jakie ubezpieczenie mi przysluguje?

Temat przeniesiony do archwium.
witam,od jakiegos czasu jezdze do niemiec jako opiekunka do osob starszych chcialabym sie osiedlic tam na stale mam duzo ofert opieki dochodzacej i sporo sprzatania w takim ukladzie chcialabym tam wynajac mieszkanie no i pracowac uczciwie,jak wyglada taka sytuacja bez obywatelstwa,jezeli dostane meldunek czasowy bo mam mozliwosc,to z jakiego ubezpieczenia moge korzystac panstwowego czy prywatnego i czy potrzeba jakies papiery z polskiego funduszu, w polsce nie posiadam zadnego ubezpieczenia poniewaz tak sie zlozylo no i czy w niemczech musze tez sie starac o pozwolenie na pobyt skoro juz bede miec meldunek, i czy potrzebna jest jakas wplata zeby sie tam ubezpieczyc,bardzo mi na tym zalezy prosze poradzcie cos
nie potrzebujesz juz pozwolenie na pobyt bo jestesmy w uni natomiast potrzebujesz pozwolenie na prace a z tym trudno co do ubezpieczenia jak dostaniesz pozwolenie na prace to skladke bedzie oplacal ci pracodawca ,ubezpieczajac sie sama min 150 eur na miesiac.nie dostaniesz pozwolenia na prace typu opieka lub sprzatanie chyba ze mialabys wyksztalcenie w kierunku opieki,pielegnacji osob starszych to tak ale bez wyksztalcenia odpowiadajacemu danej pracy nie da sie zrobic pozwolenia .zaloz gewerbe chociaz ja nie polecam ale innego wyjscia nie masz chyba ze na czarno pracowac do 2012
ok rozumiem ale jesli moj pracodawca da mi zaswiadczenie ze pracuje u niego i mnie potrzebuje do pomocy to rowniez musze starac sie o zgode na prace,skoro mam zaswiadczenie?
takie zatrudnianie bedzie mozliwe po 2012 gdy otworza rynek pracy w niemczech narazie musisz zdobyc pozwolenie nie mozesz sobie znalezc pracodawce i u niego pracowac.masz wyksztalcenie pielegniarkie lub medyczne to bez problemu ci zrobia.urzad pracy umiesic oferte pracy (twojej) i jesli zaden niemiec lub obywatel starej uni jej nie wezmie to moze ja dostaniesz.przeczytaj w necie jest napisane sa pozwolenia ale dla specjalistow a nie pomocnikow.pozdrawiam
Witam,

proponuje pracowac jako Selbständig, trzeba zarejestrowac swoja Gewerbe i pare innych spraw.
Na Angestellte, czyli zatrudnienie u pracodawcy, istnieje niestety problem z pozwoleniem na prace, dlatego odradzam to, nie ma sensu.

Ubezpieczenie prywatne, cena ok. 150 euro m-c. Moge przygotowac oferte, potrzebowalbym do tego kilka danych jak data urodzenia itd. Prosze dzwonic, jesli pomoc potrzebna: [tel], [gg] , email: [email]

Michael

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie