Co złego was spotkało w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Zapewne tych złych rzeczy było znacznie więcej niż tych dobrych. Tu możecie wypisać wszystkie wady mieszkańców tego kraju oraz i ogólnie co się wam w Niemczech nie podoba.
a po co to?
W Niemczech NIC.. no ale w Polsce to mógłbym długo wyliczać..

Dlaczego zakładasz z góry, że >Zapewne tych złych rzeczy było znacznie więcej niż tych dobrych.???

Drugie pytanie wady mieszkańców tego kraju.. w porównaniu z nami to drobnostka.. a wady Polaków.. no cóż.. chociażby zadawanie idiotycznych pytań na forach..

Co mi się w Niemczech nie podoba? Chyba obcokrajowcy.. zwłaszcza Polacy..
Powyzszy komentarz strasznie mnie wkurzyl. Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnych pogladow, ale zeby takie rzeczy wypisywac na swoj kraj to juz szczyt bezczelnosci. Nie jestem rasistka, ale osobiscie nie lubie Niemcow, mimo ze tam studiuje. Na poczatku nabieramy sie na ich uprzejmosc, sa obrzydliwie i sztucznie mili, wiecznie sie usmiechaja, ale to jest ich tzw falsz. Nie jestem jedyna osoba, ktora to zauwazyla. Wszystko u nich jest takie komputerowe przykladem jest to, ze spoznilam sie 1 dzien z oplata za semestr, musialam zaplacic 15 Euro kary.
>Powyzszy komentarz strasznie mnie wkurzyl..

No i o to mi właśnie chodziło..

Powielamy niestety stereotypy i to w obie strony. Z pewnością są fałszywi, ale chyba nie bardziej niż Polacy. Dam Ci dobrę radę, spróbuj zrobić jakiś interes z Polakami w Niemczech.. Jakoś do tej pory żaden Niemiec jeszcze mnie nie oszukał a z "niemieckimi" Polakami mam prawie same złe skojarzenia. I znowu uogólnienie..

Nie można w ten sposób stawiać pytań. Idąc dalej tym schematem.. Anglicy to flegmatycy, Włosi mafia, Rumuni złodzieje, Polacy pijacy.. etc..

Ps nie ma narodów idealnych. To co nazywasz fałszem jest w Niemczech namiastką tego co u nas nazywamy pobożnością..
Ps 2 Ordnung muss sein! to jest właśnie ta subtelna różnica pomiędzy naszym do cna skorumpowanym krajem a Niemcami.. znowu uogólnienie?

Nie traktuj wszystkiego tak kategorycznie i naucz się trochę czytać pomiędzy wierszmi. Pozdrawiam
skoro uwazasz, ze nie ma idealnych narodow to po co najezdzasz na Polske?Sam sobie zaprzeczasz. Pozdrawiam
jr13 ale ty smieszny i naiwny jestes.Ja przez niemcow zostalem oszukany i to nie raz.Dla Niemcow Polacy to zlodzieje samochodow , pijacy a kobiety to prostytutki.Piszesz takie glupoty bo nie znasz realiow.W rzeczywistosci to co jest Polakom przypisywane wystepuje w Niemczech jeszcze czesciej.Korupcja tu tez istnieje i pijakow nie brakuje.A tacy ludzie jak Ty to zenada.Zeby na wlasny narod pluc
Nie uprawiajcie tu propagandy. Polacy za granica to nie sam narod!!
Polacy za granica (rowniez w Niemczech), glownie ci, ktorzy przyjechali za dorywcza praca, sa niestety pazerni i falszywi. Kto twierdzi inaczej, to nie zna realiow!! W Polsce sie nawet mowi, zeby uwazac na Polakow za granica, bo tam Polak Polakowi wilkiem - GOOGLE!
I nie piszcie tu farmazonow, ze ktos z was pluje na wlasny narod, jak juz to na takich polaczkow co w d.. maja innych polakow, i ktorzy chca sie dorobic na swoich rodakach! Normalnie czytac mi sie nie chce, jak czytam wasze pierdoly...

I jeszcze jedno, ostatnio slyszalem w radiu jak mlody Niemiec opowiada, ze Polacy w Polsce sa o wiele przyjazni niz Polacy w Niemczech. Wiec cos w tym jest!
Głupich nigdzie nie brak..
ps do Naworskiego: słowo klucz: samokrytycyzm.. a pozatym realia..;-)
znam bardzo wielu Niemców, ale chyba na innym poziomie niż TY.. z tego może faktycznie wynikać róznica.. ;-)

ps2 ogólnie łatwiej jest mi sie dogadać z Niemcami, mają zasady a Polacy raczej nie..
Przepraszam za ten komentarz,ale nie mogę się powstrzymać...

Żal mi takich ludzi jak Ty ir... Jeśli tak obrażasz swoją Ojczyznę,w przyszłości nie cofniesz sie przed tym,by obrazić np swoją żonę/męża.Skoro nie czujesz przynależności do Ojczyzny,to kim/czym się czujesz być?
Ale tu nie chodzi o żadne obrażanie, tylko pokazanie realiow i samokrytycyzm. Wątek zaczyna się od postu : "co Wam zlego zrobili Niemcy? " Taki post jest fair a jak ktos napisze co mu zlego Polacy zrobili to juz nie fair?? Bądżmy obiektywni. Polacy będący za granicą zachowują się w większosci tragicznie, to dlatego są np zwalniani w Irlandii, bo kradną i piją ( nie zmyslam ale mam na to co najmniej 10 przykladow). Nie o to tu jednak chodzi. wątek zaczyna się "co zlego nam Niemcy zrobili" i moim zdaniem to jest wlasnie bez sensu. Rownie dobrze mozna napisac co zlego zrobili nam Włosi, Czesi czy np Polacy. Bądźmy obiektywni. Bez sensu jest takie gadanie co kto komu zrobil, bo to wszystko zalezy od czlowieka a nie od narodowosci. PS. Nie obrazajmy się tak jak np Niemcy mowią na nas ze jestesmy zlodzieje czy pijacy bo TAKA jest prawda w większosci. Niestety, ale jak jestem za granicą to nie raz wstydzę się za moich rodakow. I to nie ma nic wspolnego z patriotyzmem, bo ojczyznę zawsze będę bronic. Ale nasz narod w wiekszosci sam o sobie stanowi, kiedy za granicą tak się zachowuje. Wiec nie miejmy pretensji do tych ktorzy zwracają na to uwagę, ale do tych co taki obrac Polaków za granicą tworza.
Jak najbardziej popieram Twój post! Ale uważam,że temat dotyczy konkretnych przykładów tak jak piszesz,wiec nie rozumiem dlaczego ktoś obraża pod nim nas tzn Polskę?? To się mija z tematem~!

Uważam że ogólny temat jest nie na miejscu,zwłaszcza,że jest to strona poświęcona jak sie domyślam, w większości pasjonatom j.niemieckiego.To prawda co piszecie o Polakach i Niemcach.Jednak wszyscy o tym wiedzą,i nie trzeba o tym mówić głośno,bo ktoś może poczuć się urażony.
Nie zapominajmy że nie wszyscy tacy są,naprawdę ludzie są lepsi niż myślicie!
Nie rozumiem Cię. Najpierw obrażasz jr13, bo nie pała tak jak Ty bezwarunkową miłością do rodaków, a potem popierasz post, który wyraża te same poglądy. I co niby ma być tą obrazą Polski? Dla mnie największą obrazą Polski jest właśnie spory odsetek chamstwa wsród rodaków w kraju i za granicą.
>Przepraszam za ten komentarz,ale nie mogę się powstrzymać... etc..

Pytanie jest tendencyjne, nie widzisz tego? Twoj post tez. Na czym ma polegac przynaleznosc do ojczyzny? Z tym obrazaniem to chetnie Ci odpowiem, juz samo pytanie sugeruje odpowiedz. Napisalem wczesniej, nie wolno tak formulowac pytan. Zakladasz cos z gory, co nie do konca odpowiada prawdzie. Pojechalem troche w druga strone. Prawda jak zwykle lezy gdzies po srodku, chociaz niestety nie przesadzam.. Takie sa realia. Proponuje wiecej dystansu i samokrytycyzmu. Pozatym chyba wcale nie zrozumiala(e)s sensu mojej wypowiedzi. Stereotypy.. Nikogo nie mam zamiaru obrazac.
>kim/czym się
>czujesz być?
Tego pytania to juz w ogole nie rozumiem..(gramatycznie tez) No na pewno nie Niemcem.. jezeli do tego zmierzasz. Ludzie dziela sie wylacznie na madrych i glupich, ogolnie tych drugich jest chyba zdecydawanie wiecej, albo sa po prostu bardziej zauwazalni. Glupota chyba lepiej sie sprzedaje..;-)
Zycze Wesolych Swiat.
hmmm... W sumie to nic? Mieszkam tam od pół roku i to co mnie wkurza to młode panny które obgadują xD
Witam sylwia czy mogę zadać Ci kilka pytan odnośnie życia w Niemczech
pytaj :P
Temat przeniesiony do archwium.