Jakie zarobki jako sprzedawca?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie czy ktoś wie ile wynosiłaby moja pensja brutto w Niemczech(landy zachodnie) pracując jako sprzedawca w sklepie (np. obuwniczym). Mam 26 lat wykształcenie wyższe ekonomiczne (studia w Polsce), znam niemiecki i angielski.
~ 1.500 Euro
Masz wyzsze wyksztalcenie i chcesz w sklepie obuwniczym pracowac??? Nie to zebym sie w Twoje plany mieszal, ale jesli znasz angielski i niemiecki i masz ekonomiczne wyksztalcenie to rozejrzyj sie za czyms adekwatnym do Twojego wyksztalcenia, wtedy zarobisz 3500 brutto.
sorry: ale nie w Niemczech
Może nie 3500 tak od razu, bo zależy gdzie i na jakim stanowisku, ale też popieram, że nie po to się robi studia, żeby pracować w sklepie obuwniczym - to można robić i po szkole podstawowej ;)
Dlaczego nie w Niemczech Mokotow? Beispiel - moj kumpel Milan (Slowak) - studia ekonomiczne w Bratyslawie, biegly niemiecki, angielski, podczas studiow pare praktyk w Wiedniu, od wrzesnia zatrudniony w Berlinie jako ekonomista w firmie sciagajacej sprzet kuchenny z Chin, Zeitvertrag 6 Monate, Eingangsgehalt 3,3 brutto.
aber hier geht es um "jako sprzedawca w sklepie"
Mokotow, lass mich bitte nicht denken, dass Du mittlerweile polnisch verlernt hast. Ich schreibe ihm, dass er sich einen ANDEREN JOB suchen sollte als Schuhverkäufer, dann vedient er mit seinen Fähigkeiten auch mehr, wenn er Glück hat. Du schreibst dann, dass dies in D nicht möglich sei. Wenn ich ein Beispiel gebe, dass es doch möglich ist mit EINEM ANDEREN JOB etwas mehr zu verdienen, dann schreibst Du - "Hier geht es aber um einen Schuhverkäufer"???? Kein logischer Zusammenhang!
Polnisch habe wohl noch nicht komplett verlernt - ich brauch nur ne neue Brille :-)
Eine Brille in dem Alter?:) Du bist wohl nicht älter als 30?:))
Nein, natürlich nicht. In Wahrheit bin ich 19. Aber auch hier setzt manchmal eine Sehschwäche ein. Genetisch bedingt.

:-)
Nein. Das habe ich nicht nötig. Ich bin älter. Älter als 19. Älter als 30. Wer sich dafür interessiert - forsche im Archiv.
..forsche im Archiv...

(sorry, dass ich mich einmische. Mokotow, du bist auch gemein, 11806 Beiträge :D)
wieso?

:-)))
Dazu braucht man Engelsgeduld :-))) Jemand muss wirklich ernste Interesse an Dir haben ;-) was nicht ausgeschlossen ist
Dzięki za informacje. 1500 brutto czyli jakiś 1000 netto. Oczywiście, że wolałbym pracować w biurze i zarabiać 3 000 euro, ale na takie stanowiska mają po kilku Niemców z takim samym wykształceniem, a wiadomo ich niemiecki jest perfekcyjny. Ja się będę cieszył jak dostanę pracę sprzedawcy.
Nie wiem Mokotow skąd wziąłes te info, ale jako sprzedawca butów raczej nie dostanie 1500 euro. Teoretycznie tak, zgadzam sie, tylko że w praktyce kilkaset euro na pół etatu.. Moja znajoma niemka zarabia 1200..
http://www.stern.de/media/pdf/gehaltsliste_01.pdf
Praktyka a teoria dwie rózne rzeczy.. Ciekawa lektura. Policjant 2800, tyle że poczatkujacy zarobi 1700.. Z ciekawości jutro zapytam u źródla.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie