Wyjazd do Niemiec bez obywatelstwa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam 29 lat i 9letnią córeczke mam zamiar (bez obywatelstwa niemieckiego)przyjechac do mojej mamy która wyszła za Niemca i pochodzenie ma i zameldowac się u nich w domu.Jak to wygląda z pójsciem mojej córki do szkoły (ja jeszcze pracy nie mam ).Czy możemy wraz z córką mieszkac u mamy?Prosze o odpowiedz
hallo kate,
a czy nie lepiej, jak twoja mama zapyta o to tam na miejscu, czyli w Niemczech, jezeli wyszla za Niemca i ma pochodzenie(mysle ze po mezu) to mieszka juz tak dlugo ze napewno wlada jezykiem, jezeli nie to jej maz pomoze. Przepisy sa rozne i ciagle sie zmieniaja
Jesli twoja mama dostala z tego zwiazku obywatelstwo neimieckie po mezu to jesli ona je ma to ty jako corka obywatela niemiec dostaniesz je rowniez musisz tylko zlozyc odpowiednie papiery w urzedzie.Mieszkasz w de mozesz ale pracowac bez pozwolenia mozesz dopieo po 2012r.Z pozwoleniem zeby sobie samemu zrobic tez nie jest latwo jesli nei masz konkrentego zawodu.Co do corki nei wiem jak wyglada sytuacja teraz ale kilka lat temu wiem ze nie mozna zapisac bylo polskiego dziecka do niemieckiej szkoly jesli jego rodzice nie mieli obywatelstwa lub pracy legalnej w de.Ze studiami jest latwiej :)
to nie jest prawda, obywatelstwo mozna dostac tylko po ojcu lub jak wyjdzie sie za maz za obywatela niemiec. Maz jej matki nie jest jej ojcem, wiec nie dostanie z tego tytulu obywatelstwa
tez tak mysalam ,ale poznalam tutaj dziewczyne ,ktora dostala obywatelstwo niemieckie bo jej mama je otrzymala po kilku latach malzenstwa z niemcem i ta dziewczyna na podstawie tego ze jej mama ma obywatelstwo zalatwila sobie .wiec jednak idzie.pozdrawiam
najlepiej zapytaj w odpowiednich urzedach bo jak widzisz sa rozne opinie na forum
Witam jak najbardziej mozecie mieszkac u Twojej mamy jezeli Was zamelduje,a Twoja corka moze pojsc do szkoly.Ja tez przyjechalam do Niemiec bez obywatelstwa z mezem i corka i nie mielismy zadnych problemow.Od wejscia Polski do EU mozemy mieszkac gdzie chcemy ale musi nas na to stac.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego