zameldowanie a prawo pobytu

Temat przeniesiony do archwium.
od 3 miesiecy jestem zameldowana w Niemczech. Czy to wystarczy aby moc w Niemczech pracowac, oczywiscie legalnie? czy ja musze wystapic o jakies pozwolenie na pobyt?? w sumie przy meldowaniu dostalam papierek ktory nazywa sie Freizugugkeitsbewies czy jakos tak, rozumiem to jako zezwolenie do swobodnego przenoszenia sie w Nieczech, ale jak tak czytam w necie to caly czas pisze cos o prawie pobytu i juz sama nie wiem czy jest to to samo czy nie... Pomocy
to nie jest to samo. kiedysniejsze "prawo pobytu" zastapiono (bo weszlismy do EU) tym Bescheinigung ktore dostalas przy meldunku. roznica jest jednak taka, ze ten papier upowaznia cie TYLKO do przebywania na terenie Niemiec i do niczego wiecej. na jego podstawie nie mozesz legalnie pracowac. musisz miec pozwolenie na prace bo mimo ze jestesmy czlonkami EU to sa te okresy przejsciowe do pelnoprawnego czlonkostwa - tak mnie poinformowano w Landratsamt jak dostalam to Bescheinigung i zapytalam co mi to daje
Hej dzieki wielkie za odpowiedz!!
tak tak, ja wiem ze musze miec pozwolenie na prace, wlasnie bede o nie wystepowac na dniach, zastanawialam sie jednak,czy czegos nie przespalam w zwiazku z zalatwianiem potrzebnych formalnosci.
dzieki wielkie i pozdrawiam ;-)

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie