Ratunku,pomocy przeprowadzka i osiedlenie w niem.!

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc ,za jakiś tydzień odbieram papiery potwierdzające niemieckie obywatelstwo.Obecnie jestem w Karlsruhe i do pazdziernika chcialabym sie na stale przeniesc do niemiec.Nie wiem tylko od czego zacząc chcialabym miec juz do czasu przeprowadzki wszystko zalatwione a nie wiem do jakich urzedow i po co pokolei sie zwrocic .Licze na czyjas pomoc.Nie potrzebuje zadnego mieszkania socjalnego ani HarzIV.Moj numerg [gg] Pil Plis o pomoc :D:D:D
ja tam nie wiem mam nadzieje , ze nie :D:D:D
ewulka widze ze jestes w temacie chcialabym sie cos ciebie zapytac ale niema cie na forum moglabys mi pomuc moj adres emeil [email] prosze odezwij sie buzka
PROSZE O POMOC...planuje kupic mieszkanie w niemczech tylko nie mam pojecia co z meldunkiem jak to jest czy gdy kupie mieszkanie to odrazu otrzymam meldunek na stale a co z dokumentami zmienia dowod na niemiecki ?
Zadzwon do urzedu meldunkowego w miescie, w ktorym chcesz kupic mieszkanie i zapytaj.
problem tylko w tym ze moge wszystkiego dobrze nie zrozumiec..poniewaz niemiecki znam ale nie az tak idealnie
nie ma jakis zasad ogolnych jak to jest z tymi meldunkami po zakupie mieszkania?Dla polakow sa inne zasady?
Czesto sa roznice w zaleznosci od Bundesland´u. A poza tym ludzie tutaj maja rozne informacje - czesto sprzeczne. Dlatego strata czasu na czekanie na odpowiedz, ktora pozniej moze sie okazac niepoprawna.
to tez prawda..musze udac sie do ambasady polskiej tam juz sie dowiem pewnieparu madrych rzeczy...dzieki za odpowiedz pozdrowionka i milego weekendu
wszstko zalerzy dokont chcesz sie przeprowadzic jezeli w danym miescie masz prace to ok niema problemu ale jesli nie to starasz sie o mieszkanie z miasta + sozialne + kurs jezykowy to trwa okolo tygodnia jesli posiadasz pap.nie niema zadnych problemow
tak samo nie potrzebujesz pozwolenia na prace bo masz pap. niemieckie pozwolenie na prace obowiozuje obcokrajowcow
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia