STUDIA W POLSCE I AUSBILDUNG W NIEMCZECH

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM!!!
Jestem mezatka od listopada 2007 z Niemcem.Takze pozwolonie na prace mam nieograniczone. Skonczylam studia licencjackie Informatyke i Ekonometrie w Polsce, uznali mi to w Niemczech jako bechelor.Do tej pory szukam pracy gdzies w biurze jak narazie mam pecha.Oczywiscie jezeli chodzi o sprawy biurowe mam doswiadczenie ale polskie. Szukalam wszedzie, napisalam prawie 100 bewerbung. Wiekszosc ze mnie rezygnuje bo twierdza ze nie mam erfarung w Niemczech.Arbeitsamt mnie tez olewa.Vermittlung Gutschein tez nie dostane (a moglam juz miec prace) bo czywiscie za krotko jestem arbeitslos (tzn 11 miesiecy )probuje teraz wlasnie szukac jakiegos Ausbildung ale niestety na 2009 dopiero - jako Industriekauffrau Niektorzy twierdza ze moglabym poszukac rowniez jakiejs 3 miesiecznej praktyki w jakiejkolwiek firmie oczywiscie jest ona nieodplatna.Jak myslicie jakie mam szanse na znalezienie pracy? Jezyk niemiecki u mniem dosc dobrze mam skonczona Mittelstufe. Prosze o pomoc z gory dziekuje : *
Moim zdaniem Twoje szanse na prace zaleza od tego co umiesz. Jesli skonczylas informatyke to moze znasz dobrze jakis jezyk programowania, albo znasz sie na sieciach lub tez projektowaniu wizualnym stron internetowych? Takich ludzi wszedzie brakuje. Znam ludzi w Niemczech, co maja tylko mature z gimnazjum, ale nauczyli sie sami programowac i pracuja jako informatycy. Znam tez dwoch takich co skonczyli w Polsce informatyke, ale tak naprawde na niczym dobrze sie nie znaja i do tej pory nie maja pracy. Podobnie jesli chodzi o ekonometrie, zalezy co umiesz. Jesli do tej pory nie udalo Ci sie nic znalezc to moze to Ausbildung nie jest zlym pomyslem. Ale nie chce Ci nic radzic, sama musisz zdecydowac.
Hi,

moim zdaniem dużo ludzi tez nie jest na tyle mobilnym... jak daleko od mieszkania szukasz pracy? Jeśli mieszkasz w okolicy w której jest trudno o prace to jest wielka konkurencja...
Co do praktyki... jak ci brakuje to trzeba dostać - jak inaczej nie idzie to niestety na własne koszty (bez zapłacenia). Często w ten sposób można dostać okazje być przejętym, jak się postara.
Inna możliwość jest szukać pracy przez Zeitarbeit. Mam znajomych którzy w ten sposób dostali stalą prace.
Jeśli jest w twojej okolicy dużo ofert pracy i po 100 Bewerbungach dostałaś tylko odmowy, to może musisz popracować nad twoja prezentacja. W końcu na Vorstellungsgespräch sama siebie sprzedajesz...
Inna możliwość, jak dobra przeciętną masz z twojego BA to możesz pójść na studia master i w ten sposób polepszyć twoje kwalifikacje o niemiecki Abschluss...
A Ausbildung to tez nie zły początek, tym bardziej, ze Industriekauffrau to jest dobry kierunek. Jeśli już masz ta Stelle, to się ciesz, bo jest duża konkurencja. Po studiach (tez Abi) ma się możliwość przez dodatkowy własny wkład już po 2 latach robić Abschlussprüfung przed IHK.

Tylko się nie załamywać, bo wszystko jedno gdzie, Arbeitgeber chce pozytywnie nastawionego, zmotywowanego aplikanta widzieć, wykształcenie jest w Vorstellungsgespräch dopiero drugorzędne (dopiero potem się liczy, jak trzeba pokazać co się umie :-))

Viel Erfolg.
Praktyka to naprawde nie jest zly pomysl (lepiej to jak tylko w domu siedziec i czas marnowac, tak powstaje luka w CV), a podania na Ausbildung juz mozesz wysylac. Teraz jest coraz ciezej o prace, dlatego nie jest do konca wiadome czy nawet po praktyce by Cie przyjeli. A wiec Ausbildung to dobre wyjscie, pieniadze dostaniesz...
Czesc AsikSz, chcialam sie Cuebue zapytac, jak wyglada i jak dlugo trwa uznawanie polskiego dyplomu? Pozdrowienia Kaska.

« 

Życie, praca, nauka