę określają ustalane kontyngenty. Można też stosunkowo łatwo wyjechać do pracy sezonowej, z ofertami niemieckich pracodawców można zapoznać się w polskich urzędach pracy.
Przyszły pracodawca chcąc zatrudnić Polaka musi wykazać, że nie jest w stanie znaleźć na dane stanowisko chętnego Niemca. Poszukujący pracy, po znalezieniu pracodawcy, musi złożyć wniosek o pozwolenie na pracę, a pracodawca – wystąpić do regionalnego oddziału Federalnej Agencji Zatrudnienia (Bundesagentur für Arbeit), która sprawdzi, czy lokalny rynek pracy jest w stanie przyjąć pracownika zagranicznego.
W Niemczech wyróżnionych zostało kilka sektorów chronionych: budownictwo i branże pokrewne, dekoracja wnętrz, sprzątanie budynków, wyposażenie budynków i pojazdów. Uzyskanie pozwolenia na pracę w tych sektorach regulowane jest szczegółowymi umowami dotyczącymi kontyngentów pracowników.
Przydatne adresy: www.arbeitsagentur.de, www.arbeitamt.de
Okres przejściowy: 7 lat
Minimalna płaca: brak
Długość tygodnia pracy: 41
Długość urlopu płatnego: 24
Miejsca pracy: ochrona zdrowia, sektor socjalny i edukacja

1. Umowa o pracę

* Podstawą otrzymania zgody na pracę jest umowa o pracę, która powinna uwzględniać następujące wytyczne:
a/ pracownik – gość powinien być zatrudniony jako specjalista, a nie jako personel pomocniczy,
b/ okres zatrudnienia powinien wynosić co najmniej 1 rok,
c/ tygodniowa liczba godzin pracy powinna odpowiadać uregulowaniom zwyczajowym w danej branży – w wymiarze pełnego etatu,
d/ prawa do urlopu,
e/ wynagrodzenie brutto, które odpowiada uregulowaniom z układów zbiorowych (najczęściej wysokość odpowiada wynagrodzeniu w pierwszym roku zatrudnienia),
f/ obowiązek zapewnienia przez pracodawcę zakwaterowania.
* Pracownik podlega w Niemczech obowiązkowi ubezpieczenia społecznego oraz zobowiązany jest do zawarcia miejscowej umowy ubezpieczenia zdrowotnego

2. Zatrudnienie jako pracownik-gość

* Polacy mogą podejmować pracę w Niemczech na okres 12 miesięcy z możliwością przedłużenia o kolejne 6 miesięcy.
* Pracownicy goście mogą podejmować pracę tylko w swoim wyuczonym zawodzie. Dopuszcza się uznanie wieloletniego doświadczenia zawodowego za równoznaczne z ukończeniem kształcenia zawodowego.
* Jednostkami koordynującymi po stronie polskiej jest Ministerstwo Gospodarki i Pracy, które współpracuje z Wojewódzkimi Urzędami Pracy. Po stronie Niemiec pośrednictwem w zakresie pracowników-gości zajmuje się wyłącznie Centralny Urząd Pośrednictwa Pracy w Bonn – ZAV (Zentralstelle für Arbeitsvermittlung). Pośrednictwo ZAV jest bezpłatne. Na życzenie niemieckich pracodawców ZAV przesyła im dane o kandydatach. Pracodawca może również sam wystąpić o zatrudnienie konkretnej osoby z Polski.
* Szczegółowe informacje i formularze są dostępne w WUP-ach.

Wymagania:

* wiek od 18 do 40 lat,
* wykształcenie zawodowe lub odpowiednia praktyka (o dopuszczenie ubiegać mogą się zarówno
* zadawalająca znajomość języka niemieckiego,
* pracownikami-gośćmi mogą zostać te osoby, które nigdy wcześniej nie podejmowały w Niemczech pracy w takim charakterze.

Formalności do załatwienia w Polsce

* Należy złożyć podanie o pracę w urzędzie pracy w miejscu zamieszkania.
* Formularz trzeba wypełnić w języku niemieckim oraz dołączyć do niego:
- świadectwo wykształcenia lub świadectwo trzyletniej praktyki zawodowej w dziedzinie, która jest przedmiotem wniosku (z uwierzytelnionym tłumaczeniem),
- życiorys w języku niemieckim z podaniem ukończonych szkół i zdobytego doświadczenia zawodowego,
- świadectwa pracy (z uwierzytelnionym tłumaczeniem),
- zaświadczenie o niekaralności,
- 2 zdjęcia,
- wynik testu językowego przeprowadzonego przez uznanego nauczyciela lub tłumacza języka niemieckiego,
- umowa o pracę lub pisemna zgoda pracodawcy na zatrudnienie – o ile kandydat już je posiada,

3. Pracownicy zatrudnieni w ramach realizacji umowy o dzieło

* Pracę taką można podejmować na podstawie umowy między Polską a Niemcami o oddelegowaniu pracowników polskich przedsiębiorstw do realizacji umów o dzieło.
* Oddelegowani przez swych pracodawców do Niemiec pracownicy mogą uzyskać zezwolenie na pracę na okres przewidywany do realizacji umowy o dzieło (z reguły nie dłużej niż dwa lata).
* Uzgadniane przez właściwe niemieckie i polskie ministerstwa limity dla przedsiębiorstw rozdysponowywane są przez polskie Ministerstwo Gospodarki i Pracy

4. Pomoc domowa w gospodarstwach osób wymagających opieki

* Osoby, które ukończyły 18 lat, mogą ubiegać się o pracę w Niemczech w charakterze opiekuna osób wymagających pomocy.
* Wymagana jest znajomość języka niemieckiego umożliwiającego wypełnienie powierzonych obowiązków.
* Osoba zatrudniana jest na okres do 3 lat. Ponowne ubieganie się o pracę w Niemczech w charakterze pomocy domowej możliwe jest po upływie czasu równemu okresowi pobytu w Niemczech
* W trakcie pobytu możliwe jest uzyskanie zgody na zmianę pracodawcy.
* Pracodawca może zgłosić zapotrzebowanie imienne lub anonimowe do właściwej Agencji Pracy w Niemczech.
* Po przybyciu do Niemiec należy zgłosić się do właściwego urzędu meldunkowego i dokonać formalności meldunkowych, a przed podjęciem pracy uzyskać pozwolenie na pracę z właściwej terytorialnie Agencji Pracy.
* Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia odpowiednich warunków mieszkaniowych i wyżywienia dla osoby zatrudnionej.
* Osoby zatrudniane podlegają pełnemu obowiązkowi ubezpieczenia w Niemczech na zasadach, jakim podlegają miejscowi pracownicy (składka na ubezpieczenie chorobowe, rentowe, wypadkowe, dodatek opiekuńczy i dla bezrobotnych).
Niestety ale bedzie ciezko, na czarno to masz jakies mozliwosci, ale to i tak zalezy od czlowieka, jeg checi, charyzmy i pracy. Dziewczyne masz to ci jakos pomoze prace znalesc.

gorzej z legalna, sytuacja wyglada tak (wiem bo sama staram sie to zalatwic) najpierw musisz sie zameldowac i dopiero po 3 miesiacach mozesz szukac sobie sam pracy, haczyk to ze jak ja i tak znajdzierz to nie mozesz zaraz pracowac!!! Najpier twoj 'pracodawca' musi wypelnic ci papiery z arbeitsamdu Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU (po polacy nie maja pozwolenia na prace) pozniej znowu to zaniesc do urzedu pracy! Wtedy oni do 2 miesiecy cie poinformuja czy dostales pozwolenie czy nie!! No wlasnie czekasz 2 miesiace a oni ci moga powiedziec ze nie sorrki ale NIE
PS. Tylko nie poddawaj sie na samym poczatku, jest ciezko ale przeciez sa ludzie ktorym to sie udalo!! Mam nadzieje ze tez do tego grona sie zalicze. Znalazlam juz pracodawce, papiery wlasnie dzis tez mi wypelnij tylko do urzedu musze je zaniesc.
Aha i co jeszcze jak nie masz ausbildungu to na kokosy nie licz.
Twoje szanse na znalezienie pracy sa zerowe bez jezyka i pozwolenia.Jedyna szansa to po znajomosciach na czarno gdzies ,ale to sie zwiaze z lamaniem prawa no i oczywiscie musisz znac dobrze osoby u ktorych pracujesz zeby potem sie nie oszukali.
z waszych wypowiedzi wynika ze nie mam szans... nie znam jezyka i nie mam zawodu... :( lipa! :(
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka