Witam serdecznie..
Studiuje w Niemczech już 5 lat, wcześniej byłam tutaj jako aupair i łączny czas mojego pobytu w Niemczech to 6 i pół roku. Niedługo będę kończyła studia więc bardzo interesuje mnie zagadnienie pozwolenia na prace po skończonych studiach.
Z tego co wiem, o Arbeitsberechtigung (AB) można strać się po 6 latach pobytu jeśli oczywiście jest się w stanie to udowodnić. Inna sprawa to to, że o obywatelstwo można starać się po 8 latach pobytu.
Byłam w Arbeitsamt dowiedzieć sie o szczegóły uzyskania AB i się załamałam. Powiedziano mi, że jako studentka nie mam prawa starać się o to. Powiedziano mi, że lata mojego studiowania w ogóle sie nie liczą..
Przykładowo, jeśli studiuje już 5 lat, to oni zaliczą mi tylko 2 lata... jeśli będę studiowała 10 lat, też zaliczą mi tylko 2 lata. Jestem przerażona taka interpretacja tego prawa, moim zdaniem jest to nie fair i traktowanie w ten sposób ludzi jest dla mnie nie zrozumiałe. Dodatkowo, po skończeniu studiów będę miała jeden rok na znalezienie pracy w swoim kierunku, jeśli mi się to nie uda lub stwierdzą, ze wykonywania przez mnie praca nie ma nic wspólnego z moim wykształceniem będę musiała wrócić do Polski...
Jest to dla mnie wielce nie logiczne, jest to jawna dyskryminacja z ich strony.
Pytam się, a co z pozostałymi latami mojego pobytu w Niemczech skoro uznają mi tylko dwa... nie istnieją, nie istniały ?
Proszę o wypowiedz osoby, które orientują się w tym temacie bądź też przechodziły już przez to wcześniej. Jak wy to widzicie, może wprowadzono mnie w błąd.. proszę o odpowiedz..