kita-gutschein

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wie jakie są procedury krok po kroku załatwienia kita-gutschein.jestem na hartzIV i nie wiem jak też załatwić dotację od job center na opłacenie przedszkola.proszę o udzielenie mi informacji.dziękuję.
hej/z tego,co wiem,to najpierw trzeba miec potencjalne miejsce w przedszkolu. Przeciez z kiga i kita w niemczech jest dosc ciezko. Jak zanjdziesz miejsce w kita lub kiga to wowczas otrzymasz papiery i mozesz pisac do job-center o dofinansowanie. Napisz,ze zalezy Ci na integracji dziecka z niemcami, o tym,ze chcesz,by dziecko uczylo sie jezyka niemieckiego,itp. na pewno dostaniesz dofinansowanie.pozdrawiam.
Tak,tylko,że ja dzwoniłam do przedszkola i tam mi powiedziano,że muszę iść najpierw do jugendtamtu i wypełnić jakiś formularz i czekać od nich na ten właśnie kita-gutschein.Następnie iść z tym do potencjalnego przedszkola.Wiem,że na miejce czeka się ok. 2 m-ce.Chodziło mi o procedury co po kolei mam robić,żeby nie biegać w tę i z powrotem, no i jakie papiery brać ze sobą do poszczególnych urzędów.pozdrawiam
Zapytam dzis wieczorem szwagierke i Ci napisze dokladnie. Ona kilka miesiecy temu oddawala corke do przedszkola niedaleko Spohie-Charlotte-Platz. Skad jestes z Berlina? i do jakiego przedszkola chcesz oddac swoje dziecko?Pozdrawiam.
Dziękuję,byłabym wdzięczna gdybyś się zapytała.Tak mieszkam w berlinie.chciałabym zapisać małą na lankwitz,gdyż mieszkam blisko.Tak w ogóle to jobcenter chce aby dostarczyć im anmeldung,żeby być gotowym do pracy w razie gdy mi dadzą jakąś ofertę.Nie wiem też jakie pismo wystosować aby jobcenter pokrywał mi koszta za przedszkole.
Juz wiem, musisz isc do Bezirksamt i tam poprosic o Antrag do kita. Wez ze soba akt urodzenia dziecka, zaswiadczenie o dochodach,dowod osobisty, paszport.Tam wypelniasz wszystko i musisz tez umotywowac dlaczego chcesz poslac dziecko do przedszkola. Napisz,ze zalezy Ci,by mala uczyla sie jezyka jak najwczesniej i zeby integrowala sie z niemcami. Za okolo 2 tygodnie dostaniesz odpowiedz,a tam info,ile godzin przyznali dziecku dziennie w kita, czy ma tam posilki. Taki dokument wazny jest 3 miesiace, daletgo warto miec zaklepane miejsce w kita. W tym dokumencie tez jest napisane,ile pokryje panswto za Twoje dziecko.
Pozdrawiam i powodzenia!
jeszcze jedno...nie musisz biegac po roznych urzedch, starczy bezirksamt, tak zalatwiala to moja szwagierka rok temu w pazdzierniku. Pozdrawiam!
Dzięki serdeczne.Gdybym miała jeszcze dodatkowe pytania,które mi się nasuną to proszę,jeśli będziesz znała odpowiedź,napisz do mnie.miłego weekendu.pozdrawiam
:) nie ma problemu! Daj znac,,jak cos zalatwisz:) pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ogłoszenia

»

Brak wkładu własnego