Szukam POMOCY w Przesiedleniu do Augsburgu!!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam pomocy w przesiedleniu do AUGSBURGA.Chce tam jechać z moim mężem lecz wiem że trzeba się tam zameldować aby dostać socjal.Ale mam problem gdyż właściciel mieszkania od moich znajomych nie chce nas tam zameldować.Czy ktoś wie czy bez pierwszego meldunku załatwimy jakieś sprawy w urzędach???Oczywiści mam pochodzenie.Mój e-mail: [email]
zameldowac i od razu socjal?
powiesz, ze jestem chamska,
ale oto przyklad typowego
'polaczka'...
Nie jestem typową polką!!! Chce po prostu ułożyć sobie lepsze życie.Nie chce siedzieć cały czas na socjalu, muszę od czegoś zacząć.Chce tam chodzić na kurs niemieckiego żeby iść do pracy. Coś złego jest w tym???
twoje podejscie jest zle.
najpierw naucz sie niemieckiego w polsce, zeby chociaz miec grundkenntnise i znalesc jakakolwiek prace.mozesz zaczac od sprzatania, albo pilnowania dzieci, a wieczorami chodzic do vhs na kurs niemieckiego, zdawac egzaminy, pozniej podnosic kwalifikacje i poszukac pracy w twoim zawodzie. augsburg to nie jest bajkowe miasto. jest tam sporo studentow i malo pracy. jesli chcesz cos znalesc, to musisz znac juz trroche niemiecki. nieznajomosc niemieckiego i przejscie na socjal, to najgorsze co mozna zrobic. nie bedziesz miala tam zadnych znajomych i szacunku ludzi z otoczenia.
nie lubie ludzi, ktorzy maja zdrowe rece, ale wyciagaja je tylko po socjal. jak chcesz zmienic twokje zycie to zmien je z glowa, na lepsze.
Olivia, mam do Ciebie pytanie.
Chodzi mi o kursy niemieckiego. Bede w Niemczech prawie caly rok, nie zamierzam pracowac na czarno, a na bialo na razie nie bede miec mozliwosci.
Chcialabym, aby mi uznali studia i kursy niemieckiego, ktore pokonczylam w ciagu kilkunastu lat w Polsce. Nie zamierzam tez korzystac z socjala, ze wstydu bym sie chyba spalila proszac o socjal. Czy sa kursy dla obcokrajowcow, ktorzy na razie nie maja zadnych praw do przebywania na terenie Niemiec?
Bede zameldowana w Niemczech, ale nie mam zadnych papierow, pochodzenia.
Czy bede mogla chodzic na taki kurs, zeby nie tracic roku? Oczywiscie,bede oplacac kurs , jak bedzie trzeba.
Jak mozesz, prosze o kontakt na [email]

Sorry, ze nie na temat watku, ale akurat kurs mnie interesuje
bez problemu kazdy moze taki kurs robic. Musisz w swoim miescie poszukac jakies szkoly tylko ja osobiscie nie polecam VHS tylko jakies innej poszukaj najlepiej kurs intensywny ja za taki place 300E na miesiac + ksiazki sa w tym wliczone 5razy w tygodniu po 4godziny tylko osiol czegos nie zalapie na takim kursie :P wiec goraco polecam takie a VHS to moza sobie gdzies wsadzic...
POZDRAWIAM
Socjal nalezy sie osoba z obywatelstem niemieckim lub takim co pracowali kilka lat w de .
hallo,

najtansze sa szkoly vhs, od ok. 130 za kurs 2miesieczny, 3razy w tygodniu. zalezy w jakich godzinach, w jakie dni i w jakim miescie. ceny sa rozne. poza tym przy niektorych kosciolach sa spotkania auslanderow, gdzie jest bezplatna nauka niemieckiego. ja chodzilam na cos takiego do amerykanskiego kosciola, gdzie poznalam fajnych mlodych ludzi. w meldeamt mozesz sie zapytac o bezplatny kurs niemieckiego. takie cos organizuja niektore szkoly np. klartext, im placi rzad, a ty masz za darmo lekcje pare razy w tygodniu. to trwa chyba ok 3mcy.ale nie jestem pewna- musisz sie zorientowac. zalezy jeszcze do jakiego miasta jedziesz.jak do jakies malej miesciny, to nie ma na co liczyc.
jesli ci ze studiow zalicza vordiplom(zalezy co studiowalas), to i tak musisz pozdawac resztkowe egzaminy i napisac prace magisterska-dyplomowa.tak bylo w przypadku moich znajmomych,ale zalezy od uni...
jest pozno i moj polski coraz gorszy.sry.
tobie chyba chodzilo o kursy platne, w czasie studiow?
jesli wezma cie na studia i bedziesz miala zaliczone
dsh albo daf, to nie oplaca sie isc na kurs-jezyka nauczysz sie
w czasie wykladow. jak jeszcze przed pojsciem na studia chcesz na jakis
kurs chodzic i masz troche kasy, to idz do szkoly jezykowej, ktora orhaniuzuja universytety.polecam tez szkole did
Dzieki za informacje;-). Moj plan na najblizsza przyszlosc jest taki, ze chce skonczyc jakis kurs, zeby dostac prace. Mam studia pedagogiczne, zdany ZDaF,teraz robie ZMP.Jestem naucz. dyplomowanym z 18 l. stazem pracy.Mam kurs nauczycielski odbyty w niemieckiej szkole w Bonn.Poza tym kilka kursow jezykowych zrobilam w Polsce.
Wiem,ze w Niemczech czeka mnie praca ponizej moich kwalifikacji zawodowych, ale chcialabym czas, gdy nie bede mogla pracowac na bialo, wykorzystac na intensywniejsza nauke jezyka i zdobycie jakis przydatnych kwalifikacji, dzieki ktorym bede mogla znalesc prace w Niemczech.Na razie bedzie mnie utrzymywac maz,ale ja mam zamiar sama pracowac.Zdaje sobie sprawe,ze do 2011r. bedzie ciezko, ale moze znajde jakas furtke, zeby pracowac legalnie i jednoczesnie doksztalcac sie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie