Z USA do Niemiec- praca

Temat przeniesiony do archwium.
Od 8 lat jestem w San Francisco, pokonczylam studia i w Polsce i w USA. Pracowalam jako nauczyciel ang (prywatne i publiczne szkoly, rozne poziomy). W USA pracuje jako paralegal/ legal assistant; mam lata doswiadczenia w pracy buirowej (korespondencja, edytowanie tekstow itp. plus znawstwo prawa kalifornijskiego). Od 2 lat ucze sie niemieckiego, bo chcialabym sie przeprowadzic do Berlina, planuje zdawac ZD w grudniu 09. Chcialabym poznac polskie organizacje/ stowarzyszenia w Berlinie, oraz dowiedziec sie wiecej o mozliwosciach pracy. Czy ZD wystarczylby mi na sam poczatek aby podjac prace?
Z gory dzieki za pomoc.
To jeszcze raz ja. Chcialam tylko dodac, ze do Berlina przyjezdzam regularnie od 2 lat, mniej wiecej 3-4 razy w roku (jestem tez teraz do 11 stycznia). Wiem, ze o prace w Berlinie raczej ciezko, dlatego chce miec realny obraz tego co mozna tu ze soba zrobic. Z jednej strony przerazajace to troche, ale juz raz mi sie zagranica udalo :-)
no to zaczynając od tego, co wydaje mi się najmniejlogiczne w Twoich planach, jeśli chodzi o pracę to to, że akurat Berlin. Tam statystyczne bezrobocie jest większe od średniej krajowej w Polsce, nawet kilkakrotnie wyższe niż w takim Poznaniu, Warszawie, czy innych większych polskich miastach.

Co do pracy - zależy co chciałabyś robić i jakie masz wykształcenie. Aż roi się często od plakatów firm, które z przyjemnością zatrudnią absolwentów, ale uczelni technicznych. I właśnie z wykwalifikowaną siłą roboczą Niemcy mają największe problemy. Około 350/1000 zdających maturę idzie potem na studia (w Polsce ponad 700). Do tego dodać by trzeba, że w ostatnim czasie wprowadzono opłaty za studia, co skutkuje na pewno jakimś tam odestkiem zmniejszenia się chętnych na studiowanie, ale drugą stroną jest, że zdecydowana część ciągnie teraz do landów, gdzie opłat nie wprowadzono - np. , jeżeli nie powiedzieć, że w znacznej części mówię tutaj o Berlinie, gdzie z kolei studenci też szukają pracy.

Trzeba by jeszcze dodać, że w Niemczech Polacy jeszcze bez zezwolenia pracować nie mają prawa, pewnie będzie można dopiero po 2011. Trochę się będziesz musiała z tego powodu namęczyć, ale jeżeli będziesz miała dużo chęci, to jest szansa, że Ci się uda ;)

Jeśli byłbym na Twoim miejscu: Niemcy TAK, Berlin - NIE. Ale to ja decyzji nie podejmuję ;)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia