Nauczycielka / przedszkolanka w Niemczech / Austri

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Od jakiegoś czasu myślę o wyjechaniu za granicę po studiach (pedagogika).
Zastanawiam się nad Niemcami i Austrią
Czy ktoś wie, jakie wymagania trzeba spełniać, żeby móc uczyć w szkole podstawowej, albo przedszkolu?
Czy ma ktoś jakieś informacje na temat tej pracy?
Bardzo proszę o pomoc! ;)
po pedagogice w Polsce?
mam koleżankę, która także skończyła pedagogikę w Polsce... aby w Niemczech pracować w przedszkolu, musiała robić jakieś dodatkowe kursy...

a, żeby uczyć w szkole podstawowej, to trzeba LEHRAMT studiować.... bo w Niemczech studia nauczycielskie są całkiem inne jak w Polsce.
a co to za kursy ??? może są jakieś strony z info...

i mam jeszcze pytanie, jeżeli zrobię licencjat (pedagogika wczesnoszkolna z przedszkolna) w Polsce, czy moge kontynuować studia magisterskie w Niemczech?? jaki bym musiała wybrac kierunek, czy wystarczyłoby LEHRAMT??

pisałam już do dwóch uniwersytetów w Niemczech, do DAAD i pytałam u siebie na uczelni i każdy mi mówi żeby dzwonić po info na uczelnię, którą wybrałam, na uczelniach nie odpowiadają na moje pytania (być może źle formuuje e-mail) i piszą, że muszę przysłac przetłumaczoną maturę i takie pierdoły...

ja już sama nie wiem, planuję przeprowadzkę do Niemiec na stałe za dwa lata i chciałabym pracować tam w swoim zawodzie, mógłby mi ktoś pomóc???
o tych kursach dowiesz sie, jak pojdziesz swiadectwa annerkennen. Tam ci tez dokladnie wszystko powiedza, jakie mozliwosci masz z twoim abschlussem, co powinnas zrobic, a czego nie musisz.
Nie wiem, czy w kazdym landzie jest tak samo.
Zeby zostac nauczycielem, to pedagogika skonczona w PL nic ci nie da. Wtedy musisz zaczac Lehramt (tu juz sie wybiera czy dla Grundschule, Hauptschule czy dla Gimnazjum). Trzeba minimum 2 przedmioty wybrac, w ktorych bedziesz sie "specjalizowac" (np. deutsch, englisch albo mathe, physik i sport, itd.).no i potem jest rok bodajze refendariat.
Kolezanka, ktora skonczyla pedagogike w Polsce (magisterskie!) musiala jakies kursy robic i praktyke (bezplatna), zeby moc w przedszkolu pracowac.

najlepiej wlasnie jest pisac direkt do uniwersytetow albo do tych bildungsbehoerde w danym miescie.

« 

Życie, praca, nauka