Polska rejestracja w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Planuje pracowac w wakacje w Niemczech i kupic jakis samochod ile zapłace za opłaty tam na miejscu itd.I gdzie mozna kupic auto miasto Dusseldorf.Egzamin na prawko zdałem 26.05.08 i byłby to moj pierwszy samochod.
a co wspólnego ma temat "polska restauracja w niemczech" z tym o co pytasz?
To nie chat koleżanko.Czy to jest forum czy konkurs na zamieszczanie tematów.Jak wstawisz jakikolwiek znak interpunkcyjny po słowie "Polska" no to będziesz wstanie zrozumiec mój tok myślenia!!!
Jezeli masz prawo jazdy z 2008 roku i nie miales wczesniej zarejestrowanego samochodu w Niemczech to zostaniesz zakwalifikowany do 130% skladki, a jesli masz mniej niz 25 lat to do 140% skladki czyli biorac pod uwage jakies przecietne auto, czyli na przyklad VW Golfa rocznik 1993 o wartosci 2 do 4 tysiace euro to zaplacisz rocznie okolo 1300 Euro OC. Dodatkowe Teilkasko czyli cos jak u nas Autokasko, ale nie od wszystkiego tylko np od kradziezy kosztuje dodatkowe 200 Euro rocznie.
Wielkie dzięki.
A gdybym przyjechał samochodem do Niemiec na polskich tablicach rejestracyjnych, musiałbym wykupywac jakies ubezpieczenia czy opłacac dodatkowe OC?
Nie, nie musisz kupowac nic dodatkowego. Polskie OC jest normalnie wazne w Niemczech. Jak chcesz jechac tylko na wakacje to naprawde jest duzo lepiej miec zarejestrowany samochod w Polsce, bo po co placic tyle kasy w Niemczech za ubezpieczenie tylko na wakacje, jak po powrocie z wakacji i tak musisz ten samochod zarejestrowac w Polsce. To lepiej od razu go w Polsce zarejestruj. Co innego jesli bys zostal dluzej w niemczech, to znaczy na stale tu zostal, to wtedy musialbys go w niemczech zarejestrowac.
Dzieki raz jeszcze.
Ale gdy ktos w Polsce sprzedaje auto to zazwyczaj ma opłacone te rożne składki i ten co kupuje nie musi od razu wydawac pieniedzy na opłaty.Gdy kupie samochod w Niemczech z waznymi papierami to moge jedzic czy musze od razu go opłacac itd.Musiałbym to zgłaszac ze kupiłem?.W Polsce mam 30 dni na przerejestrowanie a w Niemczech?
Z tego co slyszalam to w niemczech musisz odrazu oplacic skladi nie ma tak jak w polsce, ale musisz sie dowiedziec dokladnie bo to nie sa pewne informacje.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia