praktyka zawodowa w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Za rok zamierzam wyjechać na wakacyjną praktykę do Niemiec z programu Socrates -Erazmus. Dowiedziałam się, że mogę otrzymać dodatkową pomoc od rządu niemieckiego np. w postaci wohnungsgeld bo to co otrzymam z erazmusa to jest kwota w wysokości około 400 lub 500 euro miesięcznie. W jaki sposób moge się starać o niemiecki socjal, jakie i gdzie dokumenty złożyć, jak udowodnic, że mój dochód miesięczny to np.500 euro?
zasilku socjalnego od 2005 roku nie ma w Niemczech...jest tylko zasilek ALGII lub ALGI...a prawo do nie go maja...Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

und

bedürftig sind.
sklada sie wnioski i dokumentuje dochodami jakie sie posiada(wszystkie)lacznie z majatkiem w Polsce....
na sozial to raczej nie masz szans... jak pani w urzedzie bedzie nie mila to ci powie, ze jak cie nie stac to po co przyjezdzasz??? - tak powiedzieli mojej znajomej.
o wohnungsgeld skladaj. ta znajoma dostawala 90 euro na miesiac
w jakim urzędzie powinnam złożyć wniosek o wohnungsgeld ,co to za wniosek,gdzie go moge dostać?
w Wohnungsamt... w tym Bezirku, do ktorego bedziesz nalezec
aha, i wszystkie kopie papierow, ktore potwierdzaja ile masz miesiecznie pieniedzy na koncie i w miesiacu jakie stale wydatki (poczawszy od czynszu skonczywszy na wydatki na bilet itp.)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie