Pomoc socjalna itd itp

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos orientuje siejak to jest z pomoca socjalna w Niemczech? komu przysluguje?
Jezeli ma sie zameldowanie itd..
juz kilkakrotnie byl opisywany ten temat,

jezeli masz obywatelstwo niemeickie przysluguje Ci, jezeli nie masz, musisz pzrepracowac 12 miesiecy w neimczch
Arbeitslosengeld II - zasiłek dla bezrobotnych
Zgodnie z reformą zwanę Hartz IV wprowadzoną w życie 01.01.2005 wszyscy bezrobotni otrzymują nowe świadczenia socjalne zwane Arbeitslosengeld II (niektórzy Arbeitslosengeld I).

Bezrobotni zdolni czysto teoretycznie do pracy w wymiarze co najmniej 3 godzin dziennie ale bez źródła stałego dochodu mają prawo do świadczeń nazywanych Arbeitslosengeld II/Sozialgeld (ALG II – w skrócie). Bezrobotni niezdolni do pracy przez przynajmniej 3 godziny dziennie jeśli mieszkają przynajmniej z jednym uprawnionym do otrzymywania ALGII otrzymają tzw. Sozialgeld, a w przeciwnym razie Sozialhilfe. Dzieci otrzymają Kindergeld. Wychowujący dzieci do dwóch lat mogą otrzymać dodatkowo Erziehungsgeld. Studenci mają prawo do świadczeń dla studentów nazywanych w skrócie BAföG. Uczniowie zawodu (tzw. Auszubildende) mogą starać się o Berufsaubildungsbeihilfe (BAB). Ci zaś, którzy pracują, ale nie zarabiają wiele ponad poziom pomocy socjalnej ALG II mogą sprawdzić, czy nie przysługiwałby im Wohngeld (dodatek mieszkaniowy).

Jeśli małżonek lub rodzic posiadający niemieckie obywatelstwo zameldowany jest oficjalnie na terenie Niemiec, to według prawa niemieckiego jego „nie-niemiecki” małżonek i dzieci mają prawo do uzyskania wizy pobytowej według zasady zezwalającej na wspólne prowadzenie rodziny. Nie ma tu żadnej różnicy od kiedy „niemiecki” małżonek lub rodzic jest zameldowany na terenie Niemiec. Wizy takiej udziela się zazwyczaj na okres od jednego roku do kilku lat.
* Wysokość świadczeń ALG II/Sozialgeld

Stawka podstawowa (dla samotnych i samotnie wychowujących dzieci oraz dla wnioskodawcy, którego małżonek jest niepełnoletni) wynosi od 01. lipca 2[tel],- €. Małżonkowie otrzymują po 323,- €.

Dzieci do ukończenia 6. roku życia otrzymuję 215,- €. Od ukończenia od 6. do 13. roku życia - 251,- €. Od 14 lat aż do pełnoletności - o ile nie ukończyły 25 lat i mieszkają z rodzicami - przysługuje im 287,- €.

Do wszystkich wyżej wymienionych kwot dochodzą koszty mieszkania, które również pokrywa jednostka wypłacająca ALG II. Nie wszystkie jednak mieszkania są finansowane przez ALG II. O tym, czy czynsz i wszystkie pozostałe koszty mieszkania są „odpowiednie” do liczby członków rodziny i granic ustalonych przez miejscowe władze rozstrzyga zawsze jednostka wypłacająca świadczenia.
To sa stare stawki..niestety sozpol widocznie jeszcze nie poprawil...Od 1 lipca jest wiecej na dzieci od 6 lat nawet duzo wiecej..........komu sie nalezy??
Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

und

bedürftig sind.
Wklejam po Niemiecku jest to bardziej wiarygodne wedlug Mnie z Arbeitsamtu to ostatnie dotyczy Polakow czyli jak masz Arbeitserlaubnis
Sory pomylilam sie dobre stawki wpisalas.!!
jakie stare stawki przeciez pisze ze od 1 lipca, i takowe jak wyzej otrzymuje sie teraz,

byla podwyzka na dzieci szkolne miedzy 6 a 13 o jakies 40 e , wiec jak widac jest teraz ponad 250 e na dzieci w tym wieku
jakby ta osoba powyzej znala niemeicki to nei pyatla by tutaj tylko pzreczytala na stronce ARGE
A sozpol(chociaz nei polecam) dzialal i dziala, codziennie odwiedza te urzedy wiec wiadomosci ma aktualne
ja mam jeszcze inne infoaleok
dzieki wam
pozdrawiam
Chyba przeprosilam i napisalam ,ze pomylilo mi sie ze stawkami...Madralinska Gieron....A pozatym mieszka w Niemczech takze chyba tak podstawowe slowo jak Arbeitserlaubnis zna......
u-l-m-a...za malo napisalas na jakiech warunkach tu jestes itd..na same zameldowanie w Niemczech nie dostaje sie pomocy socjalnej
A ja sorry, bo nie zauwazylam ze poprawilas wnastepnym poscie heh,

chyba obydwie za szybko piszemy ;.)
wiem ze takie stawki sa skoro tak stoi na stronce Jednostki Wyplacajacej, wiec sie nie wymadrzam, tylko pisze prawdziwe informacje
Arbeitserlaubnis - nie wiem dlaczego kazdy ma znac?
Ja ani moj maz nigdy zadnego pozwolenia na prace nie potrzebowalismy, mamy niemeickie obywatelstwa, wiekszosc naszych znajomych tak samo, wiec nie koniecznie kazdy powinien takie slowko znac ;.)
Ale i tak jestes na biezaco i zansz sie na temacie!
To miala byc aluzja?
Wyszukiwac stronki i czytac po niemeicku ze zrozumieniem w szkole jezykowej mnie nauczyli ;.)
Passt schon! Aber du kennst dich in dieser Materie hervorragend aus! Man muss auch wissen, wonach, wo und wie man sucht!
nie wiem po co te swoje 3 grosze wtracasz wogole , jezeli nie miales nic do powiedzenia w temacie , ani nie pomogles w niczym osobie pytajacej , chyba sprawia co przyjemnosc jak dokuczysz innym ???
A kto w niemzech nei wie zo to jest Harz IV ??? Trabia o tym codziennie w Radio i Tv , wiekszosc polakow pobiera , lto pracuje tez wie, bo odprowadza skladki od dochodu.
Nie rozumiem, dlaczego sie tak denerwujesz? Przeciez nie napisalem nic zebym Cie obrazic!

Masz racje, ze nie mam pojecia, co to Sozialhilfe czy Hartz IV, Stipendium itd., ale tylko z jednego powodu, bo nigdy nie mialem szan, cos od panstwa dostac, czy w Polsce czy za granica. Wiec jestem tego zdania, jak sobie nie pomozesz, to nikt ci nie pomoze.
Ja tez nigdy nie potrzebowalam Arbeitserlaubnis ,ale to slowo jest tak przez ostatnie lata modne wsrod Polakow,ze zna je prawie kazdy...
Zapomnialem o Arbeitserlaubnis! Oczywiscie musialem sie starac o to i tez o wize. Ale na szczescie te czasy u mnie sa juz historia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego