Jugendamt

Temat przeniesiony do archwium.
Pelnoletnia osoba ktora sie uczy w Niemczech a chce miec swoje mieszkanie i prosi o pomoc finasowa Jugendamt.

To jaki jest zakres tej pomocy Jugendamtu lub panstwa niemieckieg?
W jakim stopniu pokrywa kosta utrzymania mieszkania takiej osobie?
Ile moze dac na utrzymanie?
... a nie lepiej się przejść/przetelefonować/napisać maila do Jugendamtu i dostać informacje z pierwszej ręki? tutaj pewnie pojawi się 100 różnych opinii, bo znając niemieckie przepisy, to jest tam z tysiąc warnunków, że jeżeli coś, to coś...
z tego co mi wiadomo to pelnoletnie osoby mieszkajace z rodzicami niestety musza rodzice placic czynsz..dobre czasy sie skonczyly jak pokrywali mlodym mieszkania...mam taki przypadek w rodzinie gdzie uczaca sie pelnoletnia meiszkanie ma swoje i mieszka w tej chwili z chlopakiem niestety rodzice obojga musza pokryc mieszkanie...kiedys socjal to pokrywal mlodym ..teraz sie skonczylo..O jugendamt slyszalam ,ze znajdowali mieszkania ,ale jak mial ktos sytuacje nie zaciekawa w domu(klopoty)..ale zapytaj bezposrednio w Jugendamt...z tego co wiem pokrywaja przedszkola o czynszu i mieszkaniu nic mi niewiadomo...
mozesz tez na innych forach poczytac na ten temat http://de.answers.yahoo.com/question/index?qid=2[tel]AA0jczD
Chodzi o to ze Jugentamt na prosbe corki zaproponowal znalezc jej mieszkanie ale niby mowia ze jak socjaamt ma szukac tylko takich jakie sa w stanie corce oplacic. Jak to w koncu jest z ta pomoca?

A wogole to czy corka moze przedluzyc pobyt w Niemczech jak zamierza wrocic do polski i tam sie dalej uczyc? Czy bedzie jeszcze dostawac wtedy kindergeld z niemiec mieszkajac i uczac sie w Polsce?

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie