chce wyjechać do Niemiec na stałe

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Wszystkich!!!!
Chce wyjechac do Niemiec na stałe mam pochodzenie niemieckie ale mam rowniez dylemat. Jestem na studiach licencjackich i zastanawiam sie czy je konczyc, napiszcie prosze czy takie studia maja tam jakas wartosc tym bardziej ze bede miala tylko licencjata? jeszcze jedno pyt. czy to prawda ze mozna w Niemczech chodzic na kurs nimieckiego ktory jest oplacany przez Państwo podobno dostaje sie jeszcze za to pieniadze? przepraszam ze tak chaotycznie pisze ale jestem w pracy i musze uwazac hehe
ze co? Oplaca Ci kurs i jeszcze maja Tobei zaplacic ze laskawie za bedziesz uczeszczal? Co za bzdury!!

Kurs darmowy mozna zalatwic, placi za neigo Bundesamt do sparw Emigrantow, zeby dostac darmowy tzreba spelniac okreslone warunki, byc bezrotnym , lub uchodzca, azylantem.
Jezeli ma sie niskie dochody mozna dostac ulge i placic 1 Euro za godzine , lub 50 procent ceny kursu.
ja bym na twoim miejscu konczyl tego licencjata i potem mozesz wyjechac.
jest bardzo wazne, ze to co zaczetne jest skonczone. jak bedziesz tak daleko, ze bedziesz szukac pracy, to mozesz miec z tego wzgledu problemy, bo nikt nie chce ludzi, ktorzy cos zaczynaja a tego nie koncza.

co do kursow j. niemieckiego, jak juz dobitnie kolezanka, gieron, napisala, to ktos opowiedzial ci polprawde. Pomysl logicznie i przeloz to na polskie warunki, czy ktos za chodzenia na kurs j. polskiego dostaje jeszcze pieniazki?
Drogie kolezanki-kolegi wcale ktos nie oklamal-bo faktycznie w latach 80 i na poczatku lat 90-tych panstwo oplacalo kursy plus placilo uczestnikom,tak jak gdyby chodzili oni wowczas do pracy...Mi tez trudno bylo w to uwierzyc ale moj tesc z tesciowa osobiscie tego doswiadczyli.Jednak w tym momencie rzeczywiscie oplacany jest tylko lub AZ kurs niemieckiego przez BAMF do poziomu b1.za kolejne stuffy trzeba placic samemu chyba ze ktos pobiera sozial i ma wyzsze wyksztalcenie to moze sie ubiegac o pokrycie kosztow.Nie funcjonuje to jednak zawsze,mozna by rzec-te kursy sa dla wybrancow...
Koledze proponuje dokonczenie licencjata,bo jednak to zawsze dodatkowy papier w rece-w DE co prawda go nie uznaja bo tutaj nie ma odpowiednika licenjatu ale nigdy nie wiadomo czy sie do czegos nie przyda...
maz nie musial za kurs placic, napisal prosbe o umozenie kosztow i rzeczywiscie przyznali mu kurs bez ponoszenia jakichkolwiek oplat, ale to tylko w wybranych placowkach tak jest.Za taka szkole ci nie zaplaca wiec nie masz co liczyc
Kurs z Bundesamtu do B1 za darmo, neidawno wprwadzone zostaly nowe kursy dla tych ktorzy skonczyli B1, za darmo dla bezrobotnych lun znozki dla nisko zarabiajacych, 1 E za godzine, lub 50 procent ceny,

Kursy w Pastwowych szkolach np VHS - wszystko jedno jakie za darmo dla pobierajacych swiadczenia dla bezrobotnych,

Kursy z ARGE - za darmo dla pobierajacych zasilek dla bezrobotnych + koszty dojazdow
ok juz sie dokladnie dowiedzialam o kursie, dzieki a teraz nastepne pyt. chce wyjechac z chlopakiem ja mam pochodzenie on nie!!!wiadomo ze wyjezdzajac od razu roboty sie nie dostanie wiec na poczatku trzeba zachaczyc o socjal on nie zna niemieckiego tylko ang. czy tez bedzie mial prawo do kursu bezplatnego i jakie on bedzie mial prawo do mieszkania barobotnego, pracy i w ogole czy lepiej zebysmy wzieli slub w polsce czy w niemczech a te pytania sa zwiazane glownie z nim czyli osoby ktora nie ma pochodzenia odpiszcie proasze
po pierwsze co znaczy pochodzenie?pochodzenie o niczym jeszcze nie swiadczy trzeba miec obywatelstwo Niemieckie na pismie i tu dowod osobisty wyrobic w pierwszej kolejnosci ,potem meldunek u kogos.(bez meldunku ani rusz!!!Twoj chlopak musi miec pozwolenie na pobyt ,zeby Je dostac musi wykazac sie ,ze jest w stanie sie utrzymac minimum 700 euro miesiecznie...zadna pomoc z panstwa mu sie nie nalezy..nawet bedac Twoim mezem tez nie jest to takie proste bo odmawiaja teraz juz tylu osobom..jezeli ty nie poswiadczysz ,ze Go utrzymiesz lub On sam to pozwolenia nie ma na pobyt(a prace wcale)........marne szanse...tylko praca!!!!!jak dla Niego...bo ty jezeli masz obywatelstwo to inna sprawa
ty bedac na ALG II zasilku czyli po starej nazwie socjal...nie mozesz poswiadczyc ,ze utrzymiesz swojego partnera....takze Nie dostanie prawa pobytu..a bez tego moze byc tylko 3 miesiace..a tu zapraszam tam masa ludzi ,ktorym odmowiono tego prawa
http://www.mypolacy.de/forum/topic/pozwolenie-na-pobyt-itd,16178#post172117
zeby uniknac komplikacji radze w polsce wziasc slub, bo twoj chlopak nie bedzie mial zadnych praw ani kasy za niego tez nie dostaniesz... to wiem na bank tez bylam w tej sytuacji
...oczywiscie zakladajac ze ty masz obywatelstwo niemieckie
zapraszam tez tu.....byli malzenstwem juz w Polsce..on niemieckie ona polskie obywatelstwo..w tej chwili wrocili do Polski do niczego..poniewaz jej odmowili prawa pobytu a to sie wiaze z tym ,ze nic od panstwa dla niej sie nie nalezalo na poczatek
http://www.mypolacy.de/forum/topic/auslanderamt,13552
jak sie nie umie walczyc o swoje to sie nie nalezalo, ja nawet nie majac obywatelstwa, dostalam na chlopaka kase tyle ze dopiero nadplacona po 2 latach
bella ty widzisz jakos wszystko na czarno, zobacz jaki ten swiat jest piekny:)))moze ty lepiej poszuka tych lepszych wypowiedzi, wypowiedzi tych ludzi ktorym sie udalo...
Udac to sie wielu udalo..tylkon wykazali sie dochodem i sprawa od reki zalatwiona...a tak pozatym to nie mozna porownywac tamtych lat a tego co dzieje sie teraz...tylko sie migaja urzedy zeby nie wydac i nie utrzymywac....
dobrze ,ze ja takich swistkow nie potrzebowalam!!!!
No mam nadzieje, ze szkole skonczysz - to BARDZO WAZNE! Juz ktos zreszta pisal. Jeszcze rada ode mnie. Milo ze strony forumowiczow, ze pare informacji ci tutaj dali, ale ja na twoim miejscu starala bym sie pomimo tego o informacje z pirwszej reki, czyli z odpowiednich uzedow. Zwlaszcza o uznaniu szkoly. Nie wiem, czy ci ja uznaja czy nie. Moze czesc, moze cala. Moze zalezy od kierunku.

Pozdrawiam i powodzenia.
Sorry, oczywiscie "urzad" a nie "uzad" :-).
jeszcze raz bardzo dziekuje wszystki za odpowiedzi
Temat przeniesiony do archwium.