czesc..mam maly problem...Ausbildung...nie wiem jak sie za to zabrac:(( Mieszkam w niemczech ponad 2 lata, na poczatku przyjechalm tu tylko popracowac, spodobalo mi sie i zaczelam sie uczyc jezyka. Teraz chodze do VHS. Chce zdobyc certyfikat znajomosci jezyka. Bez zawodu w Niemczech nie ma przyszlosci, wiec chce zrobic Ausbildung, jako fizjoterapeutka. Ale nie wiem jak sie za to zabrac...czytalam juz na ten temat i wiem, ze trzeba napisac Bewerbung i znalesc Ausbildungplatz...ale czy moja matura ma tu jakies znaczenie?? jak sie za to zabrac? pomozcie!! moze wie ktos od czego zaczac?? jak to wszystko wyglada??
Czesc,
musisz miec wszystkie szkolne dokumenty przetlumaczone na Niemiecki. Niektorzy mowia ,ze tzeba przeslac do Ingenieurkammer o uznanie twojej polskiej szkoly. Ja tego nie zrobilam a i tak ausbildung dostalam. Wtedy musisz pisac podania i przygotowac sie na wiele negatywnych odpowiedzi
...sara...
15 paź 2008
dziekuje za odpowiedz:))
mam jeszcze jedno pytanko...piszac ´´wszystkie dokumenty szkolne´´ masz na mysli swiadectwo maturalne i swiadectwo ukonczenia szkoly? np liceum? czy cos jeszcze??
masz moze gg?? chetnie bym z Toba popisala poza forum, jesli to mozliwe?
moje [gg]
Ela+koeln
16 paź 2008
tylko jeszcze 'uznaj' polska mature w de, to odbywa sie dosyc szybko ;)
mausilein
16 paź 2008
ja jej tzn. matury tutaj nie uznalam. przetlumaczylam papiery w pl i w urzedzie zadali odemnie by byly one tutaj w de przetlumaczone wiecc olalam ich a ausbildungplatz i tak dostalam
cancri
16 paź 2008
nigdy nie słyszałam, żeby ciężko było dostać się na ausbildung. chyba gorzej z przetrwaniem tam, moja qmpela, niemka, zrezygnowała z robienia matury, i poszła też na fizjoterapię, po czym po roku wróciła, bo nie zaliczyła czegos tam.
Ela+koeln
17 paź 2008
Hej w moim przypadku, uznawalam mature (ale to zaden problem) co do tlumaczenia papierow to nie moga zadac aby je w De tlumaczyc, jedyne co musi byc to tlumacz przysiegly. A co do 'trudnosci' dostania sie na Ausbildung to mozna dyskutowac, bo tak latwo to to nie jest, jest duzo osob ktore po prawie 50-100podan wyslalo i nic z tego...