Prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
hey Leute...

Jestem w Niemczech i chcialbym zaczac jakies Ausbildung :) nie mam niemieckiego obywatelstwa itp. jestem tutaj jako aupair, i mam mozliwosc zameldowanie jak to wyglada ?

Danke im Voraus für die Antwort Adieeuu
dziwne ze o to pytasz...
skoro jestes au pair to logiczne ze rodzina musi cie zameldowac!!!a takze pomoc w znalezieniu kurs... wiec nie wiem w czym tkwi problem
oswiec troche jasniej to moze jakos pomoge, tez jestem au pair :)
Pozdrawiam
Hej powiem tak, to bedzie wygladalo jak procedura podczas ubiegania sie o pozwolenie na prace (poczytaj w innych tematach, wszystko jest tam wyjasnione). Ale tylko wtedy jezeli szef z Ausbildungu bedzie wogole chcial to wypelnic formularz, w moim przypadku to mi mowili ze jak bede miec pozwolenie do pracy na przynajmniej 3 lata(bo tyle trwa ausbildung) to mam sie zglosic.
A tak to wysylasz jak najwiecej podan, ja wyslalam jakies 20 i to bylo dosyc malo wiem ze niemcy to prawie po 100 wysylaja.
okey a jak wyglada sprawa z mieszkaniem musze znalesc mieszkanie itp prawda ? potrzebuje moje swiadectwo ukonczenia szkoly ? bede zdawal jakies egzaminy jezykowe? kurde znam turkow co umieja gorzej niemiecki ode mnie...a mimo to maja jakas fajna prace i Ausbildung,..prosze o pomoc

ganz LG
Tak potrzebujesz zameldowanie w niemczech (przeciez tam tez przebywasz i tam musisz odebrac poczte).
Testy nie zawsze, ale czesto je robia (testy dotyczace ausbildungu)
Aha co do swiadect to musisz je oczywisce przetlumaczyc i jezeli masz mature lub jakies studium ukonczone to potrzebujesz 'anerkennung' durch den Regierungspräsidenten ( Bezirksregierung)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Zertifikat Deutsch