Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

mam pytanie odnośnie obywatelstwa. Jestem polką mój mąż jest Niemcem. Mieszkamy razem. Chciałabym się dowiedzieć czy jak miną trzy lata od ślubu mogę zacząć ubiegać się o niemieckie obywatelstwo?? Jak to przebiega?? Jak długo trwa i czy trzeba przez cały czas mieszkać w Niemczech, czy mogę mieszkać w Polsce, a mimo to ubiegać się o obywatelstwo. Mam na myśli sytuację w której jestem zameldowana na terenie Niemiec. Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji proszę o opisanie całej procedury. Z góry dziękuję!!

Pozdrawiam

Basia
Cala procedura wyglada tak, ze idziesz albo dwonisz do urzedu dla obcokrajowcow w Twoim miescie i pytasz o wszystko.
Tak wiem ale ja chcialam sie dowiedziec od kogos kto to juz zalatwial nie chce slyszec co powie urzedniczka bo juz mi mowili rzeczy ktore sie nie zgadzaly chcialabym uslyszec jak to u innych wygladalo.
A wiec nastepna "mila" urzedniczka... Tutaj juz byla taka historia, ze jakas wlasnie urzedniczka robila komus problemy przy zezwoleniu na prace. Ta dziewczyna podala tutaj numer telefonu jakiejs hotline, ktora posredniczy w takich sprawach. To poskutkowalo. Nie wiem jak sie ta uzytkowniczka nazywala, ale pisala o tym tez w tym dziale, wiec poszperaj tutaj, moze to jeszcze znajdziesz.

Powodzenia!
witam, nie wiem czy dobrze trafilam ,watkow OBYWATELSTWO jest sporo , wiec sprobuje najpierw tu..........a jak sie nie dowiem to pojde do jakiegos amtu :-)
A wiec sprawa dotyczy mnie i mojego dziecka....mieszkamy tu juz 3 lata...staly pobyt idt...2 lata temu wyszlam za maz za polaka ktory mieszka tu juz 20 lat ale nie staral sie nigdy o niemieckie obywatelstwo z roznych wzgledow..,nasza corka urodzila sie 18 miesiecy temu i automatycznie dostala niemieckie papiery, natomiast moja corka z ktora tu przyjechalam ma obywatelstwo polskie tak jak ja , i teraz pytanie :kiedy, jak i na jakiej podstawie mozemy sie starac z corka o obywatelstwo niemieckie i czy potrzebna jest na to zgoda jej ojca ktory mieszka w pl i nie ma ograniczonych praw(szkoda, bo i tak nie placi nic na dziecko:0(...corka uprawia tu sport wyczynowo wiec klub wystapi lub poprze nas w tej sprawie bo dziewczynka ma talent:-)
mysle ze napisalam juz wiele szczegolow, mam nadzieje na odpowiedz od osob ktore taka wlasnie syt juz przerabialy.....
p.s. nigdy nie korzystalismy z pomocy socjalnej..
zeby starac sie o niemieckie obywatelstwo trzeba:
-zyc w niemczech od 2 lat
-malzenstwo z niemcem powinno trwac min 3 lata
-musisz utrzymywac sie przez te lata sama lub maz (nie wolno ci korzystac z pomocy panstwa)
-musisz zdac test jezykowy i polityczny

Jesli twoj maz ma udokumentowany pobyt legalny przez te 20 lat to moze starac sie o obywatelstwo potem ty jako zona dosteniesz je po 3 latach.Co do corki ile ma lat? zeby dostala niemieckie obywatelstwo musial by twoj maz (jak juz dostanie niemieckie papiery)ja adoptowac na to musisz miec zgode ojca biologicznego albo po 7 latach pobytu w de dostanie obywatelstwo przez osiedlenie w de.
Troche na odwrot :)
Malzenstwo musi trwac 2 lata, a pobyt w Niemczech trzy lata :)(§ 9 StAG)
Znajomosc jezyka jest konieczna.Jako dowod wystarczajacej znajomosci jezyka uznawany jest ( zgodnie z 86.1.2 StAR-VwV ) :
- das Zertifikat Deutsch oder ein gleichwertiges Sprachdiplom,
- vier Jahre eine deutschsprachige Schule mit Erfolg (Versetzung in die
nächsthöhere Klasse) ,
- einen Hauptschulabschluss oder wenigstens gleichwertigen deutschen
Schulabschluss ,
- in die zehnte Klasse einer weiterführenden deutschsprachigen Schule
(Realschule, Gymnasium oder Gesamtschule) LUB
- ein Studium an einer deutschsprachigen Hochschule oder Fachhochschule oder
eine deutsche Berufsausbildung .
Co do testu : od pierwszego wrzesnia bedzie obejmowal nowy,Test zawiera 33 pytania , trzeba dobrze odpowiedziec na 17 pytan.Caly katolog pytan to 310 sztuk,wszystkie beda opublikowane tzn mozna rozwiazywanie testu wczesniej pocwiczyc.
Pozdrawiam
hej wiesz coś może o studiach w berlinie?
Ano wiem.Na studia w Berlinie musisz sie ubiegac przez UNI-Assist.Wymagania :
Informacja dla polskich kandydatów na studia

kandydaci z Polski powinni złożyć następujące dokumenty:

* świadectwo dojrzałości (Osoby posiadające nowe świadectwo dojrzałości - nowa matura wprowadzona od 2005 r. - powinny dodatkowo złożyć świadectwo ukończenia liceum/technikum)- uwierzytelniona kopia polskiego oryginału i tłumaczenia

* osoby, które w Polsce studiowały: zaświadczenie potwierdzające odbyte studia (dyplom, zaświadczenie o przebiegu studiów, indeks) – uwierzytelniona kopia polskiego oryginału i tłumaczenia

* świadectwo/zaświadczenie potwierdzające wymaganą znajomosć jezyka niemieckiego - uwierzytelniona kopia. Jezeli jest to swiadectwo wystawione w języku polskim, to potrzebna jest uwierzytelniona kopia polskiego oryginału i tłumaczenia

* aktualny życiorys

* kopia paszportu (strona z danymi personalnymi) lub kopia dowodu osobistego- ta kopia nie musi być uwierzytelniona

* wypełnione i podpisanie podanie Antrag auf Zulassung

* osoby ubiegające się na więcej niż jedną uczelnię należącą do uni-assist: Formular Prioritätenliste

* dowód uiszczenia opłaty
Oplata wynosi 30 EUR

Tutaj masz liste uczelni, na ktore musisz sie ubiegac przez UNI-Assist
* Charité (gemeinsame Einrichtung für Medizin und Zahnmedizin von Freier Universität Berlin und Humboldt-Universität zu Berlin)
* Fachhochschule für Wirtschaft Berlin
* Freie Universität Berlin (Bewerbungen für Medizin/Zahnmedizin an Charité)
* Humboldt-Universität zu Berlin (Bewerbungen für Medizin/Zahnmedizin an Charité)
* International Business School Berlin
* Mediadesign Hochschule für Design und Informatik Berlin
* OTA Hochschule
* Technische Fachhochschule Berlin
* Technische Universität Berlin
A tu masz linka do uni assist
http://www.uni-assist.de/
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»