Co z pelnoletnim dzieckiem

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze o rade!!Opisze krotko swoj problem moze ktos bedzie mogl mi cos poradzic.Od roku mieszkamy z mezem w niemczech mamy pozwolenie na pobyt maz pracuje w niemieckiej firmie.19 letni syn uczyl sie w przygranicznym Guben w niemieckiej szkole,zrobil 11 i pol dwunastej klasy.Przerwal nauke a my postanowilismy ze zacznie sie uczyc tutaj(okolice Speyer).Ale przespalismy terminy za pozno juz na znalezienie ausbildungplatz wiec musimy przeczekac do nastepnego roku.I tu wlasnie moja prosba moze ktos doradzi co zrobic zeby on mogl tu przebywac legalnie bo jesli zechce pracowac to musi sie starac o pozwolenie na prace-tak mysle.Bardzo prosze o rade moze znacie podobne sytuacje..Bede wdzieczna za pomoc.
Jak jest zdolny i ma motywacje samodzielnego uczena sie, to wyslalbym go na studia i zameldoowal go jako außerordentlicher Hörer (nie musi miec matury), zamiast wysylac go do pracy czy na jakies Ausbildung. Moze troszke zobaczyc, jak to jest byc studenten. Oczywiscie na kierunek, ktory go interesuje! Z tym nie powinno byc problemow i w tym wypadku dostaje wize na podyt jako student.
Chodzi wlasnie o to ze on postanowil nie robic matury bo nie zamierza isc na studia,dlatego tez przerwal nauke.Chce zdobyc zawod i zarabiac wlasne pieniadze-wiesz takie sa prawa mlodosci-ale to jego decyzja.Mamy termin w arbeitsagenture i wtedy ma dostac beratera ale ja nie wiem czy oni cos pomoga czy jemu bedzie sie nalezalo to CJD na przyklad bo przeciez my nie mamy papierow niem.
ale jeszcze jedno pytanko-na czy polega to studiowanie bez matury?bo o takim czyms nie slyszalam
Jeszcze jakby nie bylo decydujesz za niego, wiec wychodze z zalozenia, ze jeszcze nie umie tak dobrze jezyka, zeby mogl sie juz szkolic.

Poza tym jest chyba juz za pozno, aby dostac na jakas dobra Lehre, jak wogole sie dostanie, bo przeciez jest jeszcze polskim obywatelem i do tego po 18-te.

Jakby sie nic nie udalo zalatwic i jak nie chce studiowac, to niech idzie na kurs jezyka niemieckiego, tj. Deutsch als Fremdsprache na jakims bliskim wam Uniwersytecie jako Außerordentlicher Höhrer. I ma spokoj na rok, jest ubezpieczony i dostajesz jeszcze pieniazki na niego, do 27 roku zycia.

Co do studiowania bez matury, to z tego co wiem, to jest tak, ze sa takie kursy w Niemczech, gdzie robi sie pare kursow - moze 6 czy 7 (kursy te sa potrzebne aby studiowac Twoj kierunek, ktory wybralas. Zalozmy, ze chesz studiowac infromatyke i wtedy musisz zdac matematyke (Stufe III, ustny i pisemny), fizyke (Stufe I, ustny i pisemny), niemiecki (Stufe III, pisemny), angielski (Stufe II, ustny i pisemny), musisz odwiedzac jakis wyklad na uniwerstytecie z aktualnego planu informatyki, n.p. Einführung in die Informatik i zdac egzamin u wykladajacego profesora, programowanie za pomoca jakiegos jezyka n.p. C++, czy Java, i moze jeszcze cos. Wiec robisz pare egzaminow i mozesz studiowac bez matury. Dla kazdego kierunku jest odpowiedni kurs przygotowawczy. Ale najlepiej spytaj sie osobiscie profesora, ktory jest dopowiedzialny za te wlasnie sprawe. On Ci wszystko powie - jakby nie bylo kasuje za to niezle pieniadze, poniewaz coraz czesciej spotykam absolwentow bez matury, ktorzy ukonczyli studja z wyroznieniem.
No to mnie zaskoczyles z tymi studiami bez matury..Co do jezyka niemieckiego to moj syn jak pisalam wczesniej chodzil do niemieckiej szkoly,tylko nie w tym landzie.Tak ze jesli o to chodzi to nie ma problemu,sswiadectwa szkolne ma rowniez niemieckie.Dziekuje w kazdym razie za pomoc i sadzac po ilosci odpowiedzi na moja prosbe temat nie jest powszechny.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa