Przeniesienie się do Niemiec zaczynając od zera

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Mam w planach przeniesienie sie z córką i narzeczonym do Niemiec, przynajmniej na okres kilku lat. Przyszły mąż pracuje często w Niemczech, zna język. Chcielibyśmy wszyscy całą trójką wyjechać i zamieszkać tam, bo męczą nas częste wyjazdy i pobyty chłopaka wz dala od nas. Dodam, że kompletnie nie znam niemieckiego :( ale zaczęłam kurs online żeby załapac chociaż podstawy. Domyślam się że nie bedzie nam łatwo na początku, zaczynając od "zera" , nie mając tam mieszkania, znajomych, kontaktów, stałej pracy.
I tu pytanie , jakie są procedury odnośnie meldunku, świadczeń na córkę, zapisania jej do przedszkola, starania się o pracę - mówię tu o sobie :) Narzeczony nie będzie miał problemów pewnie ze stałą pracą, jednak ja, z nieznajomością języka, zastanawiam się czy jakąkolwiek znajdę :(
pozdrawiam sedecznie :)
Ciezko powiedziec, bo jezeli nei masz obywatelstwa musisz wystapic o pozwolenie na pobyt , nie masz meza neimca wiec na zasadzie laczenia rodzin odpada.

Zeby dostac pozwolenie musisz udowodnic ze potrafisz sie tutaj utrzymac, bez obywatelstwa od Paanstwa nic Ci sie nei nalezy.

Jak piszesz twoj narzeczony nei jest Twoim mezem, wiec nei moze chyba was podciagnac pod swoje ubezpieczenia, wiec wszystko bedziesz musiala chyba oplacac sama.

Zeby pracowac potzrebujesz pozwolenia na prace, bez jezyka z praca tez moze byc ciezko, nawet do spzratania w kazdym prawie ogloszeniu wymagany neimeicki w mowie i pismie.

Absolutnei nei chce Cie straszyc ale takie sa realia.
Do wynajecia mieszkania ze spoldzielni potzrene jest stale zrodlo dochodow, wiec mzoecie je zapenw wynajac na narzeczonego skoro ma prace.
Z Kindergeldem na corke nei bedzie problemow, chociaz moze To troche potrwac , sprawdzaja czy nei pobierasz w Pl rodzinnego, mysmy czekali okolo roku, nas sprawdzali jeszcze w Holandii.

Z pzredszkolem moga byc problemy , nie ma miejsc, czasem czeka sie rok na miejsce pzredszkolu, czesto dowoza dzieci na drugo koniec miasta, ale to tez zalezy od miejscowosci, ilosci placowek itd
Mala korekta - już nie potrzebujesz pozwolenia na pobyt jako obywatelka państwa EU. Tak było kiedyś, teraz się meldujesz na dowód i już, często nie jest potrzebna nawet umowa wynajmu mieszkania, zależy czasem od urzędnika:)
Co do pozwolenia na pracę to trochę gorzej, ale jeżeli Twój mąż dostanie pozwolenie bez ograniczeń to Ty jako jego żona też będziesz mogła je dostać.
Ogólnie opłaca się chajtnąć -> podatki 2x mniejsze, jeżeli Ty nie masz dochodów bądź bardzo niskie. Aha, w maju 2011 mija okres przejściowy dla obywateli państw, które w 2004 roku przysapiły do EU. Wtedy obywatele ci uzyskają pełny dostęp do niemieckigo rynku pracy.
Jeżeli chodzi o dziecko to dostaniecie jakieś trzy stówki przez rok (Elterngeld), jeżeli nie będziesz pracować więcej niż 18 godzin tygodniowo. Do tego 164 Kindergeld do 18-tego roku życia dziecka. Jak to wygląda w praktyce z czasem trwania procedury załatwiania to Ci nie powiem, bo dopiero mnie to czeka;)
Co do samej kwestii znalezienia pracy to powiem tylko tyle - może być ciężko, zwłaszcza bez znajomości i z tego co się orientuję to co najwyżej przy sprzątaniu, bo bez języka to trudno o pracę choćby w barze czy przy dzieciach.
To chyba tyle na początek, powodzenia!
Co Ty za bzdury piszesz potrzebuje kazdy Polak.. tylko zmienilo to nazwe na Freizügigkeitbescheinigung ...codzien ludzie pytaja jak to zalatwic bo ciezko niechca wydawac tych pozwolen jak nie masz dochodu minimum 700 euro..a tu prosze jedna z setek osob...ktorej nie chca wydac pozwolenia...akurat dzisiejsze.. http://www.mypolacy.de/forum/topic/przedluzenie-freizuegigkeitbescheinigung-,15771
bez pozwolenia mozesz byc 3 miesiace...
OKej, odniosłem to do swojej sytuacji, 3 lata temu meldowałem się chcąc założyć działalność gospodarczą i nie było najmniejszych problemów. Może na tym polegał trick. Muszę jeszcze dodać, że mieszkałem wcześniej w Niemczech parę lat, ale potem się wymeldowałem i kilka miesięcy mieszkałem w Polsce (nie miałem zameldowania w D). Może to też miało jakieś znaczenie. Przepraszam w takim razie za wprowadzenie w błąd.
Pozdrawiam.
A co ma pozwolenie na prace do dzialalnosci...dzialalnosc otwierasz w jeden dzien..bezproblemu
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie