Jak uzyskać pozwolenie na oracę

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę: powiedzcie mi jak można uzyskać najprościej pozwolenie na pracę w Niemczech- "Arbeitserlaubnis". W Polsce pracuje , chcę do Niemiec jechać tylko na wakacje.
Magda
Magdaleno, jesli chcesz w Niemczech pracowac:
1) musisz znalezc pracodawce, ktory bedzie chcial Cie zatrudnic. Wtedy skladasz wniosek-podpisany przez pracodawce- (Antrag auf Arbeitsgenehmigung) do urzedu pracy (Agentur für Arbeit) i czekasz. Czasem trwa to od 2 do 4 tygodni (ja czekalam 2 miesiace).
2) zalozysz wlasa firme (wtedy nie potrzebujesz pozwolenia na prace). Wielu Polakow tak robi, poniewaz jest to najlatwiejszy sposob dostania sie na niemiecki rynek pracy:-). Tylko to tez jest zalezne w jakiej dziedzinie (zawodzie) chcialabys pracowac. pozdrawiam
acha, nie doczytalam uwaznie:-( Tylko na wakacje, to niestety nie moge pomoc.
Dziękuje za informacje, ale jak można założyć swoją firmę. Mam już pracodawcę, mam mieszkanie, bedę zameldowana i będę mieć ubezpieczenie. Jakie są koszty założenia własnej firmy i czy to mi się opłaci. Bardzo proszę o pomoc drogi j_p
będę pracować w restauracji na umowie
jesli chcesz zalozyc firme jednoosobowa nie mozesz swiadczyc swoich swoich uslug tylko jednej firmie! po drugie sama sobie bedziesz placic ubezpieczenie i skladki na emeryture i jesli w poczatkowym czasie pracy tzn chyba do pol roku cos ci sie stanie to sama sobie oplacasz opieke zdrowotna i kolejny minus jesli firma u ktorej jestes podwykonawca poniesie jakiekolwiek straty z twojej winy bedziesz musiala placic im z wlasnej reki!bedziesz musiala sie rozliczac z podatku pewnie u niemieckich ksiegowych wiec dolicz jeszcze ta usluge .ja powiem jedno jesli nie masz konfretnego zawodu nie mialas firmy dobrze prosperujacej wczesniej w polsce to nie oplaca ci sie.moje gg 3[tel]jak masz pytania
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego