ALG II i WOhnung?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

mam pytanie co zrobic zeby otrzymac pieniadze na mieszkanie? Gdzie w ogole udac sie,jakie wnioski postawic,zeby moc miec wlasne mieszkanie w DE oraz pieniadze na dodatkowe,potrzebne meble?
Jak na razie otrzymlama Bescheid,ze otrzymuje ALGII i kase na czynsz (mieszkam u siostry i dzielimy czynsz na dwie)... Teraz chcialabym powoli zalatwiac sobie swoje wlasne mieszkanko. Co robic?
sama musisz znalesc mieszkanie i umowe najmu im zaniesc tam to pokryja Ci mieszkanie..i pozyczke na kaucje daja oraz osobny wniosek na Meble( Erstattung) zlozyc i zwolnienie z oplaty radio-telewizor(GEZ)...np.spoldzielnia moze zadac potwierdzenia z ALGII,ze Ci pokrywac beda mieszkanie wtedy tam idz po takie potwierdzenie jak i rowniez podaja Ci do ilu metrow i kwoty Ci zaplaca mieszkanie..na samotna osobe 45 metrow keadratowych na malzenstwo 60 i kazda dodatkowa osoba po 15 metrow..kwestia tygodnia u mnie to trwalo po przyjezdzie
nie zawsze sa to pieniadze zalezy od landu..u nas dawaja bon...najpierw mieszkanie szukasz potem oni przyjda zobaczyc co masz a czego nie masz i daja tyle ,ile uznaja za stosowne
Witaj, możesz powiedzieć jak załatwiłaś wszystkie sprawy meldunkowe itp..?
ja dopiero mam zamiar się wyprowadzić do Niemiec, z dzieckiem..
nie mam tam nikogo, więc nikt nie może mi pomóc.. Czy mogę liczyć na pomoc państwa na początek, zanim znajdę pracę i przedszkole dla dziecka?
Meldunek to najmniejszy problem musisz sie u kogos zameldowac u znajomych ,rodziny...na to nie potrzeba zadnego okumentu melduje Cie ta osoba i to wszystko.. potem dopiero na podstawie meldunku mozna dalej ruszyc ze sprawami jak masz Niemieckie obywatelstwo..bo jak tylko Polskie to troche klopot..bo trzeba pozwolenie na pobyt i wykazac sie dochodem
to znaczy na Polskim obywatelstwie trzeba(pobyt)Freizügigkeitbescheinigung
Anzahl der Haushaltsmitglieder Mietobergrenze / Monat
1 Person EUR 385,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkosten

2 Personen EUR 468,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkosten

3 Personen EUR 556,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkosten

4 Personen EUR 649,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkosten

5 Personen EUR 737,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkosten

Heizkosten 1,25 E za kazdy metr kw
Dominika mzoesz sprobowac isc do Wohnungsanmtu , to urzad od spraw mieszkaniowych, moze maja jakies oferty mieszkaniowe,
mozesz probowac w spoldzielniach, wybierz mieszkanie ,wez wzor umowy i zanies do JobCenter , wtedy dostaniesz odpowiedz czy zgadzaja sie pzrejac koszty czynszu,
pozniej mozesz postawic wniosek na wyposazenie swojego p[ierwszego mieskzania, musisz szcegolowo napisac jakie najwazniejsze rzeczy sa Ci potrzebne, moze przyjsc kontrola i to oni zdecyduja czego potrzebujesz, po oddaniu wnioskudostaniesz decyzje i otrzymasz albo bony do Lagrow z uzywanymi meblami,lub piniadze, w naszym miescie slyszalam roznie, jedni dostaja czesc w bonach , czesc w talonach, np 700 e na zakup firan , garnkow, poscieli itp, a bony na lozko ,szafe itp,
zalezy od wilekosci mieszkania, ilosciosob, czasu jaki taj mieszkasz, no i tego co wykaze kontrola, dostaniesz rzeczy nakbardziej neizbedne. Np nie cale meble kuchenne, jedynie szafke pod zlew i 1 wiszaca np. T jest tzw. minimum socjalne potzrebne do zycia ;.)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie