Podwójne obywatelstwo a wymiana studencka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Jestem studentem polskiej uczelni i ubiegam się o miejsce w programie wymiany międzyuczelnianej LPP-Erasmus do Niemiec (Giessen, Essen, Düsseldorf, Köln). Posiadam zarówno polskie, jak i niemieckie obywatelstwo; tyle, że z tego drugiego "nie korzystałem" do tej pory. Chciałbym połączyć wymianę z pomocą dla posiadających obywatelstwo i mam w związku z tym kilka pytań, za odpowiedź na które będę niezmiernie wdzięczny:

Czy otrzymałbym od niemieckiego socjalu pokrycie kosztów mieszkania w akademiku? Zależy mi na tej formie mieszkania, bo najłatwiej jest się wtedy doszkalać językowo.

Czy przysługiwałyby mi bezpłatne kursy językowe? Teoretycznie uczyłem się niemieckiego przez 8 lat; praktycznie mam 2 lata przerwy, a wiadomo, że to czyni drastyczne spustoszenia w znajomości języka:(

Wiem też, że organizowane są kursy dla studentów wyjeżdżających na Erasmusa, tyle że drogie - 450E/miesiąc (sic!). Czy mógłbym liczyć na pokrycie kosztów uczestnictwa w takim kursie?

Moje studia, jak i praca, wiążą się też z zakupem dość kosztownego, jak dla mnie, sprzętu (ok 200E) - czy mógłbym liczyć na refundację/zapomogę?

Ze względu na specyfikę studiów i braki językowe nie mógłbym w tym samym czasie pracować; czy mimo tego byłbym uprawniony do innych świadczeń socjalnych? Jakich i w jakich kwotach, jeśli tak?

Wreszcie, gdzie musiałbym się udać i jaki byłby przewidywany czas oczekiwania na ewentualne formy pomocy, krok po kroku:)?

Przeczytałem dyskusje na innych tematach, więc dodam jeszcze tylko, że nie mam zamiaru wyłącznie pasożytować na niemieckim systemie społecznym - moje plany zawodowe są związane właśnie z tym krajem, a wymianę traktuję jako krok ku ich realizacji:]
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje, to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam
Hallo,

mysle, ze nie bedziesz mial prawa do zadnych swiadczen w Niemczech.

Studenci nie maja prawa do pomocy socjalnej (Harz 4).

Jezeli dochody rodzicow studenta sa bardzo niskie, ma on prawo do Bafög (stypendium socjalne).

Mysle, ze nie bedziesz mial prawa do Bafög.(Bafög jest przyznawane dla studentow, ktorzy studuja na uczelniach niemieckich. Wyjatek: tzw Auslandssemester, kiedy to student z uczelni niemieckiej studiuje przez semestr na uczelni zagranicznej).

Najlepiej zwroc sie ze swoim pytaniem do Bafög-Amt uczelni, na ktorej bedziesz studiowac.
http://www.bafoeg-rechner.de/FAQ/zustaendiges_bafoeg_amt.php

Pozdrowienia

L.
Musisz dwie rzeczy rozdzielic: studia i socjal.Socjal nalezy Ci sie jesli jestes bezrobotny albo ewentualnie pracujesz ale bardzo malo zarabiasz , wtedy mozesz otrzymac np tzw Wohngeld albo inne dodatki.Jesli studiujesz nie nalezy Ci sie zadna z tych form.Jedynymi formami "dofinansowannia" studentow przez panstwo jest Bafög,Darlehen albo stypendia.
Z tego co wiem wyjezdzajac z PL na wymiane otrzymasz stypendium, nie mam pojecia ile placi Erasmus,ale z pewnoscia na oplate akademika starczy.
Wiesz ...ze studiami to jest tak, gdybys byl w Polsce a nie DE tez musialbys sie jakos utrzymac,w 99% przypadkow rodzice musza siegnac do kieszeni,oczywiscie sa tez stypendia,ale suma sumarum ze stypendium z Erasmusa nie beda Twoje studia w DE drozsze niz w PL.Wszyscy studenci z wymiany, ktorych tu spotkalam twierdza, ze mozna jeszcze zaoszczedzic.
Refundacji za zakupiony sprzet nie dostaniesz, przynajmniej nie slyszalam o takim wypadku.Np studenci architektury muszy naprawde duzo kasy na modele wydawac,jedyna forma "zwrotu" kosztow jaka jest dla nich mozliwa to sprzedanie projektu.
Pracowac mozesz, jesli dostalbys Bafög to nie mozesz zarobic miesieczne wiecej niz okolo 300 EUR miesieczne.
Wniosek na Bafög mozesz zlozyc w DE, przy czym potrzebujesz do wniosku informacje o zarobkach rodzicow, czyt. roczne rozliczenie podatkowe z ostatnich dwoch lat.

Wiesz,o niemieckim socjalu krazy wiele mitow.Podobnym mitem jest, ze DE to kraj plynacy miodem i mlekiem. Jako osoba z niemieckim obywatelstwem naturalnie masz do tego prawo, przy czym musialbys przespacerowac sie po kilku urzedach i przede wszystkim nie studiowac.
Leonie ma racje.
Sozial nie przysługuje studentom. Ale możesz spróbować starać sie o Wohngeld! To nie są duże kwoty ale zawsze coś.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czyli, że tak to bezpośrednio ujmę, jeśli byłbym bezrobotnym niestudiującym, grzejącym się wygodnie na kanapie, dostałbym środki z opieki socjalnej; natomiast jeśli chcę studiować i poprawić ten stan, to już nie? :|
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czyli, że tak to bezpośrednio ujmę, jeśli byłbym bezrobotnym niestudiującym, grzejącym się wygodnie na kanapie, dostałbym środki z opieki socjalnej; natomiast jeśli chcę studiować i poprawić ten stan, to już nie? :|
Popatrz na to inaczej : bezrobotny hipotetycznie moze w kazdej chwili podjac prace i przestac byc uzalezniony od pomocy socjalnej.Jesli student ma nienajlepsza sytuacje materialna moze otrzymac bafög, ale i tak jego status jest dziwny...nie "pracuje" ale jest zajety, do pracy go nie wyslesz bo musi studiowac.A czy studiuje to wie tylko on, tzw wieczni studenci to stosunkowo czesty wypadek.Poza tym w Niemczech obowiazek alimentacyjny rodzicow to nie pusta nazwa, tylko fakt. Jesli studiujesz rodzica MUSZA cie utrzymywac, panstwo nie wyreczy niekogo z tego obowiazku
Moja koleżanka dowiadywała się swego czasu, czy jakaś pomoc socjalna by jej przysługiwała... Powiedziano jej, że jak się decyduje na studia za granicą, to chyba ją na to stać!!!
Ale Wohngeld sobie wywalczyła ;) (nie dużo... po przedstawieniu na papierze, że zarabia 400 Euro w miesiącu, ile idzie na mieszkanie (ok 270 Euro), dostała dofinansowanie - 90 Euro)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe