Mam Dylemat i to poważny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam , mam nastepujace pytanie i prosze o sęsowne odpowiedzi i przedewszystkim na temat , za dwa lata kończe szkołe i chciałbym na stałe wyjechac do Niemiec , chciałbym tam kontynłowac nauke , mam skończoną szkołe językową (j Niemiecki) i bardzo dobrze sie posługuje tym jezykiem , chciałbym tam pracowac i chodzić do szkoły ale nie na sudia tylko do Technikum zaocznego lub wieczorowego , moje pytanie brzmi:
jak mam znaleśc tą szkołe w Niemczech i prace ?
prosze o na prawde sesowne odpowiedzi i bez zbędnych komętarzy typu ( że mam kontynuowac nauke w Polsce i tu najlepiej zostać)
sENsownie by było gdybyś lepiej znała niemiecką gramatykę i ortografię niż polską... wybacz ten komENtarz...
w sumie to jestem chłopakiem , nie bede sie wypowiadac na kometarz nie na temat
za dwa lata to będziemy mieć rok pański 2011 i prawdopodobnie jeśli wszystko pójdzie dobrze to Niemcy zniosą ograniczenia na rynku pracy dla Polaków, będziesz sobie mógł pracować gdzie Ci się podoba :)
a jak to wyglÄ…da z miejscem zamieszkania ?
a jak będziesz miał się za co utrzymać no to znalezienie dodatkowej szkoły czy kursu nie będzie stanowiło problemu.. po prostu zorientujesz się w okolicy, a jak się szuka pracy?? no cóż.. po zniesieniu ograniczeń to pewnie czyta ogłoszenia w necie czy gazecie i szuka.. tak jak to robią teraz Polacy w Anglii
no jak jak? na początek to będziesz musiał mieć torche kasy na wynajem czegoś małego... tak samo jak szukasz mieszkania w Polsce.. czytasz ogłoszenia, jedziesz sprawdzasz czy ci się podoba i tyle.. teraz to jest problem bo chociaż jesteśmy obywatelami UE to są problemy ale za 2 lata powinno być inaczej...
tak jak mówisz po wzniesieniu rynku pracy , żeby mieszkać w Niemczech bede musiał załatwiać tymczasowe obywatelstwo tak jak teraz to jest ? czy po prostu bede mógł pojechac sie zameldowac pracowa i po pewnym czasie udokumentowanego pobytu dostane obywatelstwo , jak to jest ?
nie ma czegoś takiego jak tymczasowe obywatelstwo! żeby móc przebywać na terenie Niemiec potrzebujesz Freizügigkeitsbescheinigung (żeby je dostać musisz udokumentować, że masz się za co w Niemczech utrzymać).

Sprawa obywatelstwa: tak po pewnym czasie zameldowania w Niemczech masz PRAWO STARAĆ SIĘ o nadanie obywatelstwa, w najlepszym przypadku (np. gdybyś skończył w Niemczech studia) to CHYBA po 6, czy tam 7 latach. Pytanie tylko, po co Ci to obywatelstwo...?

Sprawa technikum: nie napisałeś jaką szkołę kończysz za 2 lata. Jeżeli gimnazjum, to możesz mieć problem, bo system edukacji w Niemczech wygląda trochę inaczej niż w Polsce - poczytaj na forum, ktoś kiedyś pisał właśnie, że chciałby po gimnazjum uczyć się dalej w Niemczech, ale z tym były jakieś problemy.
niemieckie Gimnazjum :) kończy się maturą i potem idzie sie na studia...
za 2 lata koncze szkole zawodowa
odnośnie pracy i pobytu, ile mam dni na załatwienia sobie tego dokumentu zeby przebywac legalnie na terenie Niemiec ?
bo piewsze co to oczywiście musze znaleśc prace i mieszkanie , i ile mam czasu na udokumentowania tego ze zarabiam i załatwienia tego dokumentu ?
czy moze mi ktoś tak w skrucie opisac od podstaw co robic po przyjezdzie do Niemiec (z zamiarem zostania tam na stałe) najpierw mieszkanie i zameldowanie czy najpierw praca ? jak to wszystko wygląda?
Boże, jak ty kaleczysz polski.

Co do mieszkania, to możesz mieszkać legalnie (od 2004 r.). Problem dotyczy tylko pracy.
Przez 3 miesiące możesz mieszkać swobodnie, a po tym okresie musisz postarać się o zezwolenie na pobyt. A jeśli chodzi o prace, to najpierw musisz dostać Genehmigung. Załatwianie tego zezwolenia trwa od 4-6 tygodni. Po tym okresie dopiero szukasz pracy, bo nikt Cie inaczej do legalnej pracy nie przyjmie. Jeśli się nie mylę, to trzeba te zezwolenie załatwiać osobiście, przesłać dokumentów nie da rady. Zatem jedziesz do Niemiec, stawiasz się w Arbeitsamt i czekasz 4-6 tyg aż uzyskasz Arbeitsgenehmigung. Gdybyś poszedł tam na studia, byłoby CO łatwiej, a jeszcze łatwiej jak ożenisz się z Niemką:)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego