liceum w Niemczech (gymnasium)

Temat przeniesiony do archwium.
mieszkam w Poznaniu i jestem uczennicą drugiej klasy gimnazjum i dośc poważnie myślę o rozpoczęciu nauki w Niemczech, a konkretniej tak zwanego gymnasium. Dodam że chodze do normalnego gimnazjum nie o żadnym profilu językowym czy coś. ucze się angielskiego w szkole, natomiast w domu mam prywatne lekcje j. niemieckiego. niemiecki miałam także w podstawówce. a ponieważ jest to moja pasja bardzo zależy mi na edukacji w kierunku j. niemieckiego. proszę o pomoc jak rozpocząć taką naukę? czy muszę zdawac jakieś egzaminy? gdzie znjdują się takie szkoły w Niemczech w których będe mogła rozpocząć ewentualną naukę? jak wygląda sprawa mieszkania? i czy trzeba za to płacić? gdzie moge uzyskać jeszcze pomoc na ten temat? BŁAGAM O JAKĄKOLWIEK POMOC !
Nie mozesz uczyc sie w niemieckim gimnazjum.Jesli mialabys obywatelstwo niemieckie lub twoi rodzice pozwolenia na prace w de wtedy nei ma problemu.Nie mozna sobie od tak zalatwisz szkoly.Radze ci skonczyc polskie gimnazjum a potem mozesz bez problemu isc na studa do de.Aby zaczac studia musisz znac jezyk na poziomie Mittelstufe II (czyli albo jakis certyfikat albo rozszerzona matura z niemca plus zdanie egzaminu na uczelnii niemieckiej)aha studia w de sa platne srednio 500 eur na semestr.Jesli dostaniesz sie na studia dostaniesz rowniez pozwolenie na prace chyba do 600 eur miesiecznie co ci powinno starczyc na utrzymanie sie w de.Znam przypadek ze kobieta wyprowadzila sie z polski do niemiec z corka 14 letnia i zadna z nich nie miala obywatelstwa ani pozwolen .I ta matka chciala corke zapisac do szkoly ale nie mozna tak i wykombinowala zeby jej kolezanka z niemieckimi papierami adoptowala jej corke wtedy ta corka dostala wszelkie swiadczenia i mogla isc do szkoly w de.Wiec z tego i innych przypadkow wnioskuje ze nie mozna od tak zaczac szkoly w de majac tylko polskie papiery.Studiowac mozesz zawsze ale nie robic gimnazjum tam.Pozdrawiam
>Jesli dostaniesz sie na studia dostaniesz rowniez pozwolenie na prace chyba do 600 >eur miesiecznie co ci powinno starczyc na utrzymanie sie w de.

Nie ma ograniczenia co do zarobku. Jest ograniczenie co do liczby dni i godzin, które można przepracowac na rok. Pozwolenie na pracę dostaniesz na 180 dni po 4 godziny, albo 90 dni po 8 godzin (Jeżeli się nic nie zmieniło). No i kasa chorych nie pozwala pracować przy ubezpieczeniu studenckim wiecej niż 20 godzin na tydzień w semstrze.

Też bym najpierw skończyła szkołe a później wyjechała. Nawet jakby sie dało coś załatwić, to chyba nie ma sensu tak przerywać i się przenosić. Pomyśl o systemie szkolnym, poziomie nauczania. To nie tak prosto.
Przy ubezpieczeniu studenckim mozna zarabiac do 7000 eur na rok .
Ograniczenie wynika z tego ze jesli zarobi wiecej niz te ok 600 eur na miesiac (7000 na rok) to bedzie musiala zmienic ubezpieczenie zrowotne na drozsze
Jesli chodzi o niemieckie licea (gymnasium),to istnieja takie szkoły i nie trzeba mięc obywatelstwa. Są to niemiecko - polskie, bądź tak zwane europejskie szkoły.
1.Gymnasium im Guben
2. Gymnasium in Stift Neuzelle (D.Rahn-Schule)
3. Gymnasium im Frankfurt
Do każdej z tych szkół trzeba przejść egzaminy językowe.
Osobiście chodzę do takiej szkoły, tzn. w Neuzelle i jeżeli myślisz o tym na poważnie, to osobiście polecam. Na początku są czasem trudności w odnalezieniu sie w Niemieckim towarzystwie, ale po jakimś czasie idzie sie zaaklimatyzować i naprawdę jest super.
hej: a mam pytanko : ja wyjezdzam teraz do hamburga i chce tam zaczac szkołe ... to znaczy liceum, od 3 klasy. jest taka mozliwosc? Można uczyc sie w niej po polsku ?
Mam pytanie bo dowiedziałam się na targach o tej szkole w Neuzelle i mogłabyś powiedzieć ile ona kosztuje i ile płaci się za internat i jak to wogle wygląda jeśli jestem dopiero po 3 latach nauki niemieckiego czy mam szanse jakoś sie tam odnalęźć
jak trzeba znać niemiecki do szkoły Gymnasium im Stift Neuzelle ??
ja za dwa dni idę do 7 klasy w Gymnasium im Stift Neuzelle, ja uczę się niemieckiego od 7 lat i za bardzo jeszcze nie ten poziom ;) oczywiście, idą tam osoby, które w ogóle nie znają niemieckiego i po roku umieją go zawodowo. Za miesiąc nauki 98 euro + książki itp. to w sumie wychodzi 140 euro na mies. Internat nie wiem bo nie ide, mieszkam 20 km od szkoły, jeżdze pociągiem. Do Madzi1199 : Madzia, wszystko mówisz nie tak. Mam polskich rodziców, jestem polką, i nie potrzebuje żadnych zaśwaidczeń, by iść do niemieckiej szkoły, brat mojej koleżanki chodzi nawet do niem. pszedszkola ; ) A testy to nie testy, tylko jak taki sprawdzian po niem ; ) Do innych : nie trzeba wogóle znać niemieckiego, i do madzia899 - ja można się uczyć w niem. szkole po polsku ? ; )) chyba że w polskiej szkole w niem. szkołe polecam, tylko lekcje się zaczynają o 7:35, ale to tak w każdej szkole w niem ; ))) jeszce jak skończysz liceum w niemczech to musisz robić mature i studia w niemczech ;)
nie ma limitu do pracy do 600 eu ; ))
moja corka chodzi do 8 ej Gymnasium,,tyle ze u nas nie ma zadnych testow,,poprostu w 4 klasie nauczyciel kieruje do jakiej szkoly nadaje sie dziecko,,dostaje to na pismie dziecko
choc niektorzy dostali zalecenie Real to poszli do Gymnasium,,i przyjeli bez problemu,,,
w kazdym miescie sa Gymnasia

obywatelstwo nie gra zadnej roli,,czy polak czy arab itd,,moze isc(a raczej musi jak mieszka w DE) do szkoly i przedszkola
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie