obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie mój mąż ma obywatelstwo niemieckie (ur. się w polsce)chciałam wyrobić paszporty moim dzieciom ,czy one też mają obywatelstwo , czy też dostaną niemieckie paszporty .
Jesli twoj maz ma obywatelstwo niemieckie dzieci otrzymuja je automatycznie jesli on jest ich ojcem oczywiscie.Moga miec 2 obywatelstwa juz nie trzeba zrzekac sie polskiego.Ty dostaniesz po 2 latach malzenstwa plus 3 latach zycia w de obywatelstwo.Dzieciom niemca nalezy sie Kindergeld w wysokosci 156 eur na miesiac na 1 dziecko.
1. Durch Geburt wird ein Kind Deutscher, wenn mindestens ein Elternteil ZU DIESER ZEIT Deutscher ist….

2. Durch Geburt im Inland wird ein Kind Deutscher, wenn ein Elternteil zu diesem Zeitpunkt seit 8 Jahren seinen gewöhnlichen rechtmäßigen Aufenthalt in Deutschland hat und ein unbefristetes Aufenthaltsrecht besitzt (§ 4 Abs. 3 StAG).

Kinder, die auf diese Weise die deutsche Staatsangehörigkeit erwerben, haben in der Regel mindestens eine weitere Staatsbürgerschaft. Zwischen dem 18. und 23. Lebensjahr MÜSSEN sie gem. § 29 StAG gegenüber der Staatsbürgerschaftsbehörde ERKLÄREN, ob sie die deutsche Staatsangehörigkeit behalten wollen oder die andere Staatsangehörigkeit vorziehen (Erklärungspflicht).

http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Staatsangeh%C3%B6rigkeit
drogi karolu proszę po polsku ok
1. Przez urodzenie dziecko dostanie automatycznie obywatelstwo, o ile ojciec lub matka w momencie urodzenia dziecka mieli takie…

2. Dziecko dostanie automatycznie obywatelstwo, o ile ojciec lub matka w momencie urodzenia dziecka od 8-miu lat zamieszkiwali prawnie w Niemczech i posiadali zezwolenie na pobyt stały nieograniczone czasowo i terytorialnie. W tym wypadku dziecko musi się w wieku 18 do 23 lat zdecydować na jedno obywatelstwo (po niemiecku: „Erklärungspflicht”)
chcemy wszyscy wyjechać do niemiec ,nie wiem co teraz z dziećmi nikt z nas nie przebyeał 8 lat w niemczech
przeczytaj co ja ci napisalam!! dzieci juz maja obywatelstwo niemieckie jesli ich ojciec je ma nei musicie mieszkac 8 lat w de to sie tyczy obywatelstwa przez zasiedlenie!
może ktoś wie jak wygląda przesiedlenie do niemiec jedziemy w grudniu z cała rodzinką od czego zacząć ???????
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie