dokumenty po slubie

Temat przeniesiony do archwium.
witam waszlam za maz za Niemca 2 miesiace temu i zmienilam nazwisko , slub odbyl sie w Niemczech ,tu tez teraz mieszkam,ale potrzebuje nowe dokumenty :dowod albo paszport naturalnie dla potwierdzenia tozsamosci i otrzymania pozwolenia na prace ,gdzie powinnam sie zglosic , w mojej gminie w Polsce czy w nowej gminie w Niemczech moze jest ktos z was .kto niedawno byl w podobnej sytuaci bede wdzieczna za kazda odpowiedz a i jeszcze jedno jak jest z tym uznaniem malzenstwa w Polsce do czego to jest potrzebne .dodam ze chce na stale pozostac w Niemczech dzieki
Po pierwsze nie potrzebujesz nowych dokumentow zeby dostac pozwolenie na prace wystarczy ze wezmiesz stary paszport(z panienskim nazwiskiem) i akt slubu oraz zameldowanie w de pojdziesz z tym do urzedu pracy w niemczech i tam wkleja ci pozwolenie z nowym nazwiskiem do paszportu.Po drugie slub zawarty w Niemczech jest rowniez wazny w Polsce musisz tylko wpisac go, czyli wziac akt slubu przetlumaczyc na polski u tlumacza przysieglego i isc do urzedu stanu cywilnego .Gdy juz slub bedzie wpisany w polskie ksiegi idziesz wyrobic nowe dokumenty :dowod i paszport z nowym nazwiskiem.Potem tylko zglos sie do urzedu pracy w de zeby ci przeniesli pozwolenie na prace ze starego paszportu do nowego.Co sie tyczy jakichkolwiek zasilkow od panstwa niemieckiego dla ciebie to neistety ale nic nie dostaniesz nawet jak pracowalam wczesniej w Polsce.Pozdrawiam
Hej, mam ten sam problem. Niedawno bralam slub z obywatelem DE i tak sie teraz zastanawiam, co jeszcze trzeba zalatwic i gdzie sie udac. Co w pierwszej kolejnosci. Narazie jeszcze nic nie zalatwialam, wiem napewno, ze potrzebne mi jest pozwolenie na prace, ktore zalatwia sie w Arbeitsamt. A co dalej?? Musialas sie gdzies jeszcze zglaszac??
Cześć jeśli mieszkasz w Stuttgarcie to na pewno będziesz miała ten sam problem co ja z załatwieniem pozwolenia. Ponieważ sama prawie nerwicy dostałam w Esslingen w urzędzie pracy podaje infolinie przez która każda osoba z podobnym problemem załatwi sobie pozwolenie na prace :) Dosyłają dokumenty i wcale nie trzeba iść do urzędu pracy w którym cię olewają. [tel]Jeśli chodzi o akt ślubu to należy dać go do tłumacza a potem do urzędu stanu cywilnego w PL żeby w PL też wiedzieli że wyszłaś za mąż dopiero po zalegalizowaniu ślubu w Pl otrzymasz polskie papiery na dowód poczekasz ok 2 miesięcy ponieważ zbyt duża liczba osób w tej chwili wymienia.Wniosek o nowy dowód składacie w Urzędzie Miasta. Potem pozostaje sprawa paszportu który możesz załatwić dopiero kiedy wystawią Ci nowy dowód osobisty. Miejsce w którym wystawiają paszport powinni Ci podać w Urzędzie Miasta. To chyba wszystko.jak by co moje [gg] Pozdrawki
Dodatkowo pozostaje sprawa ubezpieczenia zdrowotnego. Jeżeli Twój mąż pracuje możesz iść z aktem ślubu do jego kasy chorych żeby podpieli Cie pod jego ubezpieczenie. Jeżeli uczyłaś się w PL postaraj się uznać chociaż część Twojego wykształcenia.
Dzieki za informacje, na pewno skorzystam z telefonu. A tak na marginesie - to czy musialas cos jeszcze zalatwiac?? Dzieki za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Agata.
Na razie nie ale tez nie jestem długo po ślubie :))
No ja juz jestem po ... pozalatwialam wszystko co potrzebowalam. Arbeitserlaubnis zalatwia sie w Arbeitsamt. Potrzebne - Heiratsurkunde, wypelniony Antrag, zameldowanie moje i meza, paszporty - moj i meza. Sprawa nie trwala dluzej niz 3 minuty i dostalam pozwolenie bezterminowo (jak zreszta wszyscy teraz). Polska jest w EU wiec Aufenthaltserlaubnis nie jest juz potrzebny i nie sa wbijane zadne pieczatki w paszport. Dlatego postanowilam zmienic jeszcze prawo jazdy, zeby miec chociaz jeden dokument niemiecki z zameldowaniem i info o zmianie nazwiska. Bylam tez na Ausländeramt zapytac sie co potrzebuje jeszcze tu zalatwiac - okazalo sie ze nic !!!! Super!!! Nie wiem, dlaczego Ty mialas z tym problemy?? Dziwne... Ja wszedzie bylam sama i nikomu nie przeszkadzala moja srednia znajomosc jezyka niemieckiego ... Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ;-)) Pozdrawiam
Hej wkrotce bede wychodzic za maz i pojawi sie podobny problem co i jak z dokumentami! Wiec mam pytanie czy dowod, paszport i prawo jazdy moge wymienic w Niemczech?? Bo jak w Polsce to uwazam ze to troche byloby dziwne, bo co z ludzmi ktorzy np. pochodza z Brazylii, tez musza extka do swojego kraju jechac by wymienic wszystkie dowody??!
Wiem ze w Polsce tak i tak musze Urzad zawiadomic ze jestem zamezna, ale specjalnie mi sie nie spieszy by czekac tam miesiacami na dok. Napiszcie wszystko co wiecie na ten temat :) pozdrawiam!
hejka !!!
mam pytanie jezeli chodzi o wymiane dowodu?
czy nie mozna wlasnie wymienic dowodu zamiast paszportu.jestesmy przeciez w uni. Bo slyszalam ze wymiana paszportu slono kosztuje ponad 200 €. tylko ze z tym dowodem to troche dziwnie polski dowod a pobyt staly w Niemczech :p jak myslisz ?
pozdrawiam :*
Witam:)
mam takie pytanko. Tez miesiac temu wyszlam za mąz w Niemczech.Mieszkam tez w niemczech , jestem juz tutaj zameldowana i wszystkie potrzebne dokumenty tutaj tez mam juz zalatwione. Chcialabym teraz w Polsce wymienic sobie dokumenty( nie mam niemieckiego obywatelstwa-tyko polskie), ze wzledu na zmiane nazwista itd. Tutaj jednak mam mały problem i pytanie? Gdy juz przetłumacze akt slubu i małzenstwo zarejestrują w Pl...złoze dokumenty o nowy dowód osobisty... JAKI MAM TAM WPISAC ADRES? wyrobią mi w Pl dowód z niemieckim miejscem zamieszkania????? czy musze byc zameldowana w Pl? jezeli znów wpisza mi Pl adres to tez wszystkie dokumenty nie beda sie zgadzac. Jak to jest? bardzo chcialabym wiedziec. Jezeli ktos zna odpowiedz --prosze piszcie!
bylam w podobnej sytuacji ale juz 3 lata temu. Po slubie cywilnym ktory zawarlam w DE zmnienilam wszystkie moje dokumenty. Zaczelam od prawka w Starostwie Powiatowym pod ktory podlegam, tam wystarczylo tylko zdjecie i akt slubu oczywiscie niemiecki. zwrocono mi uwage ze nie mam przetlumaczenia, a ja ze jest ono na przedstwionym dokumencie (zreszta nie tylko w jezyku PL). Z dowodem bylo juz gorzej, musialam juz przetlumaczyc u tlumacza przysieglego akt slubu mimo ze pisze na orginale wyraznie m.in w jezyku polskim(polska polityka) najpierw musialam pisac z mezem podanie do Urzedu Gminy o wpisanie go w rejestr (kupic znaczki i zalaczyc poraz setny juz chyba nasze akty urodzenia), i dopiero gdy dostalam potwierdzenie poczta, moglam wyrobic nowe dokumenty. Oczywiscie musisz byc zameldowana w PL i tez taki adres zamieszkania wpisac w podaniu. Normalnie to nie mozesz miec dwoch stalych miejsc zameldowania. Panie na Gminie ( "bardzo uprzejme zreszta ") przy mojej kazdej wizycie o tym informuja, poniewaz wiedza ze przebywam za granica, jednak nie mam zamiaru nic z tym zmieniac. W Niemczech posluguje sie moim polskim dowodem , paszportem i prawkiem i w niczym mi to jak do tej pory nie przeszkadza. Pracuje, ucze sie i nikogo nie interesuje jaki mam wpisany adres w dowodzie. Wystarczy Ci pismo ze jestes tu zameldowana i masz pozwolenie o prace, jesli sie o nia ubiegasz. Mam nadzieje ze troche rozjasnilam Ci ta sprawe.
JUZ teraz wszystko wiem:)) dzieki serdeczne!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie