Jak mogę otrzymać 2 obywatelstwo niemieckie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Chciałabym się dowiedzieć. W jaki sposób mogłabym otrzymać obywatelstwo niemieckie. Czy wystarczy abym mieszkała w Niemczech kilka lat, żeby dostać obywatelstwo? Jak to wszystko wygląda?
Ja wpiszesz do google.de "+innenmisnisterin +staatsbrürgerschaft" do dowisz sie wszystkeigo.

Z mojej strony powiem Cie jako to wyglada w Austrii. Mysle, ze w Niemczech nie bedzie innaczej wygladac.

1. Musisz mieszkac bez przerw (nawet maly staly podyt w Polsce powoduje to, ze liczy sie czas pobytu od zera.) od 10 lat.
3. Zlorzenia podania o obywatelswo.
4. Musisz sie zrzec obywatelstwa polskiego.
5. Nie mozesz byc karana/zkazana!
6. Muisz udowodnic, ze na siebie zarobisz./Einkommennachweis.
7. Umiejetnos jezyka trzeba udowodnic a nawet w niektore Länder (zalerz dzie sie zlozy podanie) tez znajomosc historii i kultury.
8. Miec wysarczajaco duzo pieniedzy azeby moc zaplacic za zrzeczenie i za nowe obywatelswo. (Polacy biorya o wiele wiecej jak n.p. Austryjacy. Kosztouej ze strony polskiej n.p. 2500 Euro, ze strony austryjackiej do 2000 Euro, w Polsce a skreslenie Cie z listy obywatelow polskich przez Prezydenta Polski.)
9. Najlepiej jak masz ukonczone studia w Niemczech, to nie bedziesz miala zadnych problemow i czasz czekania na pozytywna/negatywna odpowiedz jest o wiele krotsza.

inne nmiej wazne rzeczy nie sa takie wazne!

Pozdrawiam!

PS: Pommimo, ze Polach maja obywatelstwo niemieckie/austryjackie beda zawsze traktowani jako obywatele drugiej klassy. Z drugiej strony oplaca sie jezeli chodzi o Gesundheits- czy Sozialsystem. Trzeba sie dobrze zastanowic, czy to ma sens!
W polsce jest tak samo , afrykanczyk z polskim paszportem bedzie traktowany jak afrykanczyk , rosjanin z polskim paszortem bedzie rosjaninem.Tak metalnosc jest tez w polsce , niestety.Wiec nie ma co straszyc 2 klasa.
>4. Musisz sie zrzec obywatelstwa polskiego.

W Niemczech nie musisz sie zrzekac obywatelstwa polskiego. Mozesz miec dwa.

Wymogi sa rozne. Zalazey od twojej sytuacji: jak dlugo jestes w Niemeczech, jest to ciagly i legalny pobyt? Jestes mezatka obywatela Niemiec?

Idz albo zadzwon najlepiej do Ausländeramt w twojim miescie i sie tam zapytaj.
Wasz wielka racje! Chyba tylko w Kanadzie jest to obce! Najlepiej jak zyje sie w Chinach. Europejczyk jest traktowany jako cos lepszego. W Polsce tez raz tak bylo, ze obcokrajowiec byl czyms lepszym!

Pozdrawiam!
>Pommimo, ze Polach maja obywatelstwo niemieckie/austryjackie beda zawsze >traktowani jako obywatele drugiej klassy.

Nie uogolniajmy moze zbytnio. Duzo zalezy od tego co robisz i w jakie srodowisko trafisz. I nie malo od siebie samego.

Powody otrzymania obywatelstwa jest raczej nie to, ze chce sie byc Niemcem, tylko raczej inne, o ktorych sam piszesz niezej:

>Z drugiej strony oplaca sie jezeli >chodzi o Gesundheits- czy Sozialsystem. >Trzeba sie dobrze zastanowic, czy to ma >sens!

Ma sens jezeli ktos planuje zycie w niemczech, wlasnie ze wzgledu na prawa (przede wszystkim zezwolenie na prace)

Co do kosztow to caly proces kosztuje ok. 250,- EUR

Ale jak juz wspomniane: najlepiej informacji zasiegnac u zrodla.
Przypominam, ze wiem jak to jest w Austrii!

Jak ktos ma zone/meza obywatela Niemiec/Austrii to ma o wiele latwiej. Pytanie jest, czy to sie wtedy w ogule oplaca miec te obywatelstwo, jak sie i tak ma po paru latach wszysktie prawa i swiadzenia co partnra.
No wlasnie, wszystko zalezy od danej sytuacji, w ktorej sie jest.

Jezeli jest sie mezatka obywatela Niemiec, to tak ma sie prawa.
Ale majac obywatelstwo niemieckie jest wtedy mozliwosc wyjechania do USA Kanady, bez wizy. Nawet jak jest to tylko urlop. Wsiadasz w samolot i lecisz. :-)
Ale mieszam. mam nadzieje, ze wiadomo o co mi chodzi :-) .
nikt_ masz in Grunde racje. Tez zalezy od Twojej firmy. Jak jest ona znana jak n.p. Philips, cuy Mercedes, to dostaje wize na karzy kraj, gdzie Cie wysla.

Oczywiscie prywatnie jest trundo z wiza czy nawet z paszportem polskim i z wiza.

Jak masz paszport niemiecki slyszysz tylko Danke, Bitte i tyle!
Jak masz polski w niektorych krajach idziesz o razu automatycznie na bok do kontroli. Leider!

Gruss!
>Jak masz polski w niektorych krajach idziesz o razu automatycznie na
>bok do kontroli. Leider!

To sytuacja na lotniskach. A zanim do niej dojdzie musisz przejsc procedure w konsulacie USA w Polsce. Trzeba placic, w ogole za to, ze podanie o wize zostanie przyjete, bez gwarancji na pozytywne rozpatrzenie. To tez nie nalezy do najprzyjemniejszych sytuacji.
Dlatego moim zdaniem, sie oplaca miec to obywatelstwo, zwlaszcza , ze nie kostuje ono wielkich pieniedzy. Pozdrawiam i mileego weekendu. Piekan pogoda - przynajmniej u mnie :-) .
Nie tylko do Ameryki. Takze nawet do Chin, Japonii, czy Kanady. Do Kanady masz nawet rozmowe w jezyku angielskim i pytaja sie Ciebie tak, jakbys chcial tam za wszelka cene zostac, a jedziesz tyklo na szkolenbie.
W skrocie: wszedzie sa rasisci ( polska , niemcy ,chiny) gdzie cie beda traktowac jak obywatela 2 klasy!
Jakby tak bylo, to bym byl zadowolony i bym sie nie przejmowal. Bo w kazdym kraju sa rasisci.

Ale tak niestety nie jest, slazzak!

To nasi rodacy jada za granice robia SEI..E i my potem musimy to upozadkowac.
na wszystkich forach i czatach spotykam tylko tych dobraych i porzadnych polakow comieszkaja za granica , ci zli czyli inni sie tu nie pojawiaja ?! no coz mamy szczescie!
to ja Ci napisze, ze ja spotkalam wlasnie tylko tych zlych...dzieki, postoje, nie chce miec nic wspolnego z podobnymi polakami - specjalnie, z malej litery, jakich poznalam w miescie, w ktorym mieszkam.
Jedna Polka byla ok!!Jedna!!Inna, np. taka ktora pracuje w Urzedzie dla obcokrajowcow i ma podobno pomagac, to mi jeszcze nabruzdzila!Takie to polaczki. Mam znajomych z Tajlandii, Kuby, Brazylii, ale nie Polakow.Bardzo to przykre, ze jak Polak tu przyjedzie, to sie zmienia w ....dopisac, co kto chce..oczywiscie nie kazdy!!Milo czytac to Forum, bardzo sie ciesze, ze je znalazlam,pozdrawiam wszystkich Sympatycznych Polakow:))
hej!
Tu masz racje, ciezko z normalnymi Polakami w niemczech...Mieszkam tutaj prawie 2 lata i wlasciwie nie mam kolezanek z PL. Nawet w kamienicy, w ktorej wynajmujemy mieszkanie wspolnie z mezem mieszkaja 3 rodziny polskie (ktore sa do tego rodzina-sistry+mezowie+dzieci). Poczatkowo myslalam, ze fajnie, ze bede miala sasiadow, z kotymi bedzie mozna w polskiej atmosferze zrobic party w domciu lub cos podobnego. Niestety, okazuje sie, ze rodzinki to ostatnie koksy, nie wiadomo czym handluja, a nawet z windy wychodza,jak jade z mezem:) nie wiem, moze z nami cos nie tak:) mam za to kolezanki z Hiszpanii, Francji...a wlasciwie, to chyba wiecej kolegow od strony meza, ktory mieszka tutaj juz prawie 12 lat.

Chcialam jeszcze dodac do wypowiedzi ktoregos z forumowiczow, ze totalna bzdura jest koniecznosc zrzekania sie polskiego obywatelstwa!!!!!!!!! Skad ta glupota!!!!??? Moj maz dostal obywatelstwo niemieckie w ciagu 5 miesiecy od daty zlozenia wszystkich dokumentow! Ani mu sie snilo zrzekac polskiego i nikt nie mial nawet prawa go o to agitowac!!!!!!!!! jestesmy w ue!!!!! Az sie przestraszylam jak to przeczytalam...:)

Pozdrawiam!
czesc!
Mam do Ciebie prosbe, napisz mi skad wzielas te ifno do otrzymania obywatelstwa? Bardzo mnie to ciekawi. Naprawde!
Moje info dotyczace otrzymania obywatelstwa sa swieze i pochodza z praktyki mojego obecnego meza. Mieszkal w DE prawie 12 lat, pracuje na stale od 5 lat, jest zameldowany w de, perfekcyjnie zna jezyk niemiecki (nie musial zdawac egzaminu jezykowego + politycznego,ale slyszalam od kolezanki z polnocy niemiec, ze ona musi). NIE MUSIAL ZRZEKAC SIE OBYWATELSTWA POLSKIEGO! Papiery dostal w ciagu 5 miesiecy od zlozenia podania o obywatelstwo. Naturalnie musial placic w urzedach za opracowanie itd,ale to standardowe sumy.
Sprawa z zrzekaniem sie obywatelstwa wyglada tak, ze: jesli masz swoje polskie obywatelstwo (bo jestes polakiem) i dostajesz np. niemieckie-to jesli chcesz przyjac np. francuskie, to musisz sie zrzec niemieckiego. Nie mozesz miec 3 obywatelstw uzyskanych w taki sposob.
Do tego nie prawda jest koniecznosc ukonczenia studiow w DE. Moj maz nie studiowal w niemczech, a urzedy tez maja jakies parafgrafy i trzymaja sie terminow (musza w ciagu pol roku opracowac dany przypadek - podanie o obywatelstwo).
Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego