Dziecko

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie. Jestem Polka i w styczniu spodziewam sie dziecka z Niemcem. Chcemy byc razem i wspolnie wychowywac, jednak mamy tez świadomosc, ze nie możemy tak bezmyslnie wszystkiego rzucic. Zwlaszcza ja, bo jako obywatelce polskiej nie przysluguja mi tam zadne dodatki na dziecko.Czy ktos juz przerabial podobny temat i ma jakies pojecia co powinnam zrobic przede wszystkim, zeby dziecko mialo jak najlepiej.
Z góry dziekuje za informacje
Witaj,

Najlepsza rada dla Was to wziac slub i zameldowac sie u niego w Niemczech.Na dziecko przysluguje wam 154 eur miesiecznie do ukonczenia przez dziecko 18lat(nawet bez slubu ,ale musisz byc u niego zameldowana wraz z dzieckiem) i 67% twojej wyplaty ,jesli pracowalas przed ciaza placone co miesiac przez 12 miesiecy jesli zdecydujesz sie zostac z dzieckiem a nie pracowac jesli nie pracowalas przed ciaza nalezy ci sie 300 eur miesiecznie(ale to tylko jak bedziesz zona niemca).Dodatkowo jako zona nalezy ci sie 13 eur dziennie placone przed i po porodzie przez 14 tygodni w sumie.Jako malzenstwo jemu zmieni sie kasa podatkowa z 1 na 3 czyli dodatkowe ok 3[tel]eur bedzie miec.Jesli zarabia malo (liczy sie jego pensja przez ilosc osob w gospodarstwie domowym) to bedziecie miec doplaty od panstwa do mieszkania itd.Po slubie ty dostaniesz swoje ubezpieczenie i pozwolenie na prace.Jak masz jeszcze pytania to pisz
po slubie moglabys tutaj prowadzic ciaze (gabinety masz takie jak prywatne w polsce)i tutaj urodzic(szpitale sa na poziomie polskich prywatnych klinik ,masz osobny pokoj ,mozesz sobie wybrac jaki chcesz porod i moze byc maz przy porodzie za darmo,jedzenie tez super kilka pozycji w menu.
Bardzo dziekuję za informacje. Problem w tym, ze ja wciaz mieszkam i pracuje w Polsce. Chcialabym urodzic w Niemczec ale pod warunkiem, ze nasza polska kasa bedzie to refundowac ( to musze jeszcze sprawdzic)- nie wiem jak to bedzie z punktu widzenia jego ubezpieczyciela- czy wystarczy to, ze jest ojcem.
Zdaje sobie sprawe, ze gdybysmy wzieli slub byloby łatwiej ale wolimy z tym poczekac. Czy jest jakas szansa kontaktu z Tobą poza formum- widze ze temat dobrze znasz - a ja na pewno bede miala jeszcze kilka pytan. Wiec jezeli nie sprawi Ci to problemu to czekam na jakies wiescipodam maila: [email]
moje [gg]
Fundusz za Twoj porod w szpitalu w Niemczech powinien zapłacić od 1,5 do 3 tysięcy euro. W Polsce poród kosztuje tysiąc złotych!. Wiec mozesz zapomniec, ze NFZ ci go sfinansuje .Oczywiscie jak bys przebywala w Niemczech (przypadkowo oczywiscie)i dostalabys skurczy odbiora ci ,ale za porod zaplacic musisz sama i nie sadze zeby nfz ci zwrocil .
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka